Recenze - Ve svitu plynových lamp

Název: Ve svitu plynových lamp
Autor: Steven Price
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 672
Nakladatelství: Host 

William Pinkerton, syn nejproslulejšího amerického detektiva všech dob, má za sebou řadu úspěchů. Nyní se vydává do podsvětí viktoriánského Londýna v honbě za legendárním podvodníkem Edwardem Shadem, kterého se nepodařilo odhalit ani Williamovu otci. Je rozhodnutý tohoto zločince vypátrat stůj co stůj. Adam Foole, gentleman bez minulosti, jednoho dne dostane dopis od své ztracené lásky Charlotte. Vypraví se ji hledat do Londýna, kde se dozvídá o jejím zlém osudu a také o tom, že byla ve spojení s mužem známým jako Shade. Co se stane, když se oba muži setkají a jejich osudy propletou? (Anotace převzata z oficiálních stránek Nakladatelství Host).

Steven Price je uznávaný kanadský spisovatel a také básník. Studoval poezii na univerzitě ve Viktorii a nyní tam vyučuje literaturu. Za svoje básnické sbírky získal hned několik ocenění. Během psaní poezie si autor odskočil i k próze. Jeho první román o lidské povaze během přírodní katastrofy vyšel už v roce 2011 a o pět let později Price publikoval román pocházející z neo-viktoriánského prostředí. Jak se popral s atmosférou londýnského podsvětí a konfliktem, který sahá až do občanské války?

********

Ve svitu plynových lamp ukrývá pod svojí obálkou opravdu velké a hodně příjemné překvapení. Snad nejsilnějším rysem celého příběhu je prostředí. Ať už jste na samém jihu afrického kontinentu nebo procházíte válečným polem občanské války v Americe či projíždíte nejznámějšími oblastmi Londýna v kočáře. Nezáleží na tom, na jakém z těchto míst se zrovna nacházíte, protože autor vytvořil takovou autentičnost, že doslova slyšíte mořské vlny, ozvěnu výstřelů nebo jen hluk tržnice. Středem příběhu je Londýn, tedy jeho viktoriánská alternativa. Ta část Londýna, kam by se běžný člověk nikdy nechtěl dostat. Londýnské podsvětí, chudoba, zkaženost, mlžná rána i podvečery, kriminalita a prohnilost různých míst ze stran přímo dýchají. 

Samotný příběh má kořeny ještě před občanskou válkou v Americe, nicméně pro čtenáře skutečně začíná až o nějakých dvacet let později. Naproti sobě stojí dva muži s příběhy, jež nemohou být více rozdílné a přece tak podobné. Jejich osudy se musí zákonitě proplést, nicméně v tomto případě čtenář nedostane nic zadarmo. Až do poslední chvíle autor drží hodně aspektů příběhu pod pokličkou a nechává čtenáře tápat. Postupně se příběhem Williama Pinkertona a Adama Foola proplétá minulost a skoky do ní jsou stále četnější. Tyto skoky do minulosti jsou nepostradatelnou součástí a odhalují, jak promyšlený příběh to je. Na každou otázku čtenář najde odpověď, ať už hned nebo v cele armády Konfederace.

Ruku v ruce s neo-viktoriánským prostředím a londýnským podsvětím přichází i nepřímá kritika společnosti a různých společenských nešvarů, využívání sirotků k loupežím a nedostatek prostředků. Věrně je vykreslena především chudoba a úpadek lidského charakteru. A protože se opravdu jedná o odvrácenou stranu, je autor velice realistický, takže nechybí ani popisy zmrzačeného lidského těla či zvěrstev války. Místy se zachází až do syrových popisů, jež jsou propleteny s naprostou odevzdaností a trefnými myšlenkami nad lidskou existencí.

Kniha, která čítá skoro sedm set stran, může působit jako odstrašivý případ, nicméně zde tomu je paradoxně jinak, protože celých šest set sedmdesát dva stran uteče jako voda. I když se autor zaměřuje na myšlenky hlavních postav a rozličné popisy, příběhu to na čtivosti ani v nejmenším neubírá. Drobný problém může tvořit přímá řeč, která zde není značená a místy je složitější orientovat se v rozhovorech.
Co dále nabízí četné plynové londýnské lampy? Rozhodně dávku napětí a kvalitního mrazení, překvapivá odhalení a plno nečekaných zvratů. Krev a stvůry, jež se tváří jako lidé, to vše v neproniknutelné a všude přítomné melancholii. 

“William gave the gallerist a grim look. In my experience, he said, crooks are usually the least dishonest of the bunch. It's not in their interest to deceive you, sir. This is how they make their living. Be patient.”

Celý příběh stojí na celoživotních osudech dvou hlavních mužských charakterů, které čtenář postupně potkává v různých věkových stupních. Nutno podotknut, že ani u jednoho čtenář nebude strádat. Oba jsou skvěle vyvážení a psychologicky dobře rozebraní. Mají hloubku a jsou neskutečně ovlivňování rodinou i válkou. Kniha mapuje téměř celé životní dráhy, na kterých je výborně zpracován jejich vývoj. Postavy tento příběh neskutečně pohání.

William Pinkerton je na první pohled drsný a ostřílený agent, který se honí za stínem svého otce. Vztah otec a syn v příběhu hraje velmi stěžejní roli. Pod jeho tvrdou slupkou zocelenou válkou a bojem o život se však skrývá něco, co sice není zcela ryzí, ale pomalu se to k tomu blíží. Je inteligentní a prozíravý. Pro vtípek si místy také nejde daleko, a o to má větší efekt, když ho pronese takový bručoun. 

Adam Foole byl odjakživa stahován okolnostmi k mizernému životu a doslova se plazil bahnem smrti. Nakonec si z toho ale dokázal vzít to nejlepší a to jej dostalo mnohem dál, než si kdy představoval. Byl prohnaný, ale svědomitý zároveň. Bral si vždy to, co si myslel, že mu život dluží. Věděl kdy přestat, a i přes všechny okolnosti měl srdce na správném místě.


Jak rozlišit fikci od skutečnosti? A záleží na tom vůbec? Domnělý příběh založený na reálných i smyšlených událostech 19. století dokáže spolehlivě uhranout. A není to jen atmosféra a postavy, protože tato kniha je plná všeho. 
Vyvolává neskutečné množství emocí, jak těch pozitivních, tak negativních a dokáže zanechat ve čtenáři nesmazatelnou stopu. A i když závěr může oproti celému příběhu působit slabě, je tomu právě naopak, Steven Price dostál všem svým slovům, jen trochu jiným a poněkud klidnějším způsobem. 
U této knihy zkrátka není potřeba váhat, protože všudypřítomné plynové lampy Vám na tento příběh skvěle posvítí!

5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete obstarat přímo zde.

8 komentářů:

  1. Viktoriánský Londýn? To teda beru!

    OdpovědětVymazat
  2. Podobné knižky mám aj celkom rada hoci trocha ma prekvapilo, že to má až toľko strán, lebo na prvý pohľad sa mi zdá, že je tam trocha menej :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla taky hodně překvapená počtem stran, ale za sebe (i dalších mnoho) mohu říct, že to knize vůbec neubližuje, právě naopak :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze a parádní fotka! Nechápu jak mi mohla uniknout, miluju Londýn! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji nenech proklouznout, opravdu to stojí za to :))

      Vymazat
  4. Ahoj, na mém blogu je důležité info :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.