Den 1: 10 skvělých knih

Vítám Vás u prvního bodu tohoto projektu.
Nechtěla jsem stahovat obálky knih všude možně na internetu, ale chtěla jsem si pořídit fotky vlastní, které pak v článku působí osobněji, a dokonce o čtenáři i nějak vypovídají. Tímto nechci kritizovat ty, kteří do článků našupali obrázky knih z internetu, jen jsem si na tom chtěla dát záležet. Když už něco dělám tak pořádně. No, pojďme se do toho pustit, jen chci ještě upozornit, že pořadí knih neurčuje jejich oblíbenost.


1. Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky - J.R.R. Tolkien

Hobit byl snad první knihou, kterou jsem od Tolkiena četla, vlastně to byla první kniha, kterou jsem zvládla přečíst, když pominu jednoduché české, klasické pohádky. Už Hobitem si mě Tolkien dokázal strhnout na svoji stranu, a to jsem ještě nevěděla, co všechno přijde, a v jak velkém a propracovaném světě se to vlastně nacházím. Hobit je pouze zlomkem, stejně tak jako Pán Prstenů. Příběh o hobitovi jménem Bilbo Pytlík, který byl přesvědčený, že nemá rád dobrodružství, ale na jedno se vydal, se zavděčí nejen dospělému čtenáři, ale i naprostému dítěti.

2. Pán Prstenů: Návrat krále - J.R.R. Tolkien

U Tolkiena ještě chvíli zůstaneme. Nejeden člověk se mě už zeptal, který díl z trilogie mám nejraději. Vždy jsem se rozhodovala mezi Společenstvem Prstenu a Návratem krále a téměř vždy jsem zvolila Společenstvo. Dnes jsem ale zvolila Návrat krále, a to hlavně kvůli Dodatkům, se kterými tak často pracuji, a které dokreslují jisté skutečnosti, nabízejí přehledy hobitů, jejich kalendáře, rodokmeny velkých králů a pyšných trpaslíků. Nejsem si jistá, jak dlouho u mě Návrat krále povede, protože prostě miluji úvodní díl Pána Prstenů.

3. Měděný jezdec - Paullina Simons

Abych pravdu řekla, tento typ příběhů nepatří mezi mé šálky kávy, přesto jsem na Měděného jezdce slyšela pět samou chválu, a to byl i důvod toho, proč jsem si knihu nakonec přečetla. Nelitovala jsem a kniha si hned získala místo mezi mými nejlepšími knižními příběhy. Jedná se o tematiku válečného a milostného románu s příměsí zakázané lásky a zvěrstev války. Na knize jsem nejvíce ocenila reálnost života za blokády, kdy jídlo nebylo k sehnání a za kousek chleba dokázal člověk člověka klidně i zabít. Měděný jezdec je trilogií, ze které jsem zatím četla první dvě knihy. Bohužel druhý díl si kvalitu neudržel a stal se z něj nereálný příběh, po kterém nemám vůbec chuť na zakončení trilogie.

4. Harry Potter a Fénixův řád - J.K. Rowling

Knižnímu kouzlu Harryho Pottera jsem podlehla docela nedávno. Bylo těžké zvolit pouze jednu knihu, ale nakonec jsem se rozhodla pro Fénixův řád. Harrymu jsem se dlouhou dobu bránila, nejdříve jsem viděla filmy, a tak jsem si říkala, že knihy už číst nebudu a ani nemusím. Nakonec jsem ale dostala k Vánocům první díl, no a kdžy už jsem ho měla, řekla jsem si tak proč to nezkusit. Jsem ráda, že jsem to udělala, protože Harry Potter je jednoduše neskutečným dílem, jehož popularita snad nikdy nevyhasne.

