Recenze: Harry Potter a Ohnivý pohár

Název: Ohnivý pohár
Autorka: J.K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 570
Díl: 4.
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2001


Čtvrtý školní rok v Bradavicích není o nic méně napínavější a divočejší než ty předchozí. Ještě před jeho začátkem se zapálený fanoušek Harry zúčastní spolu s Weasleyovými mistrovství světa ve famfrpálu, v jehož závěru se mu na obloze objeví znamení zla. Harrymu navíc ještě vstoupí do života krásná Cho Changová a on se poprvé zamiluje. V Bradavicích se v závěru školního roku bude konat soutěž, jaká se neudála stovky let a do které jsou zapojeny konkurenční školy čar a kouzel. Její vyvrcholení je ale nečekaně tragické.

Již počtvrté se vydáváme spolu s Harry Potterem a jeho přáteli do kouzelných Bradavic. Ještě předtím nám však autorka nabízí neodmítnutelnou nabídku navštívit Mistrovství světa ve Famfrpále. Již na první pohled je patrné, že i když už jsme v Bradavicích poněkolikáté, autorka má v zásobě stále neotřepané náměty, originální myšlenky a nové poznatky z kouzelnického světa.
V Bradavicích se tento rok koná soutěž o Pohár tří kouzelníků. Proto se škola v Bradavicích stává domovem i studentům z Kruvalu a Krásnohůlek. Kruval i Krásnohůlky jsou utajené kouzelnické školy, ale bystrému čtenáři určitě neujde podobnost se skutečně existujícími zeměmi.

Úkoly v turnaji nejsou jednoduché, jsou děsivé, a i když byla provedena různá bezpečnostní opatření, soutěžící se stejně dívají smrti téměř do očí. Chvíle klidu během dlouhých přestávek jsou střídány velmi akčními scénami během úkolů. Hlavní dějová linie by nemohla fungovat bez těch vedlejších, a právě v Ohnivém poháru si pro nás autorka připravila opravdu příjemné vedlejší příběhy. Pokud si myslíte, že prozatím Bradavice dobře znáte, pletete se, protože, ani sám Brumbál mnohdy neví, jaká tajemství hrad skrývá.

Pozornému čtenáři neuniknou nově zakořeňující se vztahy, které i když pomalu - rostou a sílí. Atmosféra během poháru je opravdu strhující. Každý má svého favorita a nebojí se to dávat najevo. Všude běhají rozjařené fanynky a fandové. Napětí a nervozita, které se v knize stále více derou do popředí, se podepisují na všech soutěžící i jejich přátelích.

Tohle už opravdu není pohádkový příběh, protože temnota se do něj vkrádá snad ze všech stran. Ovzduší ke konci příběhu je opravdu strašidelné, plné hrůz, nestvůr a dech beroucích překvapení. Konec příběhu, ale je to opravdu konec, nebo jen začátek něčeho, co nás bude provázet až do konce? No, zkrátka závěr příběhu nutí čtenáře přemýšlet o mnoha věcech, které mu třeba i během čtení unikly, či o věcech, které nastanou. Příběh je do jisté míry nepředvídatelný, ale určitě ne neodhalitelný.


S novými školami se na scéně objevují i nové postavy. Některé jsou už na první pohled příjemné, ale jiným se nemůže čtenář dostat pod kůži a nevěří jim.
Za celou dobu, co je Harry v Bradavicích, se zatím necítil tak sám a opuštěný. Musím říct, že jsem po celou tu dobu s Harrym soucítila. Protože nedůvěra ze strany přátel není příjemné téma. Harry se pro mě stal nejoblíbenější postavou čtvrté knihy. I když měl strach, prokazoval neuvěřitelnou odvahu. Ale i toho nejsilnějšího dokáže zlomit smrt.

Rona jsem neměla nikdy moc ráda, ale v Ohnivém poháru bych ho nejraději vytahala za uši. Byl opravdu tvrdohlavý a nenechal si nic vysvětlit. Nezachoval se správně, i když jen na chvíli.

Hermiona se pro mě stala středem ničeho. Byla takový neutrál mezi Harrym a Ronem. Navíc se mi zdálo, že ta otravná Hermiona z prvního dílu se na nějakou dobu opravdu vrátila. Řešila zbytečné věci, ale zase jí musím obdivovat za vytrvalost a fakt, že si šla za svým cílem.

Mezi postavami mi nejvíce padl do oka Pošuk Moody, no řekněte. Takového blázna jsme v Bradavicích ještě neměli. Skvěle odlehčoval již dost napjatou atmosféru. Kdo mi hned od začátku nesedl, byla Madame Maxima a ředitel Kruvalu Igor Karkarov.


Ohnivý pohár je skvělým pokračováním příběhu o Harry Potterovi a jeho přátelích. Z pohádkového příběhu se ovšem stává příběh plný temnoty, zrady a strachu. Celou knihou vