Recenze - Ctnosti králů

Název: Ctnosti králů
Autor: Ken Liu
Série: Dynastie Pampelišek
Díl: 1.
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Host
Počet stran: 624

Císař Mapidéré sjednotil sedm krá­­lovství Dary pod jednu vlajku. Nyní však leží na smrtelné pos­­teli, poddaní jsou vyčerpaní císařo­­­vý­­mi velikášskými stavebními projekty a jeho poradci usilují jen o vlastní zisky. Lidé v celé říši trpí, a dokon­ce i sami boho­vé jsou neklidní.
Kuni Garu, vychytralý, charisma­tický povaleč, a Mata Zyndu, syn popraveného vévody, který se touží pomstít, vedou každý svou vlastní vzpouru proti císařské krutovládě.
Při té příležitosti se setkají a společně se připojí k povstání, které se snaží císaře svrhnout. Na své cestě za slávou, mocí a ctí se stanou svědky střetu armád, spatří flotily vzducholodí, setkají se s obřími šupinatými vel­­ryba­­mi a proměňujícími se bohy. Jejich nepravděpodobné přátelství významně změní rovnováhu moci v Daře. Ale za jakou cenu? (Anotace převzata z Databáze knih)

Ken Liu je americký spisovatel a právník. Narodil se v Číně a díky dětství, které tu prožil, mu nedělalo problém naskočit i do kariérní dráhy překladatele. Mezi jeho nejznámější překlady se řadí například Problém tří těles. Co by spisovatel je Ken ověnčen už několika literárními cenami. Jeho debutový román Ctnosti králů vyšel již v roce 2015 a o rok později se čtenáři mohli těšit z druhého dílu. Fantasy série Dynastie Pampelišek je zářnou ukázkou svěžího silkpunkového podžánru, který čerpá inspiraci z východoasijského starověku. Najdou si Ctnosti králů svoje místo jak mezi čtenáři tak i mezi ostatními fantasy příběhy?


Ken Liu si pro své čtenáře dozajista připravil tak trochu oříšek, a je jen na nich, jestli se jim ho podaří rozlousknout. Jisté ale je, že to bude chtít větší množství úsilí. Hned ze začátku se ze všech stran valí velké množství postav, ať už politiků, bohů, šlechticů, plebejců, vládců či obyčejných vesničanů a farmářů. Za každou touto postavou stojí nějaký příběh a mnoho postav na svůj příběh zatím ještě čeká. Dalším milníkem je svět, který je opravdu rozsáhlý, historicky podložený a tak trochu politicky komplikovaný, na čemž vlastně celý příběh stojí.
Ctnosti králů představují první díl high fantasy série a jako takový trpí delším úvodem, který je vyloženě nepostradatelný. Nicméně zrovna u této knihy je to ještě o něco komplikovanější, protože rozjezd se promítá opravdu až do srdce samotného příběhu.

Pro prostředí svého příběhu se autor rozhodl využít prvků východních kultur, které působí svěže a neotřele. Kromě rozličné škály vynálezů, létajících balonů, zvyků, tradic a obrovských staveb na čtenáře čeká několik doslova nadupaných fantasy prvků. Východoasijská atmosféra se povedla promítnout opravdu na jedničku, i když místy během všech politických machinací tak trochu zapadá.
Gró celého příběhu spočívá v dobývání, politickém pletichaření a boji za lepší budoucnost. Všechny tirské státy a jejich obyvatele čekají obrovské změny a ještě větší mocenské boje, které si troufají rozehrávat jak bohové a šlechticové, tak banditi a obyčejní povaleči. Můžete čekat bitvy, krvavé šarvátky a strategické úskoky. Můžete se taky usmívat nad vynalézavými nápady a bezpáteřními činy, ale ze všeho nejvíc musíte očekávat právě od hlavních postav. Nečekejte epické, do detailu prokreslené bitvy, u kterých se Vám bude tajit dech, čekejte popisy a vývoje rozličných lidských charakterů na pozadí těchto bitev. Protože v případě postav jde mnohé stranou.

Psychologie jednotlivých charakterů je něco, na co může být samotný autor, jak se patří pyšný. Svým postavám totiž připisuje širokou škálu lidských vlastností, z čehož nejvíce poukazuje na pokrytectví, smysl pro čest, zbabělost, prohnanost i vychytralost. Nenajdete tu postavu, která by byla černobílá. Ken Liu se nebojí ukázat slabosti svých postav a vůbec nemá strach proměnit je ve ctnosti. Vývoj jednotlivých postav je opravdu pečlivě promyšlený. Autor nikam nespěchá a s postavami, které mají natolik důvtipu a dokážou se udržet na živu, si hezky hraje. Lačnost po moci dělá i z těch nejsilnějších hlupáky, křiví jejich vztahy a nahrává do karet nepříteli. Mnoho dalších a zajímavých myšlenek autor čtenáři poskytuje k přemýšlení a nutno říct, že jsou opravdu trefně podané. Někdy také dokážou pořádně zamotat hlavu, protože jak nadsázka, tak ironie nejsou autorovi zcela cizí, a když se k tomu sem tam přidá nějaká ta metafora...

