Recenze - A Court of Mist and Fury

Název: A Court of Mist and Fury
Autorka: Sarah J. Maas
Díl: 2.
Počet stran: 626
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bloomsbury

Už je to nějaká doba, kdy Sarah J. Maas vyslala do světa zprávu o tom, že její série budou mít více dílů, než měla dříve naplánováno. Série Dvůr trnů a růží, původní trilogie, bude tedy dvakrát tak delší, pro fanoušky je to samozřejmě více než dobrá zpráva, ale je otázkou, jestli tohle protahování sérií nebude na úkor kvality. Pojďme se ale podívat, jaký je druhý díl.

Po událostech pod Horou by na Feyre mohl čekat už jen spokojený život po boku Tamlina na místě, které by mohla nazývat domovem. Nicméně nic teď pro Feyre není složitější než se vrátit do starých kolejí, protože Feyre už není ten samý člověk. Vyrovnat se se vším, co musela za záchranu světa víl, ale i lidí obětovat, se jí prostě nedaří. Je zničená, polapená a hlavně nepochopená. Největší zrada ale nakonec přichází z míst, ze kterých by to rozhodně nečekala. Ale to je pouze zlomek, protože svět stojí před daleko větší hrozbou. 

Další příběh Feyre, příběh ze světa víl, se odehrává tři měsíce po událostech, jež jsou popsány v prvním dílu série. Naštěstí pomalý rozjezd, kterým utrpěl díl první, vymizel, a čtenář je rovnou vhozen do víru událostí, Chybí i pohádkový námět, na kterém stavěl Dvůr trnů a růží, a jehož absence dala prostor temnotě, která ovládá celý příběh. Velký rozdíl mezi prvním a druhým dílem ale spočívá v něčem jiném. Jsou to postavy, jejich charaktery, jednání a role, které mají dříve či později sehrát. V této oblasti šla autorka opravdu více do hloubky, hlavně co se týče hlavní hrdinky Feyre. Sarah se nebála kompletně změnit role, do vztahů vnesla tolik postrádané stupňující se napětí, vývoj a pevná pouta. Jednoduše řečeno vztahy ve Dvoru Mlhy a hněvu hrají důležitou roli, a místy i na úkor samotného příběhu.

Když už jsme u toho příběhu, opět nečekejte nic originálního. Jedná se o klasickou záchranu světa a boje dobra se zlem s příměsí lehké předvídatelnosti. Co ale staví tento příběh nad ostatní příběhy podobného ražení je imaginární svět, do kterého je zasazen. Už od začátku je jasné, že na tomto světě si autorka opět doslova vybyla svoji představivost, dala mu určitý tvar, který postupně dokresluje, Tento svět má svoji historii, zákony a tradice. Je dostatečně nosný a věrohodný. Na stránkách A Court of Mist and Fury je odhalena spousta nového, ať už se jedná o příběh samotný, o postavy či o autorčin svět plný magie. A s tím vším samozřejmě souvisí i promyšlenost, o které nemůže být ani na jediný okamžik pochyb. 
Celý příběh je zahalen do mlh tajemna, magie a temnoty. Nechybí napětí, tempo, srdcervoucí zvraty, spád a postupná gradace. K tomu všemu na čtenáře čeká ještě pořádná dávka emocí. A nakonec nechybí ani klidnější, odpočinkové, trefné momenty, které jsou skvěle vyváženy akcí. 

O tom, že Sarah J. Maas umí psát, nás přesvědčila už několikrát. Její knihy jsou nesmírně čtivé, ač mají třeba šest set stran, jako třeba tato. Pochybnosti ve mně trochu vyvolává věková kategorie, která by měla tuto knihu číst. Detailněji popsané sexuální scény se objevili již v prvním dílu, ale řekla bych, že v tom druhém přituhuje o trochu víc.
Velký posun přichází i s hlavní hrdinkou. Feyre něco chybělo, a to něco jí autorka konečně poskytla. Nevím, jestli to bylo správné prostředí, nutnost mít se o koho opřít, či jen větší sebevědomí. Feyre prošla velkým vývojem, ze zničené bytosti se pomalými krůčky stával někdo, kdo stojí za povšimnutí, kdo dokáže jednat sám za sebe a nepotřebuje, aby se o něj ostatní stále starali. Feyre dozrála v osobnost. Byla temnější, uvědomělejší a možná i trochu prohnaná. Drzost jí nakonec také nechyběla, čímž poskytla autorka místo pro občasný humor.

