Recenze - Naslouchač

Název: Naslouchač
Série: Naslouchač
Autorka: Petra Stehlíková
Díl: 1.
Počet stran: 369
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Host

Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Dvanáctiletá Ilan ale skrývá nejedno tajemství. Nejenže není znetvořená, ale ještě se ke všemu vydává za chlapce. Její výjimečné schopnosti nezůstanou bez povšimnutí a Ilan brzy zjišťuje, že svoje tajemství musí chránit ještě pečlivěji. (Anotace a obálka převzata z Databáze knih)

Jméno Petra Stehlíková se od roku 2016 ozývá snad ze všech stran. Tato česká autorka publikovala samo nákladem již dříve, nicméně její popularita značně vzrostla až s vydáním Naslouchače, který se českou Young Adult scénou prohnal doslova jako nezadržitelná bouře, která po sobě zanechává nesmazatelnou stopu. Naslouchač se vryl do srdcí mnoha čtenářů a neustále sklízí velké množství pozitivních ohlasů. A proč? Odpověď je vlastně docela jednoduchá, Naslouchač je zatraceně dobrý a navíc ho napsala česká autorka!

Vítejte ve světě naslouchačů, brusičů i obyčejných sklenařů a především zázračného sklenitu. Vítejte ve světě, který býval kdysi Evropou, tak jak ji známe my teď. A nakonec vítejte ve světě, ve kterém byste nikdy nechtěli žít. To je svět Naslouchače, svět, v němž se rodí příběh Ilan odehrávající se asi o tři sta let později ode dneška. Tento svět je plný nových pojmů a zákonitostí, které jsou na čtenáře nemilosrdně chrleny hned ze začátku. Zamotat se do nich není žádný problém, a pro takové potřeby je na konci šikovně umístěn slovník všech pojmů. Nicméně veškeré nové pojmy se opravdu často opakují a proniknout do nich není až tak komplikované. Což je jeden z mála záporů příběhu. Tento svět se skládá z několika mála prvků, se kterými autorka operuje pořád dokola, a její svět tak po nějaké době stagnuje. Rozhodně má velký potenciál, se kterým by mohla pracovat a svět do budoucna rozvést.

Co se týče samotného zařazení do určitého žánru, s jistotou lze říct, že i v této oblasti lze co nabídnout. Kniha se totiž dotýká hned několika oblastí - máme tu prvky sci-fi, fantasy i postapokalyptiky. Pro každého něco. Nehledě na poukazování na velice aktuální problematiky.
Co se týče těch nejprofláklejších Young Adult klišé prvků, zde se jim Petra Stehlíková snaží spíše vyhnout. Absolutně ignoruje romantickou linku a do čela příběhu staví pouze dvanáctiletou hrdinku. Tyto dva prvky si jdou skvěle ruku v ruce a odpůrci do očí bijících "romanťáren" si zkrátka mohou oddechnout. Co se v tomto případě opravdu povedlo, je to, že autorka dokázala udržet charakter a morální vývoj dvanáctiletého dítěte na uzdě po celou dobu příběhu. Ilan není hrdinkou z knih, které dnes známe. Ilan je v mnohých věcech stále naivním dítětem, zkrátka takovým, jaké má v jejím věku být. Příběhu tato věková kategorie vůbec neškodí. Ilan je zvídavá, prostomyslná a dětinská. Na jejím příběhu je skvěle zobrazen svět očima dítěte, které se střetává s drsnou realitou a mnohdy ji neumí uchopit a zároveň pochopit. Střet kontrastů je tu opravdu patrný a aplikovatelný.

Naslouchač je rozjezdovým dílem  se vším všudy. Rozjezd je opravdu pomalý a obrátky nabírá až někdy za půlkou. Do více jak půlky příběhu se opravdu nic zásadního neděje a čtenář pouze vstřebává svět. Od půlky ale prostor dostávají akční momenty, které mnohdy vyvolávají napětí a plno otázek. Čím více se čtenáři pod kůži dostávají hlavní postavy, tím více s nimi prožívá jejich osudy a při tom všem se o slovo hlásí i dost podstatné emoce. Rozjezd zde konečně dává prostor podstatě celého příběhu.

Kniha je psána jednoduchým stylem, příběh plyne, je dynamický. V textu je až příliš jednoduchých a strohých vět, které na dobře mířených místech vyvolávají napětí. Ale ve velké koncentraci mohou poukázat na to, že autorka nemusí být zcela vypsaná.
Opravdu velký nedostatek knihy je absence mapy. Mapa pro lepší představivost určitě chyběla a čtenář, který rád sleduje cestování, které tvořilo osu tohoto příběhu, je o toto ochuzen.


Dvanáctiletá Ilan, co by hlavní hrdinka celého příběhu je skvělou ukázkou toho, že to jde i jinak. Ilan byla statečná, ale také se bála a to dost často. Pocity v ní se neustále střetávají. Byla upovídaná a zvídavá, byla dítětem uprostřed nového, byla dítětem veprostřed kruhu nepřátel. Byla dítětem a žádné další popisování stejně nedokáže lépe vyjádřit, co vše to představuje.

Pětadvacet bojovníků je na jeden příběh až moc. Kapitán této pětadvacítky je další zajímavou postavou, alespoň do budoucna. Je charismatický, spravedlivý, přímý, se smyslem pro humor a nejedním tajemstvím. Jako by byl částečně rozervaný mezi povinností a náklonností. Vedle něj jeho první pobočník s obdobnými vlastnostmi tvoří skvělou dvojku.

"Život se skládá ze vzpomínek. Z dobrých i ze špatných. Ty dobré si pamatovat chceme, ty špatné se připomínají samy." - Petra Stehlíková, Naslouchač

Pokud z nějakého důvodu neholdujete českým autorům a jejich knihám se spíše obloukem vyhýbáte, zde se určitě na nějakou dobu zastavte. Naslouchač je skvělým příběhem s obrovským potenciálem. Má zkrátka skvěle našlápnuto. Samotná autorka se může s klidnou myslí zařadit mezi nadprůměrné světové Young Adult spisovatele, protože na to prostě má.

4/5


6 komentářů:

  1. tuhle serii jsem si moc oblibila, a to ze je od ceske autorky, je bonus navic... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já docela také, Petra Stehlíková s svými knihami dokonce okupuje i Book Depository :D

      Vymazat
  2. Tak trochu jsem čekal, že se ti kniha nebude líbit, nevím proč :D .. Ale jsem rád že je tomu naopak a jsem zvědavý, co řekneš na Faju, zrovna ho končím, a je to fakt pecka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No možná právě díky složení těch žánrů, moc velkým fanouškem sci-fi ani postapo rozhodně nejsem :D ... Na Faju jsem zvědavá, docela tedy musím dodat :D

      Vymazat
  3. Ještě jsem se k ní nedostala, ale četla jsem na ní několik recenzí s chválou, tak se na ní docela těším.

    Pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ná pusť, naše autorka má rozhodně co nabídnout :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.