Recenze - Sněhová sestřička

Název: Sněhová sestřička
Autor: Maja Lunde
Ilustrace: Lisa Aisato
Počet stran: 199
Rok vydání v ČR: 2019
Nakladatelství: Host

Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána tím nejkrásnějším v roce. Jenže letos je všechno jinak. Žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni. Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nejširším úsměvem na světě. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Host)

Maja Lunde je norská spisovatelka a scénáristka žijící v Oslu, která není českým čtenářům vůbec neznámá. Její Historie včel získala nejedno ocenění. Kromě knih pro dospělé se ale věnuje i dětem a mládeži. Napsala deset knih pro dětské čtenáře a Sněhová sestřička je jednou z nich. V Norsku sklidila neskutečný úspěch a její práva se ihned začala prodávat do celého světa.


Ne vždy jsou Vánoce obdobím radosti, někdy se dokonce mohou proměnit v dobu neskutečného smutku a zoufalství. Vánoční příběhy v knihách jsou z velké části ověnčeny láskou, vtipem, rodinným setkáním, nostalgií, přípravami a vánoční pohodou. Sněhová sestřička je ale z úplně jiného soudku. Je to kniha o ztrátě a vyrovnání se s ní z pohledu jedenáctiletého chlapce, který bojuje po svém. Těchto knih zkrátka nikdy není dost a působí přesně tak, jak by měly působit. Mají sílu si omotat Vaše emoce kolem prstu a donutit Vás přemýšlet, dumat a zvažovat, co je opravdu důležité.


Sněhová sestřička je příběhem o jednom velice zvláštním přátelství chlapce Juliana a dívky Herdviky, které se zrodí jednoho zasněženého dne a dá dvěma dětem zase naději. Stejně důležitým vypravěčem jako slova jsou v tomto příběhu ilustrace. Za jejich zrodem stojí norská ilustrátorka Lisa Aisato, která si za svoji práci také vysloužila nejedno ocenění. Ilustrace doprovázející Sněhovou sestřičku jsou jedny z nejnádhernějších ilustrací, které tato kniha mohla získat. Dokážou perfektně přenášet atmosféru třeskuté zimy na severu, zasněženého města, netečnosti, blížících se Vánoc, ale také smutku a melancholie. Ilustrace Jima Kaye zdobící Harryho Pottera sice jsou úžasné, ale Lisa Aisato tu stojí jako rovnocenný partner a se svými ilustracemi mu šlape na paty. Vyjádřit pocity malbou je neskutečné umění a každé jediná ilustrace je průvodcem něčeho, co je pro příběh důležité. Barvami se tu nešetří, ale kouzlo mají i ponuřejší, mysterióznější kresby. 



Poselství? Na bezmála dvou set stranách je jich víc než dost. Osamělost, nepochopení, ztráta, soudržnost, ale i to, že rodinu ne vždy tvoří krev. Rodinou se pro nás může stát kdokoliv. Sněhová sestřička není dlouhým vánočním příběhem, ale na jejích stránkách se skrývá tolik, že to až není možné. 




Je pravda, že ne všechny příběhy končí dobře, ale ten Julianův právě začíná. Sněhová sestřička je knihou, která si zaslouží pozornost. Tohle není dětský příběh o dětech pro děti, tohle je příběh pro všechny, kdo jsou ochotni naslouchat. Je to příběh, který pohladí po duši, zlomí vám srdce, ale také ukáže, že čas alespoň z části léčí. Je to příběh o realitě zasazený do sněhového hávu a období vánočního času. Je to příběh s velkým P.



5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host, knihu můžete zakoupit zde.

6 komentářů:

  1. Od autorky jsem četla Historii včel a popravdě jsem neměla nejmenší tušení, že píše i knihy pro děti. :) Věřím, že je tahle knihy stejně dobrá jako její Historie včel a už teď můžu říct, že ilustrace má nádhrné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Historie včel mě popravdě také dost láká, takže se nemůžu dočkat, až se do ní příští rok pustím :)

      Vymazat
  2. Videla som nejaké fotky na instagrame a kniha vyzerá po grafickej stránke veľmi pekne :-) teší ma, že aj obsah stojí za to, že tam je dobrý príbeh aj posolstvo. Toto vyzerá ako výborné vianočné čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká recenze a krásné fotky. Ilustrace jsou opravdu povedené a já se po knize určitě podívám :)
    sběratelka.knih

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu moc ráda Kači, protože ty ilustrace jsou fakt nádherné <3

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.