Recenze: Tetování krví - Nalezenec

Název: Nalezenec
Série: Tetování krví
Autor: D.M. Cornish
Počet stran: 350
Díl: 1.
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Fragment

Polokontinent - země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda?


Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku,která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?


S originálními fantasy světy to v dnešní době opravdu není lehké. Vymyslet takový originální svět, který nebude okoukaný a čtenář nebude na podobnosti s dalšími světy zakopávat téměř na každém kroku, je opravdu komplikované. Ale není to nemožné. A právě takovým příkladem je autor D.M. Cornish a jeho série Tetování krví. Cornish totiž pro svůj svět vytvořil opravdu originální svět s mnoha různými zaměstnáními, nestvůrami, stvořeními a mnoha dalšími věcmi, až z toho jednomu přechází zrak. Velice milé překvapení.
Na obálce knihy je uvedená spojitost s Tolkienem, ale jejich světy jsou úplně jiné. Zatímco ve Středozemi jde mnohdy o život, Cornishův svět je více pohádkový.

Ani námět knihy nepokulhává za přesvědčivostí Polokontinentu, co mě ovšem zklamalo, bylo provedení. Ne, že by kniha nebyla psána poutavě, či napínavě. Na některých místech jsem opravdu četla se zatajeným dechem. Ale byla i místa, která bych opravdu zkrátila, nahradila či z knihy úplně vyškrtla. Opravdu mi některé scény přišly zbytečné a já se u nich dost nudila. Kromě toho je příběh dost předvídatelný. Ničemu na tom nepomohl ani hlavní hrdina, který byl skrz na skrz naivní. Avšak pochválit mohu poveden dialogy.

Ke grafické podobě knihy nemám slov. Je překrásná. Uvnitř najdete plno krásných ilustrací samotného autora, které dokreslují děj a napomáhají představivosti. Dále se můžete podívat, jak vypadá sám Polokontinent a jeho rozdělení. A aby toho nebylo málo, na konci knihy se nachází téměř 100 stránkový slovník s pojmy. Abych pravdu řekla, tak se mi zdá zařazení slovníku nešťastné. Já jsem se třeba po přečtení knihy rozhodně do slovníku nezačetla. Určitě bych uvítala, kdyby byly pojmy šikovně zařazeny do samotného příběhu.


Hlavním hrdinou série je chlapec s dívčím jménem Rosamunda. za své jméno se nestydí, ale je věčně terčem ostatních. Pozitivem je, že se nelituje. Rosamunda byl jako hlavní hrdina docela hrozný. Byl naivní, ale opravdu hodně. Nechal se zlákat snad ke všemu. Nebála bych se dokonce říct, že byl hloupý. Jako hlavní hrdina mi prostě nesedl.

Naštěstí situaci zachránila Fulgarka Evropa. Ta byla oproti Rosamundovi zajímavá a je škoda, že o ní a její minulosti autor neposkytuje více informací. Evropa byla velmi záhadná, místy protivná a náladová. Mnohdy jsem nedokázala odhadnout, co udělá a co si myslí.

Rosamunda při své pouti určitě potřeboval přítele a zastání. To se mu dostalo v postavě pošťáka Čtverylky. Čtverylka je už na první pohled kladný charakter, který má k dělání špatností ale opravdu hodně daleko. Na druhou stranu, když musí konat, tak koná, a to je snad jeho nejlepší vlastnost.


No, abych to shrnula, D.M. Cornish stvořil opravdu skvělý svět. Je plný tajemna a neprobádaných koutů, chvíli ale trvá, než se v něm jeden vyzná. Je opravdu škoda, že si autor s knihou více nepohrál ze strany nudných či zbytečných scén.
Napětí se v knize také najde, ale nečekejte nic světového.
S hlavním hrdinou to také bylo těžké, ale fulgarka Evropa, která nás doprovází také velmi dlouho, mi strádání s Rosamundou plně vynahradila.
Knihu určitě doporučuji mládeži, ale také jako oddechovou četbu klidně i dospělému.
Druhý díl má na Databázi knih poměrně vysoké hodnocení, a já doufám, že bude lepší a už se na něj moc těším.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete koupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.