Recenze - Dračí strážce

Název: Dračí strážce
Série: Kroniky deštné divočiny
Autorka: Robin Hobb
Díl: 1.
Počet stran: 544
Rok vydání v ČR: 2018
Nakladatelství: Fragment

Uběhlo příliš mnoho času od doby, kdy mocná dračice Tintaglia pomohla lidu z kupeckých měst odrazit vpád nepřátel. Pod tíhou práce a výdajů na péči o nelétavé draky, kteří se vylíhli slabí a zdeformovaní, mezitím kupci zapomněli na své sliby. Proto je nařízeno draky přemístit do jejich pravlasti. Thymara, nevzdělané děvče z lesa, a Alise, nemilovaná žena zámožného kupce, se ocitají v nesourodé skupině, pověřené úkolem doprovodit draky do jejich nového domova. Čeká je mimořádná odysea bez příslibu návratu, během níž draci i jejich ošetřovatelé zažijí kromě četných lekcí spoustu útrap a zrad, ale také radostí a dobrodružství, které předčí jejich nejdivočejší představy. (Náznak děje převzat z Databáze knih)

Draci, draci a zase jednou draci. Jeden z námětů ve fantasy literatuře, který se pyšní velkým zájmem. Tentokrát si je do parády vzala americká spisovatelka píšící pod pseudonymem Robin Hobb. První díl této dračí série se do své finální podoby zformoval už v roce 2009. Zdaleka to ale není autorčina prvotní tvorba, protože ta má na kontě už několik desítek knih. Svoji spisovatelskou kariéru započala psaním krátkých povídek do časopisů a po několika letech přesedlala na fantasy žánr. Dračí strážce je úvodním dílem tetralogie, ale nechala si autorka po moři svých dřívějších knih v rukávu nějaké eso?

O zvěčnění draků v různých podobách se pokusilo už mnoho autorů, a každý další originální nápad je nesmírně osvěžující. Robin Hobb se toho chopila po svém a pro svůj příběh si zvolila draky, kteří se nevyvinuli tak, jak by měli. Jsou nějakým způsobem handicapovaní, a musí s tím žít, ač to třeba nechápou a pohrdají sami sebou. Hrdinské činy, kterými je tento druh mytologických bytostí velice známý, jsou pro ně naprosto vyloučeny. A co s draky, kteří se stali přítěží a užitkově nejsou k ničemu? V tomto případě autorka udeřila hřebík přesně na hlavičku, ale každý klad má i svoji odvrácenou stranu.

Originální a chytrá myšlenka s mořem potenciálu, ale bohužel úvod, který trvá asi do tří čtvrtin, je zkrátka na takovou knihu až moc dlouhý a zbytečně popisný. Kniha je opravdu podrobná v oblastech, jako je svět a životní situace hlavních hrdinů, ale na udržení pozornosti tohle prostě nestačí. Autorka popisuje a popisuje, ale místo toho zapomíná na další důležité složky příběhu jako je dynamika, která by alespoň na nějakou dobu udržela pozornost čtenáře. S tím související akčnější momenty, poutavě a překvapivě zakončené úseky či častější dialogy.
Než se totiž ze všech postav konečně vyvine nějaký příběh, je konec. Ta věčně přítomná a zdlouhavá popisnost zkrátka noří knihu do nudných a hluchých momentů, které jsou bohužel dost časté. 

Se světem má autorka našlápnuto poměrně dobře, protože s tím, jak si dává na čas, si vytváří dost prostoru pro formování nového universa. Navíc je tento svět protkán nejednou melancholickou linkou, která pramení jak ze samotných draků, tak i hlavních postav. Nicméně i v tomto směru je zde jedno velké ale. Draci jsou hlavním námětem této knihy, přesto se autorka více věnovala hlavním postavám, a draky tak trochu odsunula do pozadí. Rozhodně mohla nabídnout více jejich historie, formování a tradic. V tomto směru se opravdu mohla předvést.


Protože z dějové stránky toho kniha nemá opravdu moc co nabídnout, jsou to právě postavy, které si vybojovaly první příčku tohoto příběhu. S jejich utvářením si autorka dává opravdu na čas, bohužel na úkor dějovosti. Postav je celkem pět s tím, že jejich charakteristiky jsou položeny velice zdatně, přesto i zde zdlouhavá popisnost nadělala nějaké škody. Postavám něco chybí, některé jsou na svůj věk velice dětinské a jiné postrádají jiskru. A draci? Tak ti nemají téměř žádný zápal a stávají se z nich nudní plazi.

Asi nejzajímavější postavou je Alise, která se ocitá v kleci nešťastného manželství. Alise je veliká bojovnice, dokáže skvěle argumentovat a pocity se v ní hezky bouří. Je odhodlaná a svéhlavá. I když je to těžké, jde si za svým. Její charakter je v příběhu rozebrán snad nejvíce, ale rozhodně mohl být zkrácen, protože se autorka dost často opakuje.

Velký potenciál leží také na ramenou dívky Thymary, která teprve hledá svoji cestu. Je dost podobná drakům, širšího vzdělání se jí nedostalo, a přesto má více selského rozumu, než kdo jiný. Je tvrdohlavá a zapálená. Prochází poměrně velkým vývojem, ač nemá moc příležitostí se opravdu ukázat. Je to však jedna z postav s nesmírným zápřahem.

*******

U Robin Hobb není úplně tak zvykem, že by psala knihy, ve kterých se téměř nic neděje. Zvolila si opravdu skvělý námět, ale svému slovu skvělé Young Adult spisovatelky nedostála. Je patrné, že si tvoří úvod a půdu pro další díly, ale v tomto případě to působí spíše protichůdně. Příběh je těžkopádný a upadá místo toho, aby se na úvod rozvíjel. Draci jsou zde odsunuti a nevyvinutí stejně jako některé jejich fyzické oblasti. Zdlouhavost a absence dynamiky působí odrazujícím směrem.
Snad jen uvidíme, kam se tento pokus bude v budoucnu vyvíjet.

2,5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete koupit zde.

4 komentáře:

  1. Robin Hobb mám docela načtenou, ale tato mě hodně zklamala.
    Petr

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi krásná recenze, na první pohled mne zaujala obálka, i když po přečtení recenze nevím, jestli se do ní v budoucnu pustit.

    Janča (tvé bývalé sb SáraD)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.