Recenze - Moudré z nebe

Název: Moudré z nebe
Autor: Richard Skolek
Počet stran: 98
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Backstage Books

Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté. (Anotace převzata z Databáze knih)

Moudré z nebe je dílem českého spisovatele a brněnského rodáka Richarda Skolka, který už na triku má nějaké ty literární počiny. Z jeho produkce můžete sáhnout například po souboru fejetonů Hubený nás nedostanou či po knihách pro ty nejmenší čtenáře.
Moudré z nebe poprvé vyšlo v roce 2015 a v současném roce kniha vyšla opět, dostala však nový kabátek, formát i zbrusu nové ilustrace.

Moudré z nebe sleduje příběh školáka Richarda, který se každodenně musí vypořádat s obvyklými dětskými starostmi a snaží se pochopit svět dospělých. V případě této útlé knížečky ale o žádném uceleném příběhu či dějové lince nemůže být řeč. Jedná se totiž o chlapecké deníkové zápisky, které jsou prvotně určeny dospělým čtenářům, a které řeší běžné, rodinné a životní situace dětskýma očima. 

Autorovi se skvěle podařilo vžít se do role dítěte a věrně ztvárnit dětskou naivitu a nevědomost, které ústí v opravdu žertovné a komické situace. Tento autentický styl je hlavním tahounem Richardových historek a myšlenek, které jsou pojaty s velkou nadsázkou a mnohdy i sarkasmem, který je dětem tak cizí. Je nemožné se na necelých sto stranách ani jedinkrát nepousmát, protože tyto deníkové zápisky jsou všechno jen ne nudné. Richard je jako dítě bezprostřední a řekne vše, co mu přijde na jazyk, což v očích dospělých ústí v upřímné pobavení, záchvat smíchu a někdy i šok. 

Richard je dítě, školák, od kterého nemůžete očekávat spisovná slova, správný slovosled ani vytříbený slovník. Namísto toho přichází nespisovná čeština, dlouhé věty, souvětí, odbíhání od tématu a skákání od jednoho ke druhému. Stylem psaní čtenář vlastně dostává hodně z toho, co je potřeba od takové knihy očekávat.  


Hlavním hrdinou je samotný autor, jen v dětském podání. Je zrovna v tom nejlepším věku, je zvídavý a na všechno a všechny má plno otázek. Je to milý a sympatický tlouštík, který nesplňuje požadavky svých náročných rodičů. Není ve třídě oblíbený, neholduje sportu a nemá hodně kamarádů. Místo toho má rád sladkosti, knihy, časopisy a je všetečně upřímný, přesně tak, jak to pouze děti umí. K oblíbení si Richarda v tomto případě stačí opravdu málo. 

Richard si na všechno dokáže najít nějakou odpověď, nebo se na ni alespoň snaží svým způsobem logicky přijít, což je téměř vždy podmět k častému komickému vyústění. Dětská nevinnost a naivita tady pro dospělého čtenáře působí, co by odrazoví můstek k pobavení.


Tyto deníkové zápisky předškolního i školního hrdiny jsou vtipné a trefné. Dokážou si čtenáře získat na svoji stranu. Dětská nevědomost a naivita v nich hraje hlavní roli na pozadí "dospěláckého" života, který se děti alespoň z části snaží poodhalit, pochopit, vnímat a nakonec se s ním i vyrovnat. Některé zápisky jsou sice slabší než ty ostatní, ale v konečné fázi vytvářejí vtipný a výstižný celek. Takže je snad jasné, že tuto i když krátkou a vtipnou jednohubku z pera českého autora rozhodně doporučuji,

4/5
Za poskytnutí knihy k recenzi patří díky samotnému autorovi.
Nové vydání Richardových dobrodružství si můžete pořídit zde.








9 komentářů:

  1. S touto knihou se poslední dobou roztrhl pytel mezi blogery. Vypadá to na vtipnou jednohubku, třeba se k ní jednou dostanu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno som knihu tiež čítala a recenzovala a bola svojská a zaujímavo, to áno. Mne trošku nesadol ten štýl akým bola písaná, dlhé súvetia, spojky, čiarky,... Ale postupne som si na to zvykla, len mi to tak úplne nesadlo. Súhlasím však, že sa pri čítaní človek neraz pousmeje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on právě ten styl psaní dělá tuto knihu tím, čím by měla být a navozuje tu dětskost. Těžko bych si při spisovném stylu psaní představovala dítě :)

      Vymazat
    2. Nespisovnosť mi nevadila, to súhlasím, že sa k deťom nehodí. Mne sa však s deťmi spájajú skôr krátke a jednoduché vety, keď si spomeniem napríklad na naše slohy zo základnej školy, ale na druhej strane je pravda, že to navodí detskosť. Ide o to čo komu sadne :-)

      Vymazat
  3. Taky jsem četla a dnes publikovala, náhoda :D
    Ale já jsem byla spokojená, nemoha jsem si ze začátku zvyknout na psanou nespisovnost, ta me trochu odradila, ale pak jsem se začetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu říct, že bych nebyla spokojená, zasmála jsem se, někdy jsem si řekla, tak tohle bylo slabší, ale kolem a kolem to byla dobrá jednohubka :)

      Vymazat
  4. Fíha, to znie ako celkom zaujímavé čítanie, aj keď sa po knihe určite nebudem zháňať nejako prioritne. Pekná recenzia.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, myslím, že kniha nikdy nebude až takovou prioritou, ale její obsah není špatný, když na ní někdy narazíš, určitě si ji přečti :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.