Recenze: Ztraceno v písku

Název: Ztraceno v písku
Autorka: Ivana Špičková
Počet stran: 448
Nakladatelství: Millennium Publishing
Rok vydání: 2014


Třetí historický román talentované spisovatelky Ivany Špičkové se začíná odvíjet roku 1662. Loď Santa Charlotta převáží malé křesťanské děti do italského Palerma. Ve Středozemním moři je však loď přepadena piráty a děti jsou prodány. Jejich další osudy v muslimském otroctví se v tomto strhujícím románu čtou jedním dechem.

Nell a Arnaud poprvé v životě plují na lodi a od ostatních dětí se na první pohled liší - zajímá je dobrodružství a snaží se prozkoumat co možná nejvíce. To však ještě netuší, že jejich loď bude přepadena piráty, a oni sami budou odvlečeni do otroctví, ve kterém se budou muset vyrovnat s většími hrůzami než mořskou nemocí či životem v bídě. Ale budou se schopni přizpůsobit muslimskému světu a jejich pravidlům? Nebo se se svým životem v otroctví nikdy nesmíří?

Historický román, Ztraceno v písku, je kniha, ze které mám po přečtení neustále smíšené pocity. Úvod příběhu započal fakt slibně, no opravdu - seznámení se s hlavními postavami, a hned na to první zvrat, napětí a hlavně očekávání. Pár let pobytu s Arnaudem a převážně Nell v otroctví, kdy se čtenář seznamuje se zvyky muslimů, jsou také ocenitelným a přínosně stráveným časem. Ale pak v knize nastává zlom, a i když je příběh okořeněn zvraty a i nějakou tou akcí, místy se vyskytují nudnější části.

Kniha je opravdu velké sousto. Autorka, Ivana Špičková, se zajímá o historii, a to je na příběhu dost znát. Podává čtenáři v knize neuvěřitelné množství informací o životě muslimů, otroctví, ale i světových poměrech. Avšak neustálý příval informací a popisných částí byl v některých místech opravdu vyčerpávající. Příběhu by neuškodilo na některých místech tuto přemíru informací proškrtat nebo i vypustit. Avšak jsou i tací čtenáři, kteří tohle na knize obdivují nejvíce, zvlášť u historického příběhu, kde je historický kontext opravdu hodně důležitý, a bez kterého by se příběh mohl odehrávat kdekoliv.

Zvratů a nečekaných událostí se v knize najde opravdu hodně. Příběh je podán velmi naturalisticky, drsně a přirozeně. Dialogy mezi postavami jsou velmi žádoucí, mají hlavu a patu a celému příběhu dodávají šmrnc.


Ústředními postavami příběhu jsou Nell a Arnaud, tedy hlavně Nell, což je obrovská škoda. Na začátku bylo patrné, že hlavní slovo budou mít oba tito hrdinové, ale autorka se zaměřila převážně na Nell. Ale bylo by stejně zajímavé sledovat otroctví i ze strany opačného pohlaví.

Nell je charakterem, který dokáže vyvolat rozporuplné reakce. Na některých místech mi opravdu vadila, byla nevyzrálá a nesmírně naivní. Její uvažování bylo mnohdy nelogické. Ale tyto chvíle vyvažovala doba, kdy byla Nell velmi statečná, obdivuhodná, myslela na druhé dříve než na sebe, a to hlavně na samém závěru knihy, kde jsem si ji dokonce i oblíbila.

Arnaud, který se v knize neobjevoval tak často, je příjemný mladík. Je dynamický, jedná velmi impulzivně. Má milou, i když žárlivou povahu. Přišel mi dost odstrčený.

Mojí snad nejoblíbenější postavou se stal Keith. Byl nesmírně sympatický, ochranářský a snažil se pomoci ostatním. Jako by si vždy věděl rady, vždy věděl, co má udělat, co může pomoci, a co zase ne. Byl klidný, ale když bylo potřeba, dokázal se také rozzuřit a být nepříčetný.


Kniha Ztraceno v písku, je opravdu, jak časově, tak i historicky náročná kniha. Námět je výborný, ale jako by potenciál této knihy autorka využila jen ze tří čtvrtin.
Neustálé historické popisy pro mě, jako laika, který se o muslimské státy nikdy nezajímal, byly opravdu vyčerpávající. Někdy jsem měla pocit, že je kniha nekonečná, ale tyto části naštěstí střídaly živé dialogy, které byly skvěle vykresleny a dodávaly knize jiskru. Příběh měl své mouchy, ale také klady.
Knihu doporučuji hlavně milovníkům historie, a na rovinu říkám, že tato kniha svojí náročností opravdu není pro každého.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete koupit zde.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.