Do popředí se dostává i další, velice známá postava - Rhysand. Rhys je ten typ charakteru, který je neustále opředen nějakým tajemstvím. Po velkou část příběhu je záhadou, která se postupně objasňuje. Je tajemný, upřímný a soucitný. Je to také jedna z postav, která prochází určitým vývojem a rozhodně se zapíše do srdcí mnoha fanynek.

Nová kniha potřebuje také nové postavy, a těmi se v tomto případě staly Mor, Cassian, Azriel a Amren. Některé z postav ustoupily do pozadí, aby pak mohly sehrát obrovskou roli. 
U Sarah J. Maas se začíná pomalu stávat tradicí, že první díly jsou slabší, a pak se nám ukáže v celé parádě. Dvůr mlhy a hněvu není výjimkou, a můžu říct, že laťka je nasazena poměrně vysoko. Byla to jízda od začátku až do konce, ať už se jedná o postavy, svět či emoce. Nakonec autorka moc dobře ví, jak zakončit příběh tak, abychom hned potřebovali pokračování. Bohužel další díl této série ještě nevyšel, a proto si budeme muset nějakou dobu ještě počkat. Snad se nám čekání nakonec vyplatí.

5/5

17 komentářů:

  1. Já mám Sarah J. Maas hrozně ráda, ale abych pravdu řekla, potom, co přinesl Skleněný trůn, jsem od Dvoru trnů a růží čekala jednoduše víc. Když tak ale čtu tvůj názor, říkám si, že asi vážně něco bude na tom, že druhé díly mívá tato autorka lepší - a budu v to doufat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem z prvního dílu Skleněného trůnu také nebyla na větvi, hlavně kvůli samotnému zabijákovi alias slečince v šatech, a koukej, co se z toho vylouplo :) .. Dvůr trnů a růží začíná obdobně, tak uvidíme, zatím je to na dobré cestě :)

      Vymazat
  2. Ehm, tvoje recenze mě upřimně nabudila k tomu zajít si do knihkupectví a knihu si koupit.. :) Jsem tedy zvědavá zda se překonám a knihu si koupím, ale stále si myslím, že je te to pořád lepší volba než Harry Potter.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, protože oprati prvnímu dílu je tu opravdu patrný posun, ale stále se prostě jedná o YA, takže není možné očekávat žádné zázraky :)
      Copak máš proti Harrymu? :D

      Vymazat
    2. Nevím jak jiným, ale mě J.K. Rowlingová na prosto zhnusila některé postavy teď čtu první díl "Harry Potter a kámen mudrců" - a říkám si proč jsem se do toho dala, já vím, že ve filmu není vše, ale přijde mi, že ty filmové verze jsou mnohem lepší, protože ty postavy tam nemají tak hrozné chování jako v knize tedy nepočítám Voldemorta.. :) A navíc na to, že je to fantasy je to strašně moc moderní prostě klasické 21. století, jako jestli někdo tvrdí, že je to nejlepší kniha na světě tak to asi nikdy nečetl "Pána Prstenů" ;))

      Vymazat
    3. Tak on se Pán Prstenů s Harry Potterem vůbec nedá srovnávat. Pán Prstenů je nefalšovaná fantasy, za to Harry spadá do Young Adultovek a velký rozdíl je i mezi čtenáři, kterým jsou tato dvě díla primárně určena. Harry Potter přivedl ke čtení mnoho lidí, byl masově propagován a tuto propagaci ještě navíc posílily docela povedené filmy, proto je tak populární a je de facto všude. Navíc svět Rowlingové je originální, i když souhlasím s tím, že postavy (obvzlášť) Harry, jsou poněkud prkenné a v jednom z dílů byl tak protivný, že jsem měla chuť ho propleskat.