Milovníci dynamiky a akcí nabitých knih budou možná lehce zklamaní. Ken Liu sází spíše na pomaleji plynoucí tempo, které si drží od začátku až do úplného konce. Navíc se místy nebojí zabřednout do poeticky laděných momentů a mnoha přirovnání. To ale neznamená, že nedokáže překvapit. Dokáže, a to v momentě, kdy to zpravidla nikdo nečeká. Zvednout ze židle zkrátka umí, i když trochu jiným způsobem, který opět souvisí s kroky a vývojem hlavních postav.
Styl psaní je hutnější, autor se nebojí rozepisovat se jak v oblasti myšlenek, vztahů a úvah, tak i v okruhu politických úskoků a plánování bitev.


Na postavách je v příběhu založeno opravdu vše, jejich přemíra je patrná hlavně ze začátku a postupem příběhu a v rozmezí několika let se hezky krystalizuje. Nutno říct, že se autor zaměřuje především na mužskou stránku věci, a i když na důležitost žen nezapomíná, do svého příběhu je moc nepromítá. 

Příběh Kuni Garua, nezbedného hocha, který se nechce upsat kariéře obyčejného úředníka, je jádrem celého příběhu. Jádrem, na které se postupně lepí osudy dalších postav, jež rozvíjí svoje příběhy. Kuni není ani válečný hrdina, ani mistrný politik, je jen obyčejným mužem, jehož mysl a srdce dokážou soucítit s utrpením, a právě soucit dává Kunimu sílu postavit se do čela povstání. Kuni je postava, jejíž vývoj a posun je nepředstavitelně obrovský a autor se skvěle drží jeho podstaty. Prokazuje jeho kvality, ale nebojí se upozorňovat na jeho chyby.

Mata Zyndu je pravým opakem Kuniho. Tam kde se Kuni nebál použít všechny možné prostředky k prosazení svých cílů, Mata vsázel pouze na hrubou sílu, boj a svůj meč. Násilí a krvavé střety jsou jeho způsobem, jak dosáhnout vítězství. Hrubá síla v očích slabších bohužel vždy nevyvolává příznivé ohlasy, ale k obyčejným věcem je Mata slepý. Společně s Kunim tvoří nesourodou dvojici, každý je jiný, jejich charaktery nemohou být více rozdílné, a přece jeden druhému dokáže skvěle naslouchat a tvořit harmonii. Mata sice během let zaznamenává menší posun, protože pomsta je v jeho srdci zakořeněna opravdu hluboko, ale přesto tam je.

V životě, který žiješ podle svého, najdeš mnohem větší štěstí, než v životě, v němž ti předkládají věty, které máš odříkávat, a ukazují gesta, která máš provádět.

Ctnosti králů představují velice chytrý high fantasy úvodník, který mnohdy nutí k zamyšlení, a je navíc inspirován neotřelou východní kulturou. Jedná se o příběh, kterému když dáte šanci, donutí Vás na něj myslet ještě dlouhou dobu po otočení poslední stránky.
Epický příběh to je, ale ta epičnost spočívá v něčem jiném, než jsme u tohoto žánru zvyklí. V popředí příběhu jsou jednoznačně postavy, se kterými si autor někdy až ironicky hraje. Místy tím trpí příběh a jeho jednotvárné plynutí. Kdyby do něj Ken Liu promítl trochu dynamiky, napětí a blízkosti, rozhodně by nic nepokazil.
Nakonec, i když je děj poměrně uzavřený, jsou tu jistá velice zajímavá vodítka, která by mohla posloužit jako lákadla k dalšímu dílu. Klobouk dolů před tímto debutovým kouskem.

4/5
Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji nakladatelství Host.

8 komentářů:

  1. Ani jsem si nevšiml, že něco podobného vyšlo, a už v roce 2017? No určitě se po ní podívám, vypadá to netypicky zajímavě.

    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona kniha tak trochu zapadla, což je obrovská škoda, protože má fakt hodně co nabídnout. Pokud na ni narazíš, neváhala bych :)

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku jsem strašně zvědavá, protože už jsem na spoustě míst četla, že je to s ní tak nějak složitější. Strašně mě láká zmiňovaná kultura a psychologie postav. Podle toho, jak to líčíš, by to mohlo být něco přesně pro mě. Na druhou stranu mě trochu děsí ten rozjezd, ale... já nevím, vyzní to zvláštně, ale možná i právě kvůli tomu jsem teď na Ctnosti králů ještě víc zvědavá než předtím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Složitější to s ní je, a přiznám se, že jsem možná i čekala něco jiného, na stranu druhou, když se podívám zpětně, tak jsem ráda, že jsem se do tohoto oříšku pustila, a strašně ráda si přečtu tvůj názor, však víš :)

      Vymazat
  3. I když kniha vypadá slibně a čtu o ní poprvé, mne osobně nezaujala.
    Krásná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to úplně není až tak tvůj styl, ale třeba někdy :)

      Vymazat
  4. To, že je kniha jiná, než všechny ostatní je v dnešní době opravdu velké plus! Vypadá to, že se do ní také pustím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělá zpráva! Dej pak vědět, jak se líbila :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.