Recenze - The Grisha: Siege and Storm

Název: Siege and Storm
Série: The Grisha 
Autorka: Leigh Bardugo
Díl: 2.
Počet stran: 435
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Indigo

Po událostech nedávno uplynulých nemá Alina a Mal jinou možnost, než se skrývat a začít nový život někde jinde. Začít žít znovu však není tak jednoduché, když se jeden musí neustále ohlížet přes rameno a dávat si pozor na každou maličkost. I přesto, že se tito dva opravdu snaží, vypadá to, že prsty samotného Darklinga sahají velice daleko. Po mnoha úprcích a schovávání se, Alina nakonec zjišťuje, že tento život pro ni přece jen není a Ravka ji potřebuje. Bude ji ale Mal následovat až do horoucích pekel, nebo tento život není naopak nic pro něj?

Trilogie Griša vzbudila mnoho pozitivních ohlasů po celém světě. První díl této série vyšel v roce 2017 i u nás a do rukou čtenářů se dostával s velkým očekáváním. První díl splňoval snad všechny prvky Young Adult od zavedené šablony přes jednoduchý svět a nevyzrálou hlavní hrdinku. To, co ho činí lehce, ale opravdu pouze lehce nadprůměrný je netypický svět, ve kterém se odehrává, a které připomíná Carské Rusko. Jak si ale vedl díl druhý?

Díl druhý je více méně silným odvarem toho prvního. Opět tu figuruje jakási zavedená šablona, od které se příběh postupně odvíjí. Opět jde o neoriginální záchranu světa, o kterou se zapříčiní náš outsider Alina Starkov. Takže ano, příběh je opět zcela jednoduchý, a moc toho od něj nečekejte. Už ze začátku je patrné, k jakému konci vše spěje. V příběhu se navíc objevuje několik hluchých míst, která byla potřeba domyslet, dokreslit a dát jim tím nějaký tvar a smysl. O několika nelogičnostech také nemluvě. 

První díl příliš neoplýval akčními momenty, představoval spíše takový úvod a seznámení se světem a jeho hierarchií. V druhém dílu je ale očekávání početnější akce zcela na místě. Zde Vás ale zklamu, protože ani díl druhý přílišnou akcí neoplývá a místy spadá až do nudných momentů a upadá tím celá dynamika příběhu. 
Za co patří autorce mírná pochvala, jsou nové informace o imaginárním světě, do kterého je celý příběh zasazen. Opět ale není možné čekat něco víc, protože těchto informací je opravdu poskrovnu, ale pořád lepší než nic, no ne?

Styl psaní je velice příjemný, jednoduchý, svižný a do podrobností příliš nezabíhající. Chybějící akce mnohdy zamezuje vzniku napětí, které čtenáře nutí číst dál a uvádí ho do naprosté pozornosti. Autorka se více zaměřila na hlavní hrdinku, její myšlenky, úvahy a rozpolcenost. Stále se ale jedná o jednoduchý příběh, takže i možnosti zde jsou značně omezené. Milovníky milostných vztahů jistě potěší, že trojúhelník z první knihy se dokonce rozšíří na pomyslný čtyřúhelník. No, nějak se to Alině sešlo najednou.

“When people say impossible, they usually mean improbable.”

Alina, ta nemastná a neslaná dívka z prvního dílu tak trochu vymizela. Pořád tam sice někde je ta stará dívka a sirotek bez rodiny, ale je rozhodnější a dokáže si prosadit svou. Na povrch konečně vyplouvá i její temná stránka. Ano, snad jste si nemysleli, že Alina je čistě dobrou duší? Nějaký vliv na ní nadcházející a věci minulé mít prostě musí. Můžu říct, že tato nová Alina se mi líbila daleko více, než ta stará, protože zase dostala další rys, který ji trochu dokresluje.

Po prvním dílu jsem nevěřila, že by se v příběhu mohla objevit postava, kterou bych chtěla chytit pod krkem a zatřást s ní. Ale ano, touto postavou není nikdo jiný než Mal, který dostal více prostoru, ale bohužel byl tak otravný, až to pěkné nebylo. Neustále se mu něco nelíbilo, s něčím měl problém a byl protivný a žárlivý. Tato role mu prostě nesedla. 

Autorka nám poodkryla něco málo informací z Ravky a na svět přivedla i nové postavy. Jednou takovou je Nikolai, který čtenáře svou vtipnou stránkou povahy prostě nešetří. Je to takový ten typ, který na sobě nedá nic znát, nosí masku, ale v soukromí ho jisté věci mrzí a přemýšlí nad nimi. Do příběhu skvěle zapadl a udal mu tak nový směr.

*******

“The less you say, the more weight your words will carry.” 

Druhý díl série The Grisha vlastně ničím nepřekvapí. Je srovnatelný s dílem prvním, s tím rozdílem, že nám autorka odprašuje nové informace o světě a do akce nasazuje nové postavy, paradoxně je to ale akce a napětí, které celému příběhu chybí. 
Kniha se čte opravdu lehce, je to taková nenáročná jednohubka, která, jak se říká: "Neurazí, ale ani nepotěší". Celá série měla rozhodně větší potenciál, ten však nebyl plně využit, a proto se jedná pouze o průměrné příběhy z netypického světa. Čtení je to příjemné a já jsem i tak trochu zvědavá, jaký bude závěr trilogie. 

3/5

6 komentářů:

  1. No, upřímně mne moc neláká, jestli je to bez akce, nějakých zvratů... tak se obávám, že bych jí možná ani nedočetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že by jsi ji dočetla, protože je psána opravdu svižně :)

      Vymazat
  2. Já jsem první díl četla kvůli té ruské inspiraci a nevadil mi. Dokonce bych řekla, že se mi líbil, ale ne až tak, aby mě zlákal k četbě druhého dílu. Navíc mi vadily některé postavy už v jedničce - třeba Mal. Představa, že ho ve dvojce bude víc, mě vyloženě odrazuje. Ještě uvidím. Nejspíš si ji půjčím v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě jsou první dva díly průměrné, pokud člověk neočekává něco převratného, také to nedostane. Ale čte se to rychle, svižně. Nicméně kvůli třetímu dílu bych sérii klidně šanci dala, ten by o něco lepší než tyhle dva :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) Mě se první díl celkem líbil, takže se určitě chystám i na druhý a na Šest vran taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo mě se také líbil, nebylo to nic světoborného, ale proč ne :) Vrány jsou ještě lepší :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.