Recenze - Železná dcera

Autorka: Julie Kagawa
Série: Železná víla
Název: Železná dcera
Díl: 2.
Počet stran: 355
Nakladatelství: Knižní klub


Meghan Chaseová dodržela svůj slib a odevzdává se do rukou královny Mab. Nikdo se jí zde nezastane, dokonce i Ash je nemilosrdný a krutý. Válka mezi letním a zimním dvorem je na spadnutí a za vše mohou železní férijové. Nikdo jí ale nevěří, a tak se Meghan za pomoci Ashe pokusí ze zimního dvora utéct. Útěk se sice povedl, ale před Meghan toho stojí ještě mnohem víc. Čeká ji setkání se ztraceným přítelem, odloučení od lásky a ti, kdo se jeví jako nepřátelé, se mohou jevit i jako přátelé. Meghan se však nevzdává, a i když nemá žádné kouzelné schopnosti, putuje dál a věří. Ale bude to stačit? Pojďme se na zoubek podívat druhému dílu série Železná víla s touto krásnou obálkou.

Druhý díl ze série Železná víla se jeví jako o něco lepší než díl první. Autorka skvěle navazuje tam, kde skončila. Úvod a celkový rozjezd knihy je trochu pomalejší, což se začíná stávat tradicí. Samozřejmě tomu tak není po celou dobu příběhu, protože vzápětí nastupuje akce, akce a opět akce. Kniha je o dost dynamičtější a akčnější než díl první. Akce je tu opravdu dost, a když už nemáte chuť na další šarvátky či boj o život, autorka trefně nasazuje poklidnější části s jednoduchými, ale trefnými dialogy.

Zápletka nebyla téměř ničím originální. Do popředí se dere to velmi známé klišé - hlavní hrdinové se vydávají získat ukradenou věc, aby tak zajistili mír mezi rodinami. I přesto, že je zápletka ohraná, a do popředí více prostupuje milostný trojúhelník, zakázaná láska a předvídatelnost, dokázala jsem si čtení užít a kniha by mě zcela jistě pohltila, kdybych byla mladší.

Co se týče děje, zápletek, napětí, potenciálu - tohle všechno autorka využila celkem dobře, ale je zde jeden velký problém, který na svědomí autorka nemá. V knize je opravdu plno překlepů, chyb, opakování se sloves a dost špatně zakončených slov. Takže by mě zajímalo, jestli knihu ještě vůbec někdo před vydáním kontroloval. Sama sebe jsem se ptala, jestli kniha vůbec prošla korekturou? Opravdu nechápu, jak někdo takovou knihu plnou chyb mohl vydat! 


Hlavní hrdinka Meghan se dost změnila. Je u ní patrný obrovský vývoj. Už se tak nebála, dokonce se drala do popředí a byla vůdčí osobností. To mě dost překvapilo a jsem ráda, že autorka nenechala hlavní hrdinku zakrnět. Neuškodilo by, kdyby se v knize tak nerozebíral vztah Ashe a Meghan. Opravdu bych oželela pár Meghaniných myšlenek, které neustále putovaly jedním směrem.

Ash je ten typ chladného hrdiny, který své city projevuje velmi málo. Oproti prvnímu dílu se nezměnil, ale to je do určité míry dobře. Je to ten starý Ash, ze kterého jde respekt, který to umí s mečem, a který má chladný zabijácký pohled.

A konečně se na scéně objevuje i Puk. Pokud si vzpomínáte, Puka jsem neměla ráda, nemohla jsem ho vystát. Ale i s Pukem přišla změna. Strašně jsem si ho oblíbila. Stal se pro mě zajímavým a já se na scény s ním těšila. Už to nebyl ten otravný kamarád, ale ukázal se v pravém světle.


Železná dcera je posledním česky vydaným dílem série Železná víla, ale není dílem posledním. V nynější době jsem se konečně odhodlala a pořídila si třetí díl v angličtině. Jsem zvědavá, kam se vše bude ubírat.
Ač příběh není zrovna originální, kniha rozhodně dokáže zaujmout. Doporučuji ji především mladším čtenářům, protože právě pro ně je tato Young Adult kniha tím pravým. Tento jednoduchý příběh v sobě skrývá velké množství akce, dobrodružství, milostný trojúhelník a hlavně otevřený konec!



3/5





5 komentářů:

  1. No vidím, že nejsem sama koho ty chyby v tisku naprosto vytáčí. Od té doby, co korektura není zas tak povinná jak bývala, je to strašný. Není skoro žádná kniha, která nemá chybu. Jedna se dá pochopit a dvě ještě toleruju, ale když v knize vidím jednu chybu za druhou nechápu a je mi z toho do pláče...
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já opravdu nechápu, jak někdo mohl povolit, aby taková kniha, plná chyb, mohla vůbec vyjít. Opravdu je to hrůza.

      Vymazat
  2. Železného krále i Železnou dceru mám doma, ale ještě jsem se do nich nepustila, protože mě mrzí, že zbytek série nevyšel česky. A já bych bohužel v angličtině nic nepřečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta angličtina až tak složitá není, ale chápu, že když v ní někdo prostě nevyniká a třeba ho ani nebaví, tak to prostě nejde.

      Vymazat
  3. Páčia sa mi obálky tejto série a je škoda, že tretí diel nevyjde aj v preklade. Možno sa niekedy dostanem aspoň k prvým dvom dielom, celkom ma to zaujalo :-)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.