Recenze - Fantastická zvířata a kde je najít

Název: Fantastická zvířata a kde je najít - původní scénář
Autorka: J. K. Rowling
Počet stran: 288
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Albatros

Příběh Fantastická zvířata a kde je najít začíná v roce 1926, kdy se Mlok Scamander vrací z cesty po světě, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel nebýt nečara Jacoba, ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických stvoření, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy. (Anotace převzata z Databáze knih)

Fantastická zvířata a kde je najít je dalším dílem velice známé spisovatelky J. K. Rowling, autorky kouzelnického světa, která je poslední dobou předmětem mnoha diskuzí, hlavně kvůli vydání knihy Prokleté dítě, která by měla představovat "osmý" díl Harryho Pottera, a také kvůli formě divadelních scénářů. Fantastická zvířata a jejich filmová podoba vyšla docela nedávno a ovládla srdce nejednoho fanouška. Stejně tak vyšel i tento scénář, ze kterého se fanoušci kouzelnického světa mohou těšit. 

Už jen proto, že se jedná o formu scénáře, má příběh poněkud omezené možnosti. Hned prvním drobným úskalím je velice jednoduchá zápletka a nemožnost více dokreslit určité situace, popsat pocity hlavních hrdinů. To vše by měli představovat herci, ale takhle na papíře si sám čtenář musí hromadu věcí domýšlet, což na druhou stranu není zase tak špatně, protože je tu velký prostor pro čtenářovu vlastní představivost. 

Návrat do kouzelnického světa je to opět příjemný a autorka zase ukazuje, jak je možné tento svět rozšířit, a že ještě nekončí. V rukávu nemá pouze jediné eso, ale celý balíček karet, který neváhá použít. Samotný příběh autorka komponuje do poněkud odlišného prostředí New Yorku, které souzní s tím, co už čtenář o kouzelnickém světě ví. Rozšiřuje tento svět, navazuje na něj a vzájemně jednotlivá prostředí a doby proplétá. Nebojí se použít věci nám známé, ale nakonec příběh obohacuje i o nové pojmy a novou strukturu kouzelnického světa. 

Scénář se dělí do 123 obrazů, na jednu stranu se to může zdát hodně, ale Fantastická zvířata stejně nabízí poněkud jednoduchý příběh, za to si čtenář však rozhodně musí oblíbit všechna magická stvoření, hlavního hrdinu a také občasný trefný humor, magii, poctivou dávku emocí, kouzelnických soubojů a souznění či nesouznění kouzelnického světa se světem nečarů.
Kromě samotného příběhu kniha nabízí i poděkování, glosář filmařských výrazů, obsazení a tvůrce filmu, informace o autorce a o designy knihy. Designu samotné knihy patří samozřejmě velké ocenění a klobouk dolů. Obálka je založena na fantastických zvířatech a dekorativním style 20. let minulého století. Nechybí ani ilustrace a celkové souznění jednotlivých prvků. 


Ústřední postavou je Mlok Scamander, bývalý student Bradavické kouzelnické školy, který se snaží porozumět fantastickým zvířatům, snaží se zachránit ohrožené druhy a nabízí jim bezpečný domov. Chov takovýchto tvorů ale přináší značné potíže, jak si Mlok brzy uvědomí. Už jen na základě této činnosti je Mlok charakter se srdcem na správném místě. Myslí více na druhé než na sebe, je čestný, upřímný a drží slovo. Pluje z jednoho problému do druhého a potkává přátele na celý život. Mlokovi někdy déle trvá, než mu něco dojde. Ale bojuje vždy za správnou věc.

Nečar Jacob, který se mimovolně připlete do Mlokových dobrodružství je prototypem humorného hrdiny, který poznává něco nového, nechává se tím unášet a vůbec nepřemýšlí, jak to, že si takovýchto věcí nevšiml dříve. Je strůjcem humorných a úsměvných situací. Je dobrým, čestným a upřímným přítelem. Je jiný, dobromyslný a opět se jedná o postavu se srdcem na pravém místě.

Samozřejmě se příběh neopírá pouze o tyto dvě postavy, na stránkách Fantastických zvířat čtenář potká také bývalou bystrozorku Tinu a její sestru Queenie. Každá má svůj vlastní příběh, který se promítne do Mlokova.

********

Jsem toho názoru, že jako klasická próza by tento příběh působil daleko lépe, měl by více možností a zkrátka by mu i více slušela. Ale z nějakého důvodu se autorka do kouzelnického světa nechtěla vrátit klasickým způsobem, proto nám alespoň poskytla toho krátké a příjemné nahlédnutí formou filmového zpracování a scénáře. Nečekejte však něco víc než jednoduchý příběh na jedno odpoledne bez značné dokreslenosti, příběh formou scénáře, který je v mnoha ohledech omezený. Nicméně pro fanoušky tohoto kouzelnického světa je tato kniha jednoznačně must have. 


4/5
Za poskytnutí knihy děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete pořídit zde.

12 komentářů:

  1. Knihu mám, ještě jsem jí nepřečetla, ale nahlédla do ni a myslím, že jí budu mít přečtenou rychle. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, máš pravdu, je to taková rychlovka na jeden den, ale velice příjemná :)

      Vymazat
  2. Zatím jsem viděla jen film a ten se mi líbil, i když chyběla Bradavická atmosféra. Na knihu se těším, ale vážně mě dost mrzí, že je jen formou scénáře. Skutečně by bylo lepší, kdyby to byl klasický příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem film viděla nedávno a upřímně se mi Harry Potter líbí daleko víc než Zvířata. A souhlasím, škoda že se nejedná o prózu, bylo by to mnohem lepší :)

      Vymazat
    2. Harry Potter bude vždycky vést na plné čáře :) Škoda, že nás nikdo neposlouchá :(

      Vymazat
  3. už ji mám doma taky, tak po delší době máme stejnou knihu : D Jupí :D
    Nicméně dle mých příbuzných kniha je horší než samostatný film. Myslím tím, že scénařové provedení je více ,,stupidní" tak jsem na to zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po hodně dlouhé době, já pořád čekám až začneš s tím Rollinsem a ty pořád nic :D :D ..
      Tak jistě pořád se jedná o scénář, takže to zase až tak nic okouzlujícího není, na druhou stranu ona ani filmová předloha mě zrovna nedostala do kolem :)

      Vymazat
  4. Ešte ju nemám, ale určite si ju chcem kúpiť, len kto vie kedy sa k nej konečne dostanem :D Každopádne obálka je krásna a neskutočne fotogenická :D A obsahovo sa na scenár tiež teším, film sa mi páčil a veírm, že aj takto podaný príbeh ma zaujme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ji vyhraješ :D ...
      Kniha je opravdu nádherná a souhlasím že skvěle fotogenická :)

      Vymazat
  5. Hezká recenze :) Knihu jsem si nedávno pořídila v originále, a těším se na její přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  6. Povedená recenze. Film jsem viděla, líbil se mi, ale knihu na jeho motivy jsem nečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.