Recenze - Laurus

Název: Laurus
Autor: Evgenii Vodolazkin
Počet stran: 353
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Omega


Hlavním hrdinou románu je středověký lékař, resp. léčitel, který za pomoci bylin a jiných přírodních produktů zachraňuje životy druhých. Když však během porodu nedokáže zachránit svou milovanou Ustinu, rozhodne se opustit svoji vesnici, svůj dům, změnit si jméno a jako poutník se vydá na cestu za vykoupením. Cestuje po Evropě a všude využívá svých léčitelských schopností. Jeho talent mu umožňuje doslova spasit životy lidí nakažených morem, zacelovat nejrůznější poranění a čím více se pro druhé obětuje, tím silnější je jeho dar. Když však konečně doputuje až do Jeruzaléma, zjišťuje, že ten nejtěžší úkol jej teprve čeká. (anotace převzata z Databáze knih)

Po své prvotině Solovjov a Larionov se Evgenii Vodolazkin rozhodl zasadit děj svého dalšího románu do prostředí Rusi v patnáctém století, která byla hojně sužována morovou epidemií. Tento román si beze sporu získal mnoho čtenářů v Rusku, ale i jinde po světě. Autor za něj získal i několik prestižních cen, jako je ocenění Andreje Bělého a Bolšaja kniga a cenu Jasnaja Poljana. Pojďme se teď podívat, za co všechno si to autor zasloužil a jaký příběh skrývá červená obálka.

Je to příběh rozhodně neotřelý, takový, na který denně nenarazíte, a který tak často nečtete. Je to příběh o víře, lásce a hlavně o dlouhém putování za odpuštěním. Cesta Arsenije začíná v osadě Rukina Slobodka, kde po smrti rodičů vyrůstá u svého děda Kristofora, který jej učí všemožným tajům bylinkářství a léčitelství. Pod Kristoforovým dohledem se ze zvídavého chlapce stává bystrý mladík. Ale stejně jako Kristofor, i Arsenij je pouze člověk a lidské chyby jsou mu vlastní. Nemůže se však přenést přes to, že nedokázal zachránit život své spřízněné duši. A tak začíná jeho pouť za odpuštěním.

Na Arsenijovi a několika dalších postavách autor vyobrazuje bytí v patnáctém století. Díky každodennímu životu předkládá čtenáři, jak se žilo, jaké návyky lidé měli, jaké zvyky dodržovali, a jak do jejich života vstupovalo náboženství. Víra má v této knize totiž hlavní slovo a celý příběh je náboženstvím přímo prostoupen stránku po stránce. A právě proto Laurus není pro každého. Takže, pokud tomuto tématu neholdujete, bude pro vás čtení značně obtížné a nezáživné.
Víra v knize, která velice ovlivňuje životy prostých lidí, také vyvolává otázky a udivení. Čtenář žasne nad tím, jak byli lidé jiní, a v čem stejní. Jiní ve víře, ale stejní v nekalých praktikách.

Evgenii Vodolazkin studoval filologii a pak i starší literatury na Ústavu ruské literatury. Své znalosti v této oblasti aplikuje do příběhu a dodává mu tak autenticitu tím, že často užívá středověkou ruštinu.

"Slova brzy i pozdě neurčují obsah událostí. Vztahují se jen k formě jejich průběhu - k času."


Příběh je rozdělen do čtyř částí, které na sebe navazují a pojednávají o určité části Arsenijova života. Arsenij není jen tak obyčejný léčitel, kromě toho má totiž i dar, který mu říká, kdo bude žít, a kdo zemře. V tomto ohledu je potřeba brát Arsenijovo putování s jistým nadhledem. Sám Arsenij je sympatický hrdina s velkým odhodláním. Je skromný, shovívavý a upřímný.

Během svého putování se Arsenij setkává s mnoha lidmi, kteří potřebují jeho pomoc. Tímto způsobem hledá sám sebe, hledá odpuštění a pokoj v duši i celém těle. Kromě toho ho ale čekají nepříjemné momenty uvědomění si, ale také dobrodružné výpravy a nebezpečné okamžiky.

"Středověk dokázal jen zřídkakdy svést napodruhé dohromady lidi během jejich pozemského života."

Laurus pod svým kabátkem skrývá příběh o putování jednoho významného léčitele, který jednou pochybil a hledá odpuštění. Jestli ho ale dostane, si musíte přečíst sami. Celou knihou prostupuje láska, vina, sebeobětování a snaha o odpuštění.
Arsenijův neobvyklý příběh se trochu ztrácí pod náporem náboženství, na kterém je paradoxně vystavěn. Z toho důvodu ho ocení spíše náročnější čtenáři v těchto tématech zběhlí. Pro svoji jedinečnost si ale Laurus svoje fanoušky rozhodně najde.

3/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega.
Laurus vyjde na podzim roku 2016. Knihu budete moci zakoupit  na eshopu Knihy Dobrovský i na knihách Omega.






14 komentářů:

  1. Mě by se tato kniha asi nelíbila, nicméně recenze se ti opravdu povedla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem si četla recenzi, hned mě napadl The Physician (Ranhojič). Ke knize jsem se sice nedostala, ale ten film byt tak hezký... ^.^ Něco je na příbězích léčitele ze středověku lákavé. Pamatuji si před pár lety přednášku na UK v Den latiny zaměřenou na Hippokratovu přísahu a potom další na středověké léčitelství. Ráda bych je slyšela znovu, trochu méně potřeštěná, a dělala si poznámky. ^.^ Prostě to zní z nějakého důvodu zajímavě (alespoň mě). ^▽^
    Uvidím, jestli dám Laurusovi (Laurovi?) šanci. ^.^

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm, ta recenze je skvělá! :) Už jen pouhým slovem "Středověká" - mi tato kniha padla do oka a určitě se po ní podívám až se dostane na trh, protože z tvoji recenze vyplývá, že kniha by mohla nadchnout čtená žánru fantasy nebo středověku ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Převelice děkuji :) ... Mě právě také padla do oku kvůli středověku, ale jak jsem psala v recenzi. Ten hlavní pilíř je opravdu náboženství, které celou knihu pohlcuje. Takže si nejsem jistá, jestli by se ti líbila.

      Vymazat
    2. Určitě líbila, protože o náboženství ve středověku jsem se vždy zajímala :) Zajímalo mě, jak moc se náboženství ve středověku liší v dnešní době a z toho co jsem doposud mohla zjistit jsem se dozvěděla, že náboženství se stále vyvíjí a podle mne i bude ;))

      Vymazat
  4. Recenze je moc fajn, určitě nejlepší, co jsem na tuto knihu četla. Sice jsi vzbudila moji zvědavost, ale kniha asi nebude pro mě. Neláká mě už od začátku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to chápu, kniha prostě není pro každého :)

      Vymazat
  5. Kniha nevyzerá zle a dovolím si tvrdiť, že vyzerá pomerne originálne, ale asi by to nebol práve titul pre mňa. Napísala si dobrú recenziu, vďaka za tvoj názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Originálně to ano, ale opravdu nesedne každému. Děkuji :)

      Vymazat
  6. Byla jsem zvědavá na recenzi, ale tušila jsem, že pro mě by to asi nebylo :) Recenze je moc povedená :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nevypadá to špatně, ale asi bych si knihu nepřečetla. Není to můj styl, ale recenze je hezká!

    OdpovědětVymazat
  8. Přemýšlela jsem o tom, že bych si knihu přečetla, ale nakonec jsem to zavrhla. Asi to bude opravdu originální a jedinečná knížka, ale obávám se, že by mě zrovna dvakrát nebavila.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.