Recenze - Rituál

Název: Rituál
Autor: Lenka Šiková, Jan Marek Šik
Počet stran: 400
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Host

Ve světě, kde je magie každodenní součástí života, lesy ukrývají dávná tajemství a vlastní vůli mohou mít i kameny, oslaví Edra a její kamarádky už brzy šestnácté narozeniny. Více než závěrečné zkoušky ve škole je však trápí Rituál a otázka, kým se v životě stanou. Něco tady totiž nehraje. 
O tom, jak vlastně Rituál probíhá a nakolik mohou o svém osudu rozhodovat ony samy, nechce nikdo mluvit. A jelikož dívky nehodlají jen nečinně čekat, vydávají se pátrat na vlastní pěst. Cesta je dovede až k základním otázkám dotýkajícím se jejich životů a postaví je tváří v tvář zlu, které se do jejich světa snaží proniknout. (anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Host)


Není vůbec nutné popisovat, jak úžasný je to pocit, když českému autorovi vyjde kniha, a to zrovna v žánru, v němž by se knihy českých autorů snad daly spočítat na prstech jedné ruky. Rituál je navíc ozvláštněn tím, že za jeho zrodem nestojí jen jeden jediný autor, ale hned manželské duo Šikových. Rituál na první dobrou rozhodně zaujme zajímavým grafickým zpracováním, které je u Hostu již velice příjemným zvykem, ale bude to stačit?

Jsou knihy, u kterých se i nějaký čas po dočtení sami sebe ptáme, za jakým účelem, a proč byly vůbec napsány. Hodně podobné je to i s Rituálem. Ale začněme s tím, co se povedlo. Rituál je románová prvotina, která je vzhledem k tomuto aspektu velice slušně napsána. Styl psaní je neskutečně sympatický a čtivý. Střídá se v něm úměrný poměr popisných částí ve vztahu k dialogům. Celé knize tím rozhodně nechybí dynamika a hbitost. Stylem psaní si Rituál rozhodně sahá i pro starší čtenáře. 

Pravděpodobně největší překážkou pro Rituál je jeho samotné žánrové zařazení. Fantasy chtě nechtě vyžaduje stavbu světa a jeho zázemí. Rituál nemá ani jedno. Děj se sice odehrává v nějakém městě, které má svoje jméno, ale v jakém světě vše probíhá, a jakou časovou osu autoři nasadili, je velkou záhadou. Mysteriózní atmosféra se tu sice mísí s prvky středověku, ale to je až děsivě nepatrné vodítko. Čtenář je tak vhozen do něčeho, co nepoznává, co nemá šanci potkat, ale co paradoxně ze strany autorů vyžaduje větší pozornost. A na podobné vlně funguje magie. Odkud se vzala, jak vlastně funguje, a proč je potřebná?

Ohnisko celého příběhu představuje samotný Rituál, který je tak trochu tajemstvím, a který určuje další životní směřování. Nicméně pojetí tohoto obřadu a samotné pátrání po informacích je uchopeno dost nezajímavě. Rituál se ze začátku vede držet v rovině, která je pro čtenáře zajímavá a žádoucí, nicméně asi v polovině vše ztrácí záběr a ta chtivost zjistit víc se vytrácí. Rituál opravdu stojí v popředí a to i na úkor postav. Příběh se velice rychle daří zařadit do škatulky s názvem předvídatelný a nepomáhají tomu ani uměle vytvořené vycpávkové momenty. Snaha o zvraty funguje tak z poloviny. Velká škoda je, že v tomto případě nebyl využit konec s pointou, která by čtenáře jednoznačně odzbrojila. 


K tajemství Rituálu se čtenář prodírá společně se třemi hlavními hrdinkami - Edrou, Malenou a Ingerdou. Kromě tohoto tria kamarádek se příběhem v roli vypravěče místy mihne i postava vedlejší. Postavy jsou v rámci možností sympatické, leč nikterak prokreslené. Rozhodně by jim trochu více péče prospělo, ale v rámci příběhu jako celku jsou velice pozitivním aspektem.

Nejzajímavěji z trojice dívek působí Edra, která se nebojí jednat na vlastní pěst a je ze všech nejodhodlanější. Přemýšlí, zvažuje a uvažuje. Jako postava má nejsilnější odrazový můstek a s tím i záběr pro celou knihu.

*******

Rituál je kniha plná otazníků, rozporu a nedodělávek. Stylem psaní by se kniha škatulkovat jako prvotina ani nemusela, ale ta druhá strana vázne. Bohužel nestačí přijít jen s jádrem příběhu, protože zbylá infrastruktura je stejně tak důležitá. Absence světa, jeho výstavby, historie, tradic, magie, časové orientace, to vše celý příběh neskutečně poráží. V tomto případě šla celé pozornost na proti obřadu, který se ve finále ale neprokázal jako dostatečným tahounem. Je to velká škoda, protože ten potenciál tam je. 

2/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Nakladatelství Host.
Knihu můžete zakoupit na jejich oficiálních stránkách.


4 komentáře:

  1. Kniha vypadá podle anotace naprosto skvěle. Souhlasím, že takových knih od českých autorů u nás moc není a je velká škoda, že to, jak píšeš, úplně nedopadlo. :( Třeba autoři napíší další knihu a lépe ji propracují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě anotace také docela zaujala. A s těmi českými autory je to prostě pravda. Uvidíme, jestli tohle bude mít třeba pokračování? Protože v konci náznaky rozhodně jsou. Ale možná by bylo lepší přijít s něčím úplně jiným :)

      Vymazat
  2. TINN AT HOME - Titanium Bets and Panies | TITONIA ART
    TINN AT HOME - Titanium Bets titanium nose jewelry and Panies | TITONIA ART. TINN AT titanium dental implants and periodontics HOME - titanium pickaxe terraria TINN AT HOME - Titanium Bets and Panies. titanium white octane blueprint TINN AT HOME - Titanium Bets and Panies. TINN AT HOME - TINN AT HOME - TINN titanium nipple rings AT HOME

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.