Recenze - The Mortal Instruments: City of Bones


Název: City of Bones
Série: The Mortal Instruments
Autorka: Cassandra Clare
Díl: 1. 
Počet stran: 505
Rok vydání: 2007
Nakladatelství: Walker Books


Judith Rumelt, jež se mnohým usadila v myslích spíše jako Cassandra Clare, je velice známá autorka hned několika sérií, které se odehrávají v (naprosto) běžném světě. Až na to, že tento svět je protkaný upíry, vlkodlaky, vílami a dalšími démony všech možných druhů. A kde jsou démoni, jsou i lovci stínů. City of Bones nebo chcete-li v překladu Město z kostí, představuje úvodní díl rozsáhlejší série Nástroje smrti, ale také pokládá základy Pekelným strojům a několika doplňkovým knihám. A teď se pojďme podívat, z jakého důvodu se nepřikláním k předním fanouškům a nesdílím to všudy přítomné nadšení.

Clary je patnáct let a žije se svojí matkou Jocelyn v New Yorku. Svůj čas tráví nejčastěji s kamarádem Simonem. Společně se potloukají po městě a sem tam navštíví nějaký ten noční klub. V jednom z nich se Clary stane svědkyní zvláštní vraždy, a dostává se tak do světa lovců stínů a démonů, ke kterému má blíže než si jen myslela. Zpočátku vše nevypadá tak vážně, ale když zmizí její matka a dávná zhouba se opět vrací, musí se Clary rozhodnout, co si dál počít a jak si na tento nový svět zvyknout.

Upíři, vlkodlaci a ostatní démoni nejsou v dnešní literatuře žádnou zvláštností a vyskytují se v mnoha příbězích dosti často. Námět světa, kde budou stát tváří v tvář odvážní bojovníci proti těmto nestvůrám, rozhodně není špatný. Žel provedení značně pokulhavá. Svět, ve kterém ožívají víly, čarodějové a lidé s krví lovců stínů je značně nedokreslený, je plný nepřesností, které vyvolávají otázky a hluchých míst, která jsou potřeba vyplnit. Ač má i tento svět svoji historii, stále je příliš banální na to, aby byl uvěřitelný.

Značné rezervy jsou problémem i po dějové stránce. Časté akční scény nemají až takovou moc udržet čtenáře v napětí a stereotypně se střídají s poklidnějšími částmi a humorem okořeněnými dialogy. Není složité uhádnout, kam bude příběh směřovat, a jak nakonec skončí, protože předvídatelnost je dalším bodem na autorčině seznamu restů. Ale překvapit umí.
Co samozřejmě nesmí chybět v knize podobného ražení je milostný trojúhelník, i když zde musím stát na autorčině straně, protože láska nebyla v příběhu až tak výrazná a srdcervoucí. 

"All the stories are true."


Ani postavy nejsou silným aspektem Města z kostí. Charaktery jsou ploché a nedokreslené.

Clary je patnáct let a na svůj věk se chovala adekvátně. I když ji svět lovců stínů překvapil, akceptovala ho jako něco přirozeného a rychle si na něj zvykla. Do věcí se vrhala rovnou bez rozmyslu, což je pro hrdinky podobných Young adult příběhů typické. Je naivní a příliš hodná, což místy hraničí až s hloupostí. Ale obdivuji na ní smysl pro rodinu.

Jace působí, co by frajírek, který je vždy nad věcí. Jeho přihlouplé vtípky dokázaly jak vytočit, tak pobavit. Ale ani Jace nebyl dostatečně přesvědčivý, za což může závěr knihy, kde ze sebevědomého zabijáka autorka udělala vystrašené a důvěřivé kůzle.

Kamarád Clary Simon působil jako takový "deus ex machina". Když přišla nevyřešitelná situace, autorka na scénu nasadila Simona, který vše vyřešil svým selským rozumem. V mnohých situacích Simon připomínal mazlíčka Clary, který vše vykoná na zavolání. 


Stále jsem ještě nepochopila to nadšení okolo tvorby Cassandry Clare, protože po Městě z kostí nemám žádnou chuť se do dalších dílů pouštět. Stojím za tím, že námět, ač není příliš originální, není vůbec špatný. Ale provedení je velice slabé. Ta nedokreslenost, jednoduchost, a fakt že pro mě byl svět lovců stínů prostě neuvěřitelný, nedokázal zachránit ani čtivý styl psaní. Když k tomu přidám ještě ploché charaktery, je tato Young adult kniha s fantasy prvky podprůměrná.



2/5

11 komentářů:

  1. Ty jo, já naopak tuto sérii zbožňuju. Fajn, hlavně kvůli Magnusovi&Alekovi, kteří jsou výraznější v seriálu. Od této autorky mám ráda Pekelné stroje, ty jsou lepší. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Možná dám šanci zrovna jim. Navíc mají krásné obálky, takže uvidím :)

      Vymazat
  2. Tak já jsem pravý opak :D Nedám na tuto sérii dopustit <3
    Škoda, že Ti nesedla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato série má hodně fanoušků, a já pořád nechápu proč :D To kouzlo jsem v ní neobjevila.

      Vymazat
  3. Mě kniha moc nenedchla. Já nevím, něco mi prostě vadí :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Mrzí mě, že se ti City of Bones také nelíbilo. A bohužel mi přijde, že v tom, co ti na téhle knize nevyhovovalo, se autorka moc neposunula (v těch pár dílech, které jsem četla). Slyšela jsem, že The Infernal Devices jsou propracovanější, ale když mi nesedlo jak vyjadřování tak sestavení příběhu v The Mortal Instruments, posunula se tahle trilogie na mém pomyslném TBR seznamu opravdu hodně daleko. Ráda bych si od Cassandry Clare přečetla něco, co není ze světa Shadowhunters. Za předpokladu, že něco takového napíše. ^.~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti přece vůbec nemusí být líto. Ne každému sedne to, co je všeobecně populární. Také mi někdo říkal, že ta další série je na tom lépe, takže jí dám možná šanci, ale ne hned. Protože stejně jak u tebe, i u mě se tato díla docela posunula.

      Vymazat
    2. Asi by mě to nemělo mrzet, ale já jsem tak puntičkářská, když jde o knihy. Ve výsledku doufám, že se všem budou líbit víc než mně. Že je na nich něco, čeho jsem si nevšimla. ^.^ Takhle to zní opravdu prazvláštně... ^▽^
      Nicméně - recenze je opravdu moc pěkná, těším se na příští. ^.^

      Vymazat
  5. Mne sa veľmi páči to zapojenie anjelov a Tieňolovcov, ktorí bojujú proti démonom, to mi prišlo veľmi originálne a páčilo sa mi to. Clary mi liezla na nervy asi prvé tri knihy, potom som ju ako-tak akceptovala :D Jace je síce taká typizované mužská postava, ale čo narobíme no, ten milostný trojuholník nesadol veru ani mne. Každopádne niektoré postavy sa mi naozaj zapáčili - Magnus, Alec, Isabella,... A hoci v prvom diele sú tie postavy iba také načrtnuté a venuje sa tým hlavným, v ďalších dieloch dostávajú viac priestoru. Každopádne je mi jasné, že nie všetko sadne každému, ja tú sériu vyslovene nemilujem, ale páči sa mi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nevím jestli se mi bude chtít čekat několik dílů, než mi konečně hlavní hrdinka sedne :D .. Škoda, že ty ostatní postavy nedostaly už v prvním díle více prostoru, bylo by to rozhodně zajímavější. Uvidíme. Do dalšího dílu se sice pouštět nebudu, ale chtěla bych zkusit tu druhou sérii :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.