Recenze: Harry Potter a Tajemná komnata

Název: Tajemná komnata
Autorka: J.K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 286
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2002

Prázdniny po prvním roce v Bradavicích byly u strýce a tety k nevydržení. Chovali se k Harrymu tak hrozně, že se nemohl dočkat návratu do Školy čar a kouzel. Jenže těsně před odjezdem Harryho varuje podivné stvoření - skřítek Dobby. Když se prý do školy vrátí, stane se katastrofa! A dějí se skutečně hrůzné věci. Kromě toho, že mají nového profesora na obranu proti černé magii, vychloubačného Zlatoslava Lockharta, že na dívčích záchodcích straší ufňukaná Uršula a Ronova sestra Ginny věnuje Harrymu přílišnou pozornost, jakási tajemná síla začne přeměňovat studenty bradavické školy v kámen! Nikdo neví, kde se vzala. Že by v tom měl prsty zlý Malfoy, nebo Hagrid, o jehož tajemné minulosti nikdo nic neví? Nebo dokonce snad samotný Harry?

Harry Potter se po druhé vrací do Bradavic. U Dursleyových nechce zůstat ani minutu, proto se velmi těší, až nastoupí do bradavického expresu, bude si užívat zábavu s přáteli a prožije další bezstarostný rok. První náznak toho, že letošní rok v Bradavicích nebude probíhat až tak hladce, je uzavřené nástupiště, které Harryho ani Rona nepustí dál. Dalšími podivnostmi se školní rok jen hemží, ale před Harrym a přáteli čeká daleko větší oříšek v podobě Tajemné komnaty a hrůzného tajemství, které skrývá.

Tajemná komnata je opravdu skvělá, i když trochu pokulhává za úvodním dílem. Může za to především slabší zápletka, která je poněkud nudnější, i když neméně propracovaná. Naopak, je promyšlená na jedničku, vše do sebe hezky zapadá, a je vidět, že si autorka dala opravdu záležet. Ale je tu něco, co se mi na Tajemné komnatě nezamlouvá. Možná je to fakt, že někdo útočí na děti, a škola tento fakt moc neřeší, nebo je to vidina zdánlivě dokonalého hrdiny.

Celá kniha je napsána svižným stylem. Slova vám téměř utíkají pod očima. Kniha se čte jedna báseň a má schopnost čtenáře pohltit. Navíc nechybí vedlejší zápletky, které celý příběh dokreslují, a jsou velmi důležité.
Příběh má hlavu i patu a je plný překvapení a strhujících okamžiků. Napětí také nechybí. I když jsme v Bradavicích podruhé, tak stále poznáváme nové a nové věci.

V knize se objevují opět nové postavy, ale také prostředí. Podle mého názoru se nám tím Rowling snaží říct, že má ještě do dalších dílů co nabídnout, což je dobře.


Jak už jsem řekla, v knize se objevují nové postavy. Když už čtenář nemá náladu číst, určitě ho pobaví a rozesměje Protiva. A to ani nemluvě o postavě Zlatoslava, se kterým se mi autorka skvěle trefila do noty.

Harry Potter je sympatický hrdina se spoustou skvělých vlastností. Jako postavu ho mám celkem ráda, ale nemůžu se ubránit pocitu, že je až moc dobrý a spravedlivý, vše mu vychází. Na svůj věk je docela vyspělý, smysl pro humor mu nechybí, ale ocenila bych ho častěji.

Hermiona se snad nezměnila. Její posedlost studiem, četbou a známkami je stejná, ne-li větší oproti prvnímu dílu. Je pravdou, že se mi zdála více uvolněnější, porušovala školní řád, a aby nemusela mít výčitky, skvěle si to zdůvodňovala. Je to bystrá mladá dáma, která nám toho ještě hodně ukáže.

Ron Weasley - k němu netřeba komentáře. Je to postava, kterou jsem nikdy neměla ráda, ale nastal zlom a já si na Rona zvykla. Je ztřeštěný, srandovní. Je to postava, která mě svým jednáním vždy pobaví.


Závěrem bych chtěla říct, že druhý díl nebyl špatný, ale do prvního mu stále něco chybí. Knihu doporučuji, hlavně jako odpočinkovou četbu. Na mě teď z knihovny kouká třetí díl, a doufám, že mi nabídne víc, než ten druhý.

4/5



Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.