Recenze - The Grisha: Shadow and Bone

Název: Shadow and Bone
Série: The Grisha 
Autorka: Leigh Bardugo
Díl: 1.
Počet stran: 308
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Indigo

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. (Anotace převzata z Databáze knih)

Leigh Bardugo, americká spisovatelka a novinářka, narozená v Jeruzalémě vydala v roce 2014 svoji první knihu z plánované trilogie The Grisha. Tato Young Adult série vyvolala vesměs pozitivní ohlasy a autorka ve svém světě ještě nějakou dobu zůstala a napsala spin-off sérii Six of Crows, která se odehrává dva roky po původní trilogii. Aby toho nebylo málo, věnovala tomuto světu ještě prostor ve formě několika povídek. Jaký tedy je tento první díl?

Shadow and Bone, chcete-li v češtině Světlo a stíny se nese v duchu jednoduchosti a všednosti. Autorka se s příběhem a zápletkou nijak zvlášť nepáře. Nový imaginární svět je také jednoduchý, a kromě základních informací, zběžné historie, tradic a hierarchie opravdu více nečekejte. Velký prostor tu není ani na vývoj či hlubší prokreslenost hlavních charakterů. 
Příběh se odvíjí podle velice známé šablony, které podléhá většina Young Adult knih - hlavní hrdinka outsider, který nikam nezapadá, ale nakonec se ukáže, že má zvláštní schopnosti a všichni usilují o její získání. Následuje nějaký zvrat a ukáže se, že věci nejsou takové, jaké by být měly. Vše nakonec uzavírá boj a svobodu, nadvládu a přežití. Tento vzorec dělal příběh Aliny Starkov velice předvídatelný, a už od začátku lze odhadnout, jak vše dopadne. 

Co však tento příběh odlišuje od dalších stovek Young Adultovek, které putují světem? Rozhodně je to podobnost a zjevná inspirace carským Ruskem, které v tomto případě působí netypicky, svěže a prostě jinak. Na čtenáře čeká mnoho novotvarů, názvosloví, ruské reálie, pravidla nového imaginárního světa a skvěle vymyšlená hierarchie společnosti kouzelníků a mágů. 

Styl psaní je opět jednoduchý a hlavně svižný, nečekejte žádné rozvášněné popisy, v tomto se autorka soustřeďuje pouze na úvahy a myšlenky hlavní hrdinky Aliny. Díky jednoduchosti se kniha čte jedna báseň, lze ji prakticky slupnout jako malinu.
Hlavní zlom a od něj se odvíjející akční momenty přichází se značným zpožděním až kolem dvousté stránky, do té doby má čtenář možnost postupně poznávat odhalující se svět a život mezi skupinou mágů. Počáteční absence akčních momentů a napětí ale nepůsobí až tak jako negativní bod, protože příběh se pozvolna a příjemně odvíjí a je nutné položit si nějaké základy. Nakonec dojde i na nějakou tu akci, napínavé momenty, které vedou k výsledné gradaci a jednoduché dialogy. Romantickou duši jistě potěší i poněkud nevýrazný milostný trojúhelník a pár jiskřivých scén.


Alina Starkov je typická hlavní hrdinka obdobných příběhů. Nemá rodinu, je sirotek, nevýrazná a bez nějakého směřování. Nemá moc přátel a působí jako šedá myška, až do momentu, kdy se zjistí, že má velice zajímavé schopnosti. Schopnosti, které v Ravce nikdo jiný nemá. Pocit toho, že někam patří Alinu zmate, poprvé v životě má možnost ukázat, že něco dokáže. Ale tento pocit jí nakonec není tak příjemný s ohledem na všechny události, jež ji čekají. 

Alina je sympatická hrdinka se smyslem pro humor a milujícím srdcem. Je přátelská, milá, lehce naivní a nebojí se ozvat. Bohužel rozsah příběhu nedovoloval větší prokreslenost, takže se může zdát poněkud plochá a předvídatelná. Je soucitná, omylná a laskavá. 

Darkling je typicky tajemná postava, která je poněkud zahalená rouškou tajemství, ale i zde je možné domyslet si, o jaké tajemství se to vlastně jedná. Škoda, že z něj autorka nevytěžila víc než jen občasný rozhovor s Alinou. Každopádně je to jedna z postav s potenciálem a doufám, že jí bude věnováno více prostoru.

********

Shadow and Bone  je jednoduchý, milý a odpočinkový příběh. Myslím, že z něj šlo dostat ještě o trochu víc a potenciál tohoto příběhu nebyl plně využit. V žánru Young Adult se jedná o lehký nadprůměr, ale to jen díky zvolené inspiraci carským Ruskem, protože jinak toho kniha více nenabízí. 
Svět, který autorka vytvořila, patří k těm, opět použiji to slovo, jednoduchým. Přesto je to svět nosný, který má svoje tradice, krátkou historii a hierarchii. Na tom všem se dá v rámci možností hezky stavět, a doufám, že nám autorka z tohoto světa ukáže ještě víc. 
Příběh Aliny Starkov rozhodně doporučuji jako odpočinkovou četbu, která Vám poskytne únik z reality. Čeká Vás akce, napětí, ruské reálie, magie a mnoho otázek do dalšího pokračování. Pokud však hledáte náročnější četbu, Shadow and Bone Vás asi neuspokojí. A pokud nechcete čekat na překlad, angličtina v knize není nic složitého.

3/5
Nejlevnější cenu českého překladu Shadow and Bone naleznete na Srovname.cz

16 komentářů:

  1. O této knize jsem už slyšela. Jelikož jsem ale zvyklá na popisnost a složitost George R. R. Martina, tohle by pro mě asi moc nebylo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě si tuto knihu ráda přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som dočítala knihu akurát minulý týždeň a aj napriek toľkým negatívnym názorom ma vlastne celkom bavila. Videla som tam síce dosť veľa nedostatkov, ale mala som to rýchlo prečítané a som zvedavá aj na pokračovanie.
    Okrem toho, do knihy som sa pustila skôr zo zvedavosti, keďže hneď po nej by som si rada prečítala Six of Crows, čo každý vychvaľuje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takový průměr, upřímně byly napsány mnohem horší knihy z tohoto žánru. Druhá Grisha se mi líbila asi nejméně, ale konec se mi strašně líbil. Six of Crows ti také doporučím, zrovna dva týdny zpět jsem tuto knihu dočetla a je to o hodně lepší, prokreslenější, autorka jde zkrátka hlouběji a i zápletka má větší úroveň, takže ať se líbí :)

      Vymazat
    2. Dvojka je najhoršia? Ach, jaj... no to sa mi nepáči, ale tak som zvedavá na záver. :)
      A ešte zvedavejšia som na SoC

      Vymazat
    3. Pro mě byla bohužel, ale trojka mi to zase nandala :D

      Vymazat
  4. Vzhledem k tomu, že o téhle knížce strašně často slýchám a hodně jsem se s ní setkávala tuším i u tebe, jsem čekala, že jí udělíš větší hodnocení. Nicméně poslední dobou vyhledávám převážně složitou a obecně těžkou četbu a říkám si, že něco jednoduššího by mi přece jen prospělo - navíc knihu inpirovanou ruským prostředím jsem zatím asi nečetla a konkrétně po tomhle kousku už pokukuju značnou dobu.
    Taky jsi mi teď nasadila brouka do hlavy a začala jsem uvažovat nad tou anglickou verzí :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Je fakt, že tuto recenzi mám v konceptech už hodně dlouho, možná jsem o ní i docela mluvila, ale bohužel více jak na tři to u mě nebylo. Třeba se ti ale Grisha bude líbit, zvlášť kvůli té jednoduchosti mezi náročnou četbou :).. A co se týče anglické verze, klidně do toho jdi, angličtina není složitá a nemusíš čekat na vydání dalších dílů :)

      Vymazat
  5. Povedená recenze :) Grišu jsem četla a jako začátek série vypadá vážně slibně :) A oblíbila jsem si Temnyje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už to vidím! Další knížka, kterou si přidám na svůj již tak nekonečný wishlist :D

    OdpovědětVymazat
  7. O knihe som už dosť počula, najmä vďaka prekladu, ktorý nedávno vyšiel. Je super, že ty si sa rozhodla prečítať knihu/trilógiu v originálnom jazyku. Obsahovo ma kniha až tak neláka, vyzerá to na tak trochu typickú YA, ako aj sama v recenzii potvrdzuješ. Mám však slabosť pre Rusko ako také, čiže možno táto inšpirácia zaváži a ja po knihe niekedy siahnem, uvidím :D Vďaka za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to typická YA, ten její vzorec je tam prostě patrný, až do očí bijící, ale právě jak říkáš, ta ruská inspirace mě tam ta tom lákala strašně moc :) .. A kolem a kolem, to zas tak špatné nebylo, hezky to plynulo. Myslím, že by se ti to mohlo líbit :)

      Vymazat
  8. Vypadá zajímavě, rozhodně si jí ráda přečtu, až vyjde překlad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překlad už je nějakou dobu na světě, určitě to zkus :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.