Recenze: Hunger games - Vražedná pomsta

Název: Hunger Games
Podnázev: Vražedná pomsta
Autorka: Suzanne Collins
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2010

Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


Katniss dokázala přežít Hladové hry a ještě ke všemu se jí podařilo zachránit Peetu. Alespoň ze začátku si však není vědomá toho, jaké důsledky její čin bude mít. To si uvědomí až po návštěvě prezidenta Snowa. Úvod příběhu je sice pomalejší, ale přesto upoutá pozornost. Turné vítězů je zajímavým nápadem i oživením. Celou knihou se proplétají akčnější scény s těmi klidnějšími, a celý příběh postupně graduje.

I když se struktura příběhu hodně podobá prvnímu dílu, autorka si dává pozor a snaží se neopakovat se, i když ne vždy se jí to povede. A hlavně ne vždy to jde. Navíc přidává několik novinek, o kterých jsme v prvním díle neměli ani zdání. Děj příběhu se na chvíli odklání od chudoby, bohatství a směřuje k pomstě, která je patrná snad na každé straně.

Tentokrát nás autorka nešetřila, co se týče překvapivých momentů a konců kapitol. Čtenář má pak vždy chuť číst dál a nakonec zjistí, že je vlastně konec. Kniha je opět psána v ich-formě, na kterou je opravdu jednoduché si zvyknout. Příběh se čte opět jedna báseň. Styl psaní není složitý, právě naopak. Kniha je tak čtivá, že se od ní nebudete chtít odtrhnout. Ale stejně jako u prvního dílu, i zde mi vadil popis snad každého kroku Katniss. Opravdu jsem nepotřebovala vědět, kdy se jde Katniss sprchovat a co bude jíst. Velmi jsem uvítala i Katnissiny vzpomínky z minulosti, převážně na svého otce.

Třešničkou na dortu je závěr knihy. Zde opravdu palec nahoru, protože kniha skončí tak, že budete chtít ihned číst další díl, abyste věděli, jak vše bude pokračovat.
Bod navíc za krásné obálky, sice se jedná o paperback, ale graficky jsou povedené.


V prvním díle jsem si Katniss opravdu oblíbila. Ve Vražedné pomstě je to už horší. Katniss nad vším opravdu moc přemýšlela a všechno řešila stále dokola. Kvůli záchraně rodiny i Peety či Hurikána by vypustila duši. Milostný trojúhelník mezi Peetou, Katniss a Hurikánem byl zajímavým oživením, ale na pozadí Hladových her se zdál spíš banální.

Už od prvního dílu jsem fandila spíše Katniss a Peetovi, Hurikán je moc sebevědomý, jistý sám sebou, proto jsem byla ráda, když se jejich vztah začal vyvíjet. Peetu jsem si oblíbila okamžitě a nemám proti němu žádné výtky. Možná jen to, že oproti Katniss ho autorka popisuje jako slabocha.

Samozřejmě nesmí chybět můj oblíbenec Haymitch, ať už opilý či střízlivý. Je opravdu skvělým trenérem, který se snaží udělat maximum. Poklidným přístavem v životě Katniss se stává Cinna. I když to není patrné, i on si uvědomuje následky Katnissina činu a přilévá olej do ohně. Zcela novou postavou se stal hlavní tvůrce her Plutarch Heavensbee, i přesto že se řadí na kladné postavy, nemohu se zbavit dojmu, že hry opravdu miluje a vyžívá se v nich.
Byla by chyba nezmínit další důležitou postavu, a to Finnicka, který působí dojmem drsného kluka, ale pod povrchem se skrývají opravdové city.


Druhý díl trilogie Hladové hry slibuje skvělou četbu. I když se do jisté míry podobá dílu prvnímu, určitě se autorka snažila podobnosti vyhnout. Oproti prvnímu dílu se Vražedná pomsta hemží nečekanými momenty. Příběh se vyvíjí a postupně graduje až do opravdu překvapivého závěru.
Druhý díl má sice své mouchy, ale určitě ho k četbě doporučuji, už kvůli jeho čtivosti a nápadu.

4/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.