Recenze - Assassin´s Creed: Kacířství

Název: Kacířství
Autorka: Christie Golden
Série: Assassin's Creed
Díl: 9.
Počet stran: 288
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Fantom Print

Název Assassin's Creed není v dnešní době nikterak exotický. Jedná se o sérii několika historických her, které vydává společnost Ubisoft Entertainment. Jaký je námět těchto her? Jedná se především o konflikt mezi templáři a asasíny. V roce 2010 u nás vyšel první knižní díl a v podstatě se jedná o přepis hry. V roce 2017 se nově vydané Kacířství řadí k původní knižní sérii od Olivera Bowdena. Rozdíl je v tom, že tuto knihu napsala úplně jiná autorka, která už z herní předlohy nečerpala. Christie Golden je velice známá především svými knihami ze série Warcraft nebo ságou Temných templářů. Jak si ale poradila s příběhem ze světa templářů a asasínů?

Simon Hathaway, člen templářské Vnitřní svatyně, vnáší coby nový šéf do oddělení historického výzkumu Abstergo Industry chladný rozum a nezaujatý přístup. Jenže Simon je rovněž neukojitelně zvědavý a fascinovaný představou, že by historické dění zažil na vlastní kůži, prostřednictvím svého předka, Gabriel Laxarta, který bojoval po boku legendární Johanky z Arku. Když se zúčastní projektu nově vytvořeného Animu, odhalí Simon něco, na co nebyl připraven: Jak hluboko do minulosti konflikt mezi templáři a asasíny vlastně sahá? A co všechno je Gabriel ochotný udělat pro ženu, kterou miluje a které si hluboce váží? A přijde také na nejnebezpečnější pravdu ze všech: Kdo je kacíř… a kdo skutečný věřící. (anotace převzata z Databáze knih)

Kacířství rozhodně vzbudilo zvědavost nejednoho fanouška, ať už herní či knižní série. Herní série je mojí oblíbenou a ani knihy od Olivera Bowdena nejsou špatné s přihlédnutím na to, že se jedná více méně o přepis hry na papír. Ale v tomto případě se autorka nemohla odrazit od žádné hry a mohla použít pouze to, co již bylo vymyšleno. Jak se říká, představivosti se meze nekladou, ale zde se z celého námětu a vztahu templáři x asasíni, dalo vytěžit daleko víc. Prvky asasínů byly hojně využívány, ale neměly takový dopad jako v původní sérii. 
Celý příběh je založen na významné francouzské hrdince Janě z Arku či chcete-li Panně orleánské. V tomto směru je příběh dokonce i poučný, protože se zakládá na skutečných historických pramenech a postavách. Ale pozor! Samozřejmě se z velké části jedná také o fikci, kterou je v určitých případech potřeba odlišovat. 

Jedna část příběhu se odehrává po boku Johanky, druhá část zase v Londýně, kdy má čtenář možnost vypravit se po stopách historika Simona, který se snaží přijít na to, co se stalo s mečem Johanky. Samotný Simon vůbec netuší, kam jej cesta zavede, nicméně čtenář tento blahobyt nezažívá, protože už od poloviny je jasné, jak příběh musí skončit. Obě části, ač se odehrávají v rozdílných světech a na naprosto protikladných místech mají něco společného. Chybí jim větší náboj, šmrnc, pořádná akce a nějaké to napětí. Oproti původní sérii tato kniha naprosto postrádá dynamičtější momenty, které se zde paradoxně hodně nabízejí. Samozřejmě sem tam se do toho autorka trochu opře, ale není to dost na rozproudění krve v žilách. Navíc momenty po boku Johanky začnou splývat do jednoho, protože si jsou tyto scény až moc věrné a Johanka se v nich neustále opakuje.

Příběh je napsán jednodušším stylem, takže se čte poměrně snadno. I bez dynamičtějších chvilek to odsýpá. Ale místy bylo lehké odvézt pozornost úplně někam jinam. Chvilkami mi přišlo, jako by se autorka nemohla vyjádřit jako by něco psala strašně zdlouhavě a nesrozumitelně, namísto toho, aby to napsala rychle a jednoduše. Fantom Print se opět nevyhnul chybám a překlepům. Nejednou se šel hlavní hrdina místo usmívání umývat, a věřte, že to v daném kontextu působilo nemístně až vtipně. 

Hlavní hrdina Simon je poněkud rozmrzelý bručoun. Místy jako by opovrhoval lidmi, kteří nedosáhli stejných znalostí nebo něčemu nerozuměli. Byl příliš horlivý a chtěl mít všechno pokud možno co nejdříve. Nedíval se na druhé, byl spíše sám pro sebe. Byl velice inteligentní a neunikali mu souvislosti. Rychle si dokázal dát dvě a dvě dohromady. Myslelo mu to také rychle, všímal si maličkostí, a nakonec z něj i ta nakvašenost rychle vyprchala.

Gabriel Laxart, pomocí něhož se Simon vypravil do Johančina světa, byl poměrně naivní a nedozrálý. Byl věrným Johančiným psem, jejím svědkem a stínem. Snažil se jí být co nejvíce nablízku a nic jiného pro něj neexistovalo. Byla to jenom Johanka, od začátku až do úplného konce a pak ještě dále. Jako postava mohl mít prokreslenější charakter, mohl být více výrazný.  
Christie Golden rozehrála zbrusu nový příběh na pokračování z prostředí asasínů a templářů za doby Johanky z Arku. Tento příběh již nemá podklad ve hře, takže byl celý pouze na autorce. Šlo z toho vyždímat daleko více, potenciál nebyl zcela naplněn a chyběl tomu šmrnc. Na druhou stranu to mělo dobrý nápad, kniha se četla neskutečně rychle, místy pobavila, chvílemi se lehce táhla. Předvídatelnost nebyla k užitku, přesto příběh skončil tak, že jsem docela zvědavá, co přinese pokračování. 

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete zakoupit zde.

10 komentářů:

  1. Na sérii Assasins Creed se teprve chystám, rozhoupala jsem se k přečtení díky filmu a protože mě začala bavit i hra :) Tak snad nezklame :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, film s herní sérií až tak moc společného nemá, ale hry mám velice ráda, a knihy jsou pouze herní přepisy, i tak jsem si ale čtení užila :)

      Vymazat
  2. K sérii jsem se ještě nedostala a když vypadá tento díl zajímavě, asi to bide jedna z těch knih, co na seznam nepribudou. Nějak nemám ráda příběhy o Janě z Arku. Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Ako som už spomínala kniha ma zaujala, ale asi si radšej dočítam ostatné z tejto série, ktoré mi chýbajú a k tejto sa až tak hrnúť nebudem :D Škoda tých chýb v preklade i toho nevyužitého potenciálu príbehu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původní série se, alespoň tedy mně, líbí více :) Je top škoda, protože z toho mohlo být vyždímáno daleko víc :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, avšak tato série mě úplně minula, nevadí.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Nebudu lhát, že jsem knihu četla, znáš mě, ale máme ji na PS4 , takže vím o co jde :D

    OdpovědětVymazat
  6. Z téhle série jsem ještě nic nečetla ale ten fenomén kolem docela sleduji. Relativně nedávno jsem byla na něčem takovém v kině. Docela se mi to líbilo, možná bych se po tom měla víc informovat. Zrovna před pár dny jsem o tomhle mluvila s kamarádky synem, jemu 11 a tohle je prý jediné co kdy v životě přečetl, tak to asi musí být dobré.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.