Minirecenze 11

Zdravím všechny knižní nadšence,
jedenácté minirecenze si v konceptech poležely více než měsíc, protože čekaly na třetí knihu do party, kterou jsem dočetla před několika hodinami. Dnes tu máme druhý díl Bratrstva od Johna Flanagana, na nějakou dobu asi i poslední díl série Sigma Force, protože další díly ještě nemám načtené, no a velice oblíbená Fantastická zvířata v novém kabátku. 
Četli jste některou z knih? :)

Bratrstvo: Nájezdníci - John Flanagan

Hal a jeho posádka Volavek se snaží dostihnout Zavaka, který během jejich hlídky ukradl nejcennější skandijský předmět - andomal. Pirátský kapitán má v hlavě další plán na zbohatnutí, a proto se nebojí podcenit úsilí našich chlapců na získání andomalu zpět. Příběh se přesouvá do jednoho přístavního městečka s jedním velmi slibným dolem. Podaří se Halovi a posádce zachránit město, získat zpět co je jejich a ještě hnát Zavaka před spravedlnost? 

Svojí druhou knihu o mořských dobrodružstvích skandijských mladíků započíná autor v poněkud pomalé režii. Téměř do osmdesáté stránky se nic kromě stereotypního výcviku Volavek neděje a tím pádem je čtení poněkud nudnější a nemá takový ráz. Vše se mění až s nástupem druhé části příběhu, který slibuje flanaganovské nefalšované dobrodružství plné bojů dobra proti zlu, promyšlené taktice a heroických činů.

Nic se neobejde také bez nových postav na scéně, setkání se starými známými je také velice příjemné. Navíc se schyluje k milostnému trojúhelníku, a já jsem upřímně zvědavá, jak se s ním samotný autor popere. Nájezdníci jsou poněkud slabší než první díl, ale jejich konec volá po dalším dobrodružství, které by mohlo být ještě zajímavější. Náročnějšího čtenáře neuspokojí (naprostá předvídatelnost, kladné charaktery, ne až tak prokreslený svět), ale rozhodně se jedná o další dobrý příběh ze světa, jehož základy byly položeny již dávno. Doufám, že nám autor odhalí další jeho zákoutí. 

Sigma Force: Boží oko - James Rollins

Boží oko je již devátým dílem série Sigma Force a na nějakou dobu také posledním v minirecenzích. Je to poslední díl, který jsem ze série přečetla, a ač mám doma další a nesmírně se na ně těším, ještě jsem si na ně ten čas prostě neudělala. Připadá mi už poněkud zbytečné psát recenze na skvosty tohoto spisovatele, protože se neustále opakuji.

Je skvělé, jak si autor i po devíti knihách dokáže udržet svoji kvalitu a neustále čtenáře překvapuje svými teoriemi, ve kterých míchá historii s vědou a technikou. Vše má hlavu a patu, dává to smysl a to mě jen utvrzuje v tom, jak neuvěřitelnou představivost autor má, a jak vzdělaný musí být. Opět nechybí akční momenty, vyvíjení vztahů a pomalé krůčky k rozuzlení ještě větší záhady, která se za vším skrývá. 

V Božím oku hrdinové řeší případ spadlé družice na území v Mongolsku. Hra se rozjíždí také ve Vatikánu a má spojitost s DNA Čingischána. Před Sigmou stojí jedna z nejtěžších zkoušek, kterou nemůže přežít každý..

Fantastická zvířata a kde je najít - Mlok Scamander 

Příběhy o Harry Potterovi nejsou jedinými, které dělají kouzelnický svět tím, čím je - tedy pro mnohé čtenáře uvěřitelným, prokresleným místem, kam se rádi vrací. Jsou to i další knihy z pera Rowlingové, které jej dokreslují, a právě učebnice Fantastických zvířat je jednou z nich. Tato kniha o asi sto třiceti stránkách je milým doplňkem do sbírky každého zarputilého fanouška Harryho, která pojednává o všech možných stvořeních, se kterými se čarodějové, ale i mudlové mohou setkat. Právě skvělé na této knize je její provázanost s mudlovským světem, věrohodnost a nenásilnost s jakou je kniha psána.

Časté poznámky pod čarou, které odkazují na další literaturu, budí ještě více věrohodnosti a navozují tu správnou atmosféru toho, jako by se opravdu jednalo o reálný svět. Popisy jednotlivých kouzelných tvorů jsou sice krátké, ale řeknou vše důležité a místy dokážou vykouzlit úsměv na tváři. O grafickém zpracování nemusí být ani řeč, protože to je naprosto parádní. Nejen že je tento nový kabátek naprosto skvělý, ale ilustrace a výzdoba celé knihy nemá chybu. 

A co víc dokáže čtenáře potěšit? Když ví, že peníze z prodeje právě této knihy jdou na dobrou věc a pomáhají potřebným dětem. 

18 komentářů:

  1. Já jsem četla Bratrstvo celé (pochopitelně, protože Flanagana prostě miluju) a abych pravdu řekla, nejvíc se mi asi líbily Vyděděnci a potom Umrlčí tváře. Nejslabší byl pro mě asi čtvrtý a pátý díl (hlavně mě zklamal Gilan, au au - i když ne přímo zklamal, spíš mě to mrzelo). Jinak ale souhlasím vesměs se vším, co říkáš - pomalý rozjezd, ale nakonec se to přece jen přehoupne do klasických flanaganovských dobrodružství, milé staré i nové postavy... zkrátka super oddychové čtení, ke kterému se člověk rád vrací.
    Druhou knížku neznám a Fantastická zvířata se mi do rukou zatím taky nedostala, i když bych to možná měla napravit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flanagana také miluji, ale až teď se k Bratrstvu postupně dostávám. HU u mě je ale pořad na prvním místě, protože nejsem zrovna fanoušek moři a lodi. Vyděděnci byli skvělí, zrovna před par dny jsem dočetla Otroky ze Sokora a zasáhla mě ta nostalgie, kdy jsme zase v Araluenu ale souhlasím že Gilan, byl to vůbec Gilan? Byl proste zklamáním.

      Vymazat
  2. Bratrstvo zameškávam, dostala som sa iba po tento druhý diel, takže to musím napraviť :D Inak nad novou verzou tejto rokfortskej učebnice uvažujem, mám staré vydanie ale v češtine, takže asi si našetrím a kúpim toto nové vydanie po slovensky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hlásím, že jsem aktuálně před pátým dílem :D .. Ale on stejně pořád vydává a vydává další příběhy, takže člověk nemá pomalu ani kam spěchat :D .. Jo určitě si kup i tato nová vydání, jsou nádherná <3

      Vymazat
  3. to mi připomíná, že bych měla číst už dalí knihu z Bratrstva :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak se musím přiznat, že fanda těchto knih moc nejsem. Možná bych i byla, ale nemohu se dokopat k tomu, abych si nějakou pořídila nebo půjčila a začetla se. Pořád mám seznam vytoužených knih moc dlouhý a na tyto asi nikdy nedojde. :D
    Ale JEDNOU bych si chtěla přečíst alespoň ta Fantastická zvířata. :D Tak schválně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to je asi problém každého knihomola, nekonečně dlouhý seznam knih, které si chce přečíst :D Ale třeba ta Zvířata mají jen kolem 130 stran a je tam plno ilustrací, to by se dalo, ne? :D

      Vymazat
  5. Z knížek jsem četla jenom Fantastická zvířata a byla jsem nadšená! ♥
    Po Bratrstvu jsem pokukovala, ale zatím se do něj pouštět nebudu. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pamatuji si, že jsem dala pět dílů hraničářova učně, ale dál už jsem se nedostala :D

    OdpovědětVymazat
  7. Rollins je moje srdcovka! Pořád kupuju další a další jeho knížky. U bratrstva jsem skončila u pátého dílu, pak mě to nějak opustilo, už sem asi vyrostla :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem toho názoru, že z Flanagana prostě vyrůst nemohu, je to moje srdcovka, tak jako Rollins :) ..
      Ale je fakt, že Bratrstvo mi zkrátka přijde slabší než Hraničářův učeň.

      Vymazat
  8. K Sigma force jsem se stále ještě nedostala, ale velmi se těším až si sérii přečtu.
    Fantastické zvířata mám v původní červené vazbě. takže se mi těžko odolává, když je tato takt nádherná obalem a jistě tam budou i lepe propracované i obrázky zvířat, ještě jsem se do ní v knihách neodvážila nakouknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo toto vydání je naprosto parádní, proto jsem ráda, že to staré nemám :D
      Sigmě dej určitě dříve či později šanci, stojí to za to :)

      Vymazat
  9. Zvířata jsem také četla, je to krásná jednohubka k doplnění celé kouzelnické série. Navíc, to opravdu vypadá jako učebnice.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Vážně, vážně bych si měla půjčit Fantastická zvířata a přečíst si je. Ta část mé osobnosti, která miluje HP a odkazy na nejrůznější reálie dobře známého fantasy světa, se bouří, že jsem to ještě neudělala... Zvlášť, jestli je tohle vydání tak pěkné. :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.