Recenze: The Siren



 Název: The Siren
Autorka: Kiera Cass
Počet stran: 327
Nakladatelství: Harper Collins Publishers
Rok vydání: 2016


Kahlen je obyčejná dívka, o jejímž osudu ve vteřině rozhodne hlad Oceánu. Na celých 100 let se stává sirénou, o kterých dříve slyšela jen v mýtech. Mýty se pro ni stávají skutečností, takže když Ona, Oceán zavelí, musí se svými sestrami spustit smrtelnou píseň, která přivede lidské bytosti do hlubin. Kahlen je ale jiná, se svým osudem se nikdy nesmíří a nenávidí se za to, co dělá. Na svoje rodiče si nepamatuje, má jen své sestry. A chlapce, na kterého jednoho dne stejně zapomene.

Kiera Cass je autorkou světově známé trilogie Selekce a na ni navazující spin-off série o Eadlyn, dceři Maxona a Ameriky. Nyní přichází se zcela novým příběhem, ve kterém se kloubí mytologie s moderním světem. Příběh vyprávějící o údělu sirén v dnešním světě, o jejich schopnostech a strastech o jejich nestálosti, se hodí do rukou převážně dívkám, protože náročnějšího čtenáře tohle dílko rozhodně neuspokojí.

Do zhruba tří set stran autorka doslova narvala příběh, který bych klidně rozpracovala do dvou knih. Vše na mě působilo příliš uspěchaně, jednoduše a nedokresleně. Vše šlo až příliš rychle, místy jsem si připadala jako v pohádce, kdy se do sebe dva hlavní hrdinové zamilují na první pohled, a to spolu stráví minimum času. Chyběl mi prostor a vadila mi jednoduchost. Ale možná právě to byl účel, napsat jednoduše vystavěný příběh, hodící se spíše pro mladší čtenáře, spíše tedy čtenářky, které jej rozhodně ocení.

Hlavní zápletka je doplněna o několik vedlejších. Ani zde se autorka nezbavila předvídatelnosti, kterou její knihy trpí, ale na druhou stranu pořád dokáže překvapit.
Svět sirén není cizí snad nikomu, každý zná mytická, nádherná stvoření, která svým hlasem lákají námořníky do hlubin oceánů a moří, ani v této oblasti tedy nečekejme žádné novoty, snad jen, že výše zmínění námořníci jsou vyměněni za prosté cestující, za muže, ženy a dokonce i děti.


"Whatever happened, I'd met my person, the one my soul connected to, despite age and distance and impossibility."

Samozřejmě tu opět musí být prostor na pochválení obálky, která je naprosto skvělá, jednoduchá, ale přesto má sílu zaujmout, nemluvě o barvách, které spolu skvěle ladí.

The Siren v sobě skrývá hned několik rozličných charakterů. Máme tu Kahlen, která se nikdy nepřenesla přes fakt, že svým hlasem zabíjí nevinné a nenávidí se proto. Přesto Oceánu slouží a netrpělivě vyčkává na svůj poslední rok služby. Kahlen je dobrá duše, která chce pro své nejbližší jen to nejlepší, na druhou stranu si v mnohých situacích vedla dost sobecky a nedívala se nalevo napravo.
Dále tu máme Miaku, jednu ze sester, která byla Kahlen opravdu blízká. Miaka je soucitná duše, na druhou stranu to ale umí pořádně rozjet. Další ze sester je Elizabeth, která je spíše divoká, nespoutaná a užívá si svého života. A v poslední řadě tu máme Padmu, nejmladší ze sester, která se dostane pod kůži snad každému.

No, a nesmíme zapomenout na chlapce snů Akinliho, který se v příběhu místy objevil, ale spíše se o něm mluvilo.


Pokud se chcete pustit do dalšího příběhu od Kiery Cass, tak vás upozorňuji, že se opravdu jedná o takovou jednohubku směřovanou pro mladší čtenáře. Samozřejmě netvrdím, že si ji nemůže přečíst i čtenář starší, protože jako oddychová četba se může hodit i pro něj, ale rozhodně nečekejte moc.
The Siren je plánovaná i jako české vydání, ale pokud si knihu chcete přečíst s předstihem, klidně můžete, protože kniha je psána spíše jednoduší angličtinou.

3/5



Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.