5. Percy Jackson: Zloděj blesku - Rick Riordan

Percyho Jacksona jsem četla snad 5x a dalo by se říct, že to byla kniha mého mládí. Jako ratlík jsem se vždy klepala na pokračování, které vycházelo ve větších časových odstupech. No určitě si to umíte představit. Je to nedílná série mé knihovny, a vím, že i když na ni jednoho dne budu možná stará, vždy tam bude mít svoje místo. Příběhy o dítěti - polobohu - jsou známé snad po celém světě a Riordanův humor stejně tak. A i když jsou jeho knihy nesmírně předvídatelné a téměř na stejné bázi, vždy si jejich čtení užívám.

6. Zaklínač: Meč osudu - Andrzej Sapkoswki

Zaklínač je vlastně další fantasy sérií, kterou jsem dlouho odmítala. První díl jsem si přečetla něco málo před měsícem a ihned se mi dostal pod kůži. Neotřelá fantasy psaná skvělým a upřímným jazykem. Co víc si přát? Budu se ale stále opakovat, když budu tvrdit, že mi tam ta mapa prostě chyběla!

7. Odkaz dračích jezdců: Eragon - Christopher Paolini

Je to klišé, předvídatelné, nedá se to číst, podobnosti se Star Wars. Tak tohle jsou fráze, které ohledně Odkazu dračích jezdců slyším všude. A já říkám jen, no a co? Jak můžete vědět, jaké povědomí měl Paolini o zmíněných Star Wars, když psal svoji ságu? Kolik z vás dokázalo napsat knihu v patnácti letech? Myslím, že zrovna moc vás nebude. Samozřejmě že nejde o skvost mezi fantasy literaturou, ale o příjemný příběh o odvaze, soudržnosti a hlavně DRACÍCH! Vybrala jsem Eragona, ale na stejné příčce oblíbenosti si u mě stojí i Eldest, jehož děj se převážně odehrává u elfů.

8. Pýcha a předsudek - Jane Austenová

Abyste si nemysleli, že jsem vysazená pouze na fantasy (ano jsem, ale ráda si přečtu i jiný žánr), do mého žebříčku skvělých knih se dostala i všem známá klasika Pýcha a předsudek, která na jedné anglické rodině ukazuje předobraz společnosti a částečný výsměch této společnosti v podobě hlavní hrdinky Elizabeth Bennetové, kterou si musí oblíbit snad každý.

9. Sigma force: Písečná bouře - James Rollins

Mé setkání s Jamesem Rollinsem bylo spíše velkou náhodou. Vybírala jsem si ze seznamu recenzních výtisků, žádná z knih mne zprvu nenadchla, ale pak jsem narazila na Písečnou bouři, která svojí anotací spíše připomínala Indiana Jonese. Řekla jsem si, proč ne? Nakonec jsem byla hodně překvapená a hodně spokojená. Písečná bouře je kombinací historického a vědeckého dobrodružného románu. Série Sigma force má více dílů, ale nejblíže jsem měla vždy k tomu prvnímu.

10. Hraničářův učeň: Rozvaliny Gorlanu - John Flanagan

Hraničářův učeň je opět sérii mého mládí, kterou snad nikdy nezatratím. Příběhy vhodné pro mládež se mohou stejně dobře líbit staršímu čtenáři, ať už jako jednoduchá a odpočinková četba. Rozvalinami Gorlanu to vše začíná, proto jsem ji také zvolila, navíc koukněte na tu krásnou fialovou obálku. Jednoho dne bych si tyto příběhy chtěla přečíst v originále a zjistit, jak moc na ně působí překlad.

A jakých je těch vašich Top Ten?










1 komentář:

  1. Pýcha a předsudek je moje srdcovka, na Jane Austenovou jednoduše nedám dopustit. Harry Potter, to je klasika, na které jsem vyrostla a vždycky se k ní ráda vrátím. Pokud jde o Měděného jezdce, za mě byl třetí díl asi nejlepší z celé série. V druhém díle je ten konec trochu mimo, ale třetí díl se mi líbil, protože autorka šla poměrně hluboko do psychologie postav a dobře je vystihla.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.