Recenze: The Crown

Název: The Crown
Autorka: Kiera Cass
Série: Selekce
Díl: 5.
Počet stran: 279
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers

Po nečekaných událostech se Eadlyn musí postavit na vlastní nohy a řídit celou zemi. Už jako následnice trůnu neměla dost času a teď, jako regentce jí nezbývá téměř žádný. Stále probíhající Selekce jí hromadu věcí také neusnadňuje, a tak musí vybrat šestici chlapců, kteří budou její Elitou. I když nápadem Selekce nebyla zrovna nadšená, postupem času Eadlyn zjišťuje, že to nebyl až tak špatný nápad, a že během tohoto procesu získala mnoho přátel, kteří ji budou vždy podporovat a stát na její straně. A že to Eadlyn potřebuje. Má našlápnuto na panovnici, která nebude milována lidem, a která bude mít dozajista mnoho nepřátel, jak sami určitě zjistíte. Ale nebyla by to dcera Americy a Maxona, kdyby neměla žádné eso v rukávu.

The Crown je vlastně závěrečným, pátým dílem dříve plánované trilogie. První tři díly série Selekce pojednávají o Americe Singerové, která byla vybrána jako jedna z dívek do Selekce, poslední dva díly, The Heir a The Crown dějem přechází k Američině dceři Eadlyn. Po přečtení The Heir jsem zastávala názor, že autorka měla zůstat spíše u trilogie, protože čtvrtý díl byl naprostým zklamáním, v mnoha ohledech. Po The Crown jsem sáhla čistě ze zvědavosti, zajímalo mě, jestli si autorka alespoň častečně vyspraví svoji reputaci, a jak si nakonec se závěrem příběhu poradí. Moc jsem nečekala, ale nakonec mě Kiera Cass v rámci možností docela překvapila.

Zatímco původní série řešila hlubší zápletku spojenou s kastovním systémem a rebélií, spin-off série o Eadlyn řeší hlavně, no prostě Eadlyn. To, jak je vnímána svým lidem, proč není tak milovaná jako její matka. A jestlipak dokáže vládnout a dělat správná rozhodnutí, ať už to jsou rozhodnutí koruny či srdce. Někde v pozadí se pak ukrývá téma po-kastovního systému a problémy, které s sebou zrušení kast přineslo. Velká škoda, že právě tomuto problému nebyl dán větší prostor. Kasty byly nosným bodem těchto příběhů, a zde je autorka prostě strhla, a tím i potenciál těchto knih. Proto jsou svojí jednoduchostí knihy vhodné pro mladší čtenáře, tedy spíše čtenářky.

Dalším bodem je probíhající Selekce. Pokud jste se smířili, že The Heir téměř žádnou Selekci nenabídla, je to dobře, protože The Crown ji nenabízí také. Vše, co ze Selekce dostanete je občasná schůzka s šesti chlapci. Mnohdy docela rychlá. Jako by Eadlyn téměř k žádnému chlapci nepociťovala nic kromě přátelství. Sice už dobře víme jak Selekce probíhá, ale myslím, že by stálo za to rozvést ji trochu i z té druhé strany. Amerika ve své době musela plnit různé úkoly, ale s chlapci to bylo úplně jinak, jako by jen žili v paláci a čekali, jak se Eady rozhodne. 

I když už od začátku tak nějak tušíte, jak příběh nakonec dopadne, jsou zde věci a skutečnosti, které vás rozhodně překvapí, které hned tak nečekáte. Kiera Cass ještě v rukávu nějaké to eso má a nebojí se ho použít.

"Maybe it's not the first kisses that are supposed to be special. Maybe it's the last ones."

Opět musím pochválit autorčin velmi čtivý až návykový styl psaní. Kniha se čte jedna báseň a děj hezky plyne. Je těžké se od knihy odtrhnout.
A hned na to musím vychválit velice povedenou obálku, ale jak už to tak u knih od Kiery Cass chodí, na obálku se jeden může vždy spolehnout.


V The Heir jsem Eadlyn nemohla vystát. Byla rozmazlená, působila sobecky a neustále se litovala. V The Crown jsem k ní začala pociťovat jisté sympatie. Eadlyn musela ujít dlouhou cestu, což ji posílilo a naučilo jí to sebekázni. Věci si několikrát promýšlela, začala být silná. Místo toho, aby se litovala a neustále se uzavírala, začala být opravdovým vůdcem a autoritou, takže v tomto ohledu jsem byla potěšena. Konečně jsem v ní viděla tu bojovnost a vyzrálost své matky.

"I'm Eadlyn Schreave, and no one in the world is as powerful as me."

Z chlapců za zmínku stojí určitě Henri, který, i když nemluví stejnou řečí jako Eadlyn, je docela sympatický a snaživý. Působí velmi uvolněně a šťastně téměř v každé situaci. Jeho pravou rukou je jeho překladatel Erik, který, i když není jedním z Elity, tak ho tak téměř všichni berou. Nesmíme zapomenout na Kila a Hala. Chlapcům velká pozornost dána nebyla, takže je těžké o nich psát, když se v příběhu sem tam pouze ukázali.


Myslím, že naše putování Illéou je u konce. Částečně jsem za to ráda, ale na druhou stranu mi tyto příběhy budou chybět. Hlavně tedy ty o Americe a Maxonovi. K Eadlyn se až tak moc nepřikláním, i když The Crown mě docela potěšila. Stále si stojím za tím, že autorka do knih mohla vnést mnohem víc. Ukázat nám více ze Selekce, trávit více času s chlapci. Místo toho nám poskytla princeznu, která se má jednoho dne stát královnou a neví si rady sama se sebou. Je sebelítostivá a bojí se komukoliv otevřít své srdce. Naštěstí to ale není trvalý stav a Eadlyn nám ukážu, co v ní je.
Stylem psaní se mi do noty opět trefila a obálka je prostě skvostná.
Knihu doporučuji převážně mladším čtenářům, dívkám chcete-li, protože právě tyto YA knihy jsou pro ně, tím pravím.

3/5




10 komentářů:

  1. Ta obálka skoro stojí za hřích... Ale jen skoro ;) U Selekce jsem docela trpěla a na novou sérii nemám dost odvahy :D
    walletofinfinity.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to docela zajímavě, poslední dobou tuto knihu vídám všude na blogu :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná si to pleteš s Dcerou, tohle je její pokračování :)

      Vymazat
  3. Já si budu muset zase počkat na české vydání...Už se nemůžu dočkat. Jinak souhlasím, na obálky je opravdu spoleh, ty jsou vždy nádherné

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, já jsem si nedávno konečně koupila The Heir (Dceru) a těším se na ní, snad brzy vyjde i doplňující s povídka a tato v českém jazyce. Už se těším. Pokračování má opět přenádhernou obálku. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. I tenhle díl ze série si rozhodně pořídím! Chci vědet, jak to celé dopadne, i když ani od tohoto dílu nic světoborného nečekám :) Hezké fotky a moc pěkně sepsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vážně mi připadá, že autorka poslední dva díly dost odflákla, tedy podle tvých recenzí. Ale také jsem zvědavá, takže si je musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. M2 to tak hodně přijde. Rozhodně má na víc, to, co bylo v Selekci dobré opustila a zaměřila se jen na hlavní hrdinku a to ostatní šlo stranou.

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.