Recenze - Red Queen

Název: Red Queen
Autorka: Victoria Aveyard
Série: Red Queen
Díl: 1.
Počet stran: 383
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: HarperTeen

Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát? (Anotace převzata z Databáze knih)

Victoria Aveyard je další velice úspěšnou americkou spisovatelkou v oblasti Young Adult literatury. První díl její debutové tetralogie v zahraničí vyšel v roce 2015, k českým čtenářům se dostal ještě téhož roku. V roce 2018 je plánovaný poslední díl a fanoušci si ještě ke všemu mohou užít povídkovou knihu. Nicméně Red Queen čelí stejnou mírou pozitivním i negativním ohlasům. Proč?

Řekněme, že Red Queen není úplně originálním příběhem, originálním námětem a do třetice ani originální hrdinkou. Opět to máme klasickou, dobře sloužící Young Adult šablonu, která nenabízí nic víc ani nic míň. V dnešní době je velice těžké napsat a vymyslet něco originálního, nicméně Victoria Aveyard si pro inspiraci nešla moc daleko. Příběh až nepříjemně připomíná Hunger Games, ač jsou tyto dva světy jiné, myšlenka na HG ve spojitosti s Red Queen mě provázela po celou dobu čtení.

Dalším "drobným" problémem je fakt, že si autorka vystavěla velice vrtkavé základy, na kterých se pak rozhodla vystavět celý příběh, který se postupně dosti nebezpečně nakláněl. Přidat chtělo jak v oblasti imaginárního světa a jeho zákonitostí, tak ve formě rozdělení společnosti a v neposlední řadě také v zápletce. Některé věci a situace potřebovaly dokreslit, dovysvětlit a dát jim ráz. Místy se objevilo několik hluchých míst a samozřejmě ta předvídatelnost, které se u obdobných příběhů opravdu těžce zbavuje. 

Je nutné říct, že svět, který si autorka pro Mare a intriky mezi Rudými a Stříbrnými vybrala, byl velice zajímavý. Většinou se pro takovéto příběhy volí svět, který má podklad spíše v historickém prostředí, ale zde šlo především o techniku. Před čtením jsem právě z tohoto aspektu příběhu měla obavu, ale opak se stal pravdou, protože tento technický svět vůbec nepředstavoval rušivý element. Samozřejmě autorka mohla svůj svět rozvést více, ale na to bude ještě prostor v dalších dílech, doufám.

Od několika blogerů jsem slyšela, že Red Queen ani nedočetli, a vlastně ani pořád nechápu proč, kniha se čte příjemně, rychle a bez problémů. Styl psaní je více než svižný, místy nechybí ani napětí, mnoho zvratů, díky nímž je příběh dynamický a postupně graduje až do samotného konce, který je samozřejmě překvapivě otevřený, a který ponechává čtenáře v nevědomosti až do začátku další knihy. 
Odpůrce milostných trojúhelníků asi nepotěším, ano i zde se jeden vyskytuje, ale je to jen trojúhelník? Nicméně vztahové záležitosti zatím nejsou silnou stránkou autorky, protože tu chybí vývoj mezi postavami. I když, možná je to účelem?

“Anyone can betray anyone.”

Mare je hrdinkou ani ne úplně sympatickou, ale ani ne nesympatickou. Je to takový ten zlatý střed, nechová se jako hlupačka, ale na druhou stranu to není hrdinka, která by se vám hned vryla pod nehty. Je poněkud distancovaná, důvěřivá a lehce naivní. Ale v jádru je to bojovnice, drzá, přímá a statečná. Mare je samozřejmě jiná, není hloupá a nakonec se toho nebojí využít. 

Stříbrný Cal je zosobněním cti, vojenské strategie a poctivosti. Byl vychován těmi nejlepšími, měl ten nejlepší výcvik a vzdělání. Je tam, kde je jen díky sobě. Ctí vše, co je zavedeno, a to je právě ten problém, protože se od toho nedokáže odpoutat. Čest má v jeho životě nezastupitelné místo. Je sympatický, příjemný, ale také dokáže rozproudit krev v žilách neuvěřitelným způsobem. 

A do třetice tu máme Mavena, druhého v pořadí, který má příběhu také co nabídnout. Maven je poněkud nesmělým ochráncem a podporovatelem. Je možná lehce odstrčený a ušlápnutý. Kromě této skvadry se můžete ještě těšit na obyčejného vesničana Kilorna, zbytek královské rodiny, ale i rodinu Mare.

“I told you to hide your heart once. You should have listened.”

Red Queen je úvodním dílem s jistým potenciálem, který ale nebyl využit na 100%. Autorka má jisté rezervy, a je to škoda, protože na to prostě má. Zapracovat mohla na světě, postavách i dalších základech. Nicméně Red Queen je příjemná, oddechová četba, která místy překvapit dokáže, celý příběh je dynamický, akční, nechybí neustálé zvraty, boje, intriky, napětí. Takže za mě rozhodně ano. Už teď jsem zvědavá, jaký bude druhý díl, a jestli se autorka někam posune.

3/5

18 komentářů:

  1. Rudou královnu jsem také četla, a byla jsem z ní nadšená. Představa celého světa mi přišla originální až teda na ten konec který mě dost naštval, to nemyslí vážně, že to tak utne? I přes sympatie jsem se bohužel k dalšímu dílu nepropracovala, ale plánuji to!
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se na dvojku docela těším, jen jsou všude prostě další knihy a vždy mi do toho něco vlezlo, zatím teda :D

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím se vším co tu píšeš i s tím nepochopením jak to někdo nemohl dočíst!? Autorka ač pro inspiraci nešla daleko vytvořila fantasy, která má potenciál a já doufam, že nas v dalších dílech nezklame. Druhý díl má u českých čtenářů hodně negativní ohlasy, ale ani to mě neodradí přečíst si co bude dál.. Protože prostě ten konec! Navíc si ráda stejně jako u prvního dílu, od kterého mě kupa lidí odrazovalo, udělám vlastní názor :) Krásná recenze a ty fotky <3

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa prvý diel páčil, aj keď samozrejme mal svoje chyby - so svetom sa mohla pohrať troch viac a dať mu viac priestoru. Na druhej strane sa to čítalo naozaj rýchlo, nebol to náročný príbeh a v závere ma dokázal aj prekvapiť, čo ma potešilo :-) Veľmi pekná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem z Rudé královny tak nějak permanentně rozpačitá. Chtěla bych si ji přečíst, ale zároveň mě odrazují druzí - a taky moc nejsem na klišé, i když je to podle všeho dobře čitelné klišé. Nedávno jsem se domlouvala se spolužačkou, takže to asi nechám plavat, a pokud mi knížku sama od sebe půjčí, přečtu si ji a jinak to zatím nechám být.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem toho názoru, že když si chci knihu přečíst, tak si ji přečtu a na druhé, pokud to nejsou lidé, kteří znají můj vkus, prostě nedám. Ráda si udělám svůj vlastní názor :)

      Vymazat
  5. Velmi pěkná recenze, o knize jsem už četla a rozhodně si někdy vlmi ráda přečtu i knihu samotnou ,:).

    OdpovědětVymazat
  6. Rudou královnu se teprve chystám číst. Až ji přečtu taky chystám napsat recenzi (nebo spíš osobní hodnocení knihy). Uvidíme jestli se na něčem shodneme. :)

    http://moonenc.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. O knize jsem už slyšela a dokonce zvažuji zda si knihu koupit, ale po tvojí recenzi jsem nějak na pochybách.. :D A co jsem se dočetla v tvojí recenzi píšeš, že autorka mohla svět v kterém se příběh odehrává více rozepsat, ale když si to vezmeš třeba takový Tolkien svou Středozem popsal na tolik, že si ji dokážu živě představit (samozřejmě i život v ní).. Ale co se týče rozvíjení romantických vztahů tak se drží zpět.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ten svět měl opravdu chabé základy a k Tolkienovi ho přirovnávat nemůžeš :D to lze udělat s málokterým světem. Ale až budeš chtít nějakou jednoduchou YA, tak tohle je jasná volba :)

      Vymazat
  8. Krásná recenze a nádherné fotky! ♥ Tento první díl jsem získala na prvním Radši srazu a jsem na knihu docela zvědavá. Akorát nevím kdy se do ní pustím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad co nejdřív, kolem a kolem to bl docela příjemný zážitek :) :D

      Vymazat
  9. Také jsem už slyšela negativní názory a docela mi to zkazilo náladu, jelikož mám knížku doma :D Ale podle tvé recenze to není zas až tak zlé, tak se můžu zase začít trochu těšit :) I když milostné trojúhelníky by si autoři už mohli odpustit. Nic proti nim nemám, ale je to ohrané :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě si knihu přečti a udělej si vlastní názor <3 :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.