      Vymazat
    4. A co se týče toho žánru a faktu, že se odehrává v 21. století, fantasy se dá dělit na větší množství pod žánrů, kam spadá tzv. "současná fantasy". Někteří se dokonce zhrozí, když slyší, že Harry Potter spadá do takového žánru. Většině hned na mysl přijde spíše historický podklad ala středověk, draci a meče. Nicméně je to tak :)

      Vymazat
    5. Ehm, to byl určitě "Harry Potter a Ohnivý Pohár" - tam se Harry chová hrozně.. :D Jenže já fantasy z 21. století nesnáším je to hrozně moderní a se středověkem to nemá absolutně nic společného.. :( Jinak ale když si to tak vezmeš spousta autorů se díky Tolkienovi inspirovala a to dokonce i samotná Rowlingová, nebýt J.R.R. Tolkiena žádný "Harry Potter" neexistuje, dokonce ani zaklínač, když si to tak vezmeš v každém fantasy příběhu se skrývá inspirace Tolkiena.. ;))

      Vymazat
    6. Asi jo, vím, že to bylo v tom dílu, kde mu skoro nikdo nevěřil, že se Voldemort vrátil, Harry si připadal jako ousider a byl na každýho akurát tak protivný :D .. No na to mám jednoduchou radu, když se ti nelíbí fantasy z 21. století, tak na něj hoď bobek a sáhni po něčem, co ti bude vyhovovat. Za poslední dobu bych doporučovala třeba Císařovy čepele :) .. Já myslím, že kdyby to nebyl Tolkien, byl by to někdo jiný, ale pravděpodobně by to nepojal tak velkolepě a rozsáhle :)

      Vymazat
    7. Ehm, tak to byl 5. díl :) No já se snažím číst fantasy z 20. století, jenže takových knih moc není, a Hry o trůny mě moc nelákají už jen proto, že jsou to opravdu velké bible.. :D Hm, na tu knihu se podívám a děkuji za tip ;) No právě však kolik současných autorů vymyslí svému příběhu svůj vlastní jazyk? - já takových moc neznám.. ;))

      Vymazat
    8. No, ono je vlastně jedno, který díl to byl, protože Harryho jako postavu zkrátka opravdu moc nemusím :D .. Jo ta délka Her o trůny může působit jako odstrašující faktor. Zrovna čtu Střet králů, poněkolikáté a velice často ho odkládám. Přečtu třeba jen jednu kapitolu za týden. Nechci říct, že mě to nudí, jen to mám vše vyspoilerované ze seriálu, který byl docela dobrý.
      Když jsme narazili na toho Tolkiena, zrovna sepisuji článek na téma "10 důvodů proč miluji Tolkiena/jeho tvorbu" :)

      Vymazat
    9. Ehm, mě vůbec nejde o délku série "Hry o trůny" - spíše o to, že tam se vraždí jak na běžícím páse a v takovém případě si rovnou můžu vzít nějaký horor.. :) Jinak opravdu? - tak na článek se už těším jsem zvědavá co vymyslíš! ;))

      Vymazat
    10. Tak, že zmiňuješ tu délku no, tak reaguji :D ... No Hra o Trůny rozhodně není nevinná a G.R.R. Martin se s tím moc nepáře, ale z toho důvodu bych to až tak nezavrhovala. Já totiž na konci prvního dílu naprosto žasla, jak skvěle vykreslil Eddarka a jeho rozervanost, nerozhodnost a smysl pro čest. To bylo naprosto skvělé, ale samozřejmě, tě do toho nechci nutit, je na každém z nás, co bude číst a proč něco číst nechce :)
      Jojo, článek je už napsaný, samozřejmě, že se jedná o subjektivní záležitost, ale třeba se v tom také někdo najde :)

      Vymazat
  3. Och joj na tieto knihy sa už veľmi teším :D Ešte som sa ale nedostala ani k jednotke, ale snáď to napravím, ja jar tuším vychádza u nás, najvyšší čas si ju kúpiť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? A já jsem myslela, že už u vás kniha dávno vyšla :D

      Vymazat
  4. Tuhle recenzi jsem neměla číst. Mám teď hroznou chuť popadnout knihu a začít číst. Kéž by už vyšla. Už před tvou recenzí jsem se hrozně těšila, ale teď? Přímo se třesu nedočkavostí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeš muset ještě chviličku počkat, já jsem zase nažhavená na třetí díl :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.