Minirecenze 1


Ahoj všem (ne)knihomolům,
dnes se hlásím s novým typem článků, které se na blogu budou sporadicky objevovat. Jak vám už jistě název napovídá, jedná se o minirecenze, spíše kratší názory na knihy, které jsem četla, nikdy jsem na ně nenapsala recenzi, ale ráda bych se s vámi podělila o myšlenky, týkající se těchto knižních počinů. 
Proč jsem se rozhodla zrovna pro minirecenze? Dva důvody. Chtěla jsem rozšířit spektrum článků a jak už je výše řečeno, bylo by mi líto se ani slovem nezmínit o knihách, na nichž jsem recenzi zkrátka nenapsala. 
Pro dnešek jsem si pro vás připravila trojici knih, které spadají do žánru Young Adult literatury a já osobně je řadím mezi oddechové kousky. 




1. Svět Tryllů: Dědička (#1)

Amanda Hockingová má na svém kontě už několik sérií, určených spíše mladším čtenářům a trilogie o Tryllech je jednou z nich. První díl, Dědička začíná klasickým stereotypem, který je těmto typům knih vlastní. Dívka Wendy žije celý svůj život ve lži a dostává se do světa, který by měl být jejím vlastním domovem. Nesmí chybět kluk a nějaké to dobrodružství, které zamíchá kartami. Svět tryllů je značně nedokreslený a já sama jsem v něm spatřovala značné množství nesrovnalostí. Tento svět nebyl dostatečně uvěřitelný a nosný. Hned na začátku víte, jak kniha dopadne a dokážete odhadnout i rozuzlení celé série.
Nechybí tu však akce, která celý příběh pohání vpřed, no a samozřejmě nepříliš tajemná tajemství.

A pak tu je hlavní hrdinka Wendy. Wendy je ten typ postavy, která vás dokáže vyloženě vytočit. Je strašně naivní a tvrdohlavá a z těchto dvou vlastností dohromady neplyne nic dobrého. Není to však pouze Wendy, nad jejíž nelogickým uvažováním se dá kroutit hlavou. 

Kolem a kolem se Dědička bude zamlouvat spíše věkově mladším čtenářům. Náročnějšího rozhodně neuspokojí. Ale jako oddechová četba, u které čtenář nemusí moc přemýšlet, to stačí. 


2. Selekce (#1)

Třicet pět dívek, jeden princ, vzpurná hlavní hrdinka, kastovní systém a nepokoje. Už z těchto několika slov je možné udělat si obrázek o příběhu. Věřím, že vám tu Kieru Cass i Selekci nemusím dějově více přibližovat, protože je to tak známá série, že o ní málokdo ještě neslyšel. Na co je možné se u této autorky spolehnout je velice čtivý styl psaní, který čtenáře dokáže absolutně pohltit. V tomto směru je velice těžké knihu odložit. K nutnosti knihu dočíst na jeden zátah napomáhají i trefně zakončené kapitoly.

Ač se může námět hledání vyvolené mezi dalšími dívkami v paláci zdát až příliš "princeznovský" a přeslazený, není tomu vskutku tak. Autorka do příběhu zasazuje problematiku kastovního systému a s tím spojené nepokoje. A právě hlavní hrdince Americe, která soutěžit o princovo srdce ani nechtěla, je tento systém proti srsti. To vyvolává vnitřní boj hlavní hrdinky mezi luxusními šperky, nádhernými šaty a podlými soupeřkami. 

První díl ze série Selekce je příjemnou oddechovou četbou, která si na svou stranu strhne velké množství dívek, a také oprávněně. Vedle volby budoucí spolu vládkyně je postavena hlubší myšlenka ve formě kastovních systémů. Na léto značka ideál.


3. Princezniny deníky (#1)

Když se řeknou Princezniny deníky, mnozí z vás si určitě hned představí Anne Hathaway, co by hlavní hrdinku ve filmové verzi. Knižní Princezniny deníky jsou ale trochu jiné. Odlišnosti spočívají především v dějové stránce, ale i v oblasti postav. Navíc knižní verze zahrnuje hned deset dílů. Ale dost srovnávání knih s filmy.

O Princezniných denících smýšlím jako o velmi milé a humorem nabyté jednohubce, která jednoznačně dokáže pobavit. Hlavní hrdinka Mia, která se zrovna nachází v nejlepších letech své puberty je značně ironická a uštěpačná. Vše nám navíc servíruje formou deníkových zápisků, ve kterých nechybí ani řešení matematických rovnic, úkoly do jazyka anglického či naprosto nelogické situace.

Takže, pokud máte chuť na oddechovou knihu, psanou formou deníkových záznamů a nabytou humorem, který pramení z mnohdy absurdních situací, do kterých se hlavní hrdinka opakovaně dostává, rozhodně Princezniny deníky zkuste. 




16 komentářů:

  1. Já recenze dopisuju i na knihy rok přečtené. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já bych nemohla, protože pocity z knihy už jsou dávno pryč a recenze by pak rozhodně nebyla adekvátní.

      Vymazat
  2. Jo, Trolská trilogie ve mně zanechala taky spíš negativní pocity a hlavní hrdinka byla prostě neskutečná káča :D Selekci jsem četla a nebylo to špatné, fajn oddychovka...a Princezniny deníky nejspíš vynechám, trochu se bojím, že už jsem na ěn fakt moc stará :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stará, nestará. Je to oddechové čtivo nabyté humorem, u kterého člověk nemusí moc přemýšlet. Takže na léto je to prostě skvělé.

      Vymazat
  3. Minirecenze jsou dobrý nápad :) Momentálně mám pár knih, k jejichž zrecenzování jsem se nedostala hned po přečtení a nejspíš už ani nedostanu, ale chtěla bych se o svůj názor podělit. Takže to nejspíš vyřeším taky tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že takový mininázor je ideální, jsem zvědavá, jak to pojmeš :)

      Vymazat
  4. S dědičkou naprosto souhlasím, pořád mě Wendy točila a musím říct, že to uplně nebylo nic pro mě ...i když jsem poctivě dočetla celou sérii.

    Selekce, byla super nenáročná knížka a to třetí jsem nečetla, ale tyhle články jsou super nápad a už se těším na další knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Wendy byla na ránu snad na každé druhé straně, takže s tebou musím souhlasit. A Selekce je opravdu nenáročná, ale oddechová, takže zde opravdu není co řešit :)

      Vymazat
  5. Psát recenzi zpětně není snadné. A i vystihnout správný moment kdy ji napsat není hračka. Hned po přečtení člověk nemá odstup a dlouho po něm začne zapomínat (?) a není to ono. Forma minirecenzí je dobrý nápad. ^.^

    Třeba taková Selekce je u mě řazena do kolonky "zvláštní případ". Na samotné sérii nevidím (ani se sebevětším odstupem), co by se mi na ní opravdu líbilo. Přesto jsem ji četla dvakrát a je to pekelně návykové! Kamarádka naše v tomto případě sdílené pocity vystihla větou: "Je to blbost, ale strašně mě to baví." Ještě dlouho budu autorce vděčná, že mě vytáhla čtivostí téhle trilogie z pěkně zapeklitého reading slumpu. ^.~ Ale recenzi bych napsat nedokázala. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se na Selekci opravdu líbila ta problematika s rebely, ale i z té by se dalo vytěžit mnohem víc.
      Je fakt, že ta čtivost je až příšerně návyková. První jsem přečetla za celý den a ani mi to tak nepřišlo.

      Vymazat
    2. Přesně tak. ^.^ Více rozebírání politické situace a byla bych mnohem spokojenější (věta, která zní ode mě tak špatně... ^▽^). Na druhou stranu cílová skupina jsou dospívající slečny a už jen skutečnost, že je věnováno rebelům tolik času, lze považovat za úspěch. Kdyby jim bylo dáno více prostoru, nemuselo by to být pro dospívající dívky tolik zábavné. ^.^

      Vymazat
    3. Třeba by pak oslovila větší okruh čtenářů. Ale to se pravděpodobně už nedozvíme. Ale shodneme se na tom, že styl psaní byl opravdu skvělý a chytlavý :D

      Vymazat
    4. To rozhodně! Pokud po nich sáhnu potřetí, tak se asi přestanu vzpírat a koupím si je i ve fyzické podobě. ^▽^

      Vymazat
  6. Prvé dve knihy som čítala, tretiu nie :D Dedička mala niečo do seba, páčil sa mi námet, ale súhlasím, hlavná postava bola des :D Selekcia no, prvý diel bol dobrý a aj zaujímavý, autorka má dobrý štýl a rýchlo sa to čítalo, ale po dvojke som túto sériu vzdala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A všichni si tu Selekci tak vychvalují. Četla jsem Dceru a ta byla přímo příšerná. Doufám, že autorka už v tomto ohledu nic psát nebude :D

      Vymazat
  7. Svět Tryllů mám doma, ale ještě jsem se k němu nedostala. A po tvém názoru se k němu asi jen tak nedostanu. Nesnáším hlavní hrdinky, které mi brnkají na nervy.

    Selekci mám ráda. Jak si řekla, je to opravdu příjemná oddechovka. Autorka umí příběh podat opravdu čtivě, jen kdyby si dala víc práce s postavami a trochu dopilovala děj...

    Myslím, že jsem četla asi pět dílů Princezniných deníků a pak jsem přestala. Opravdu je to skvělé, ale mám dojem, že kdybych si to přečetla před pěti lety, líbila by se mi tato série mnohem víc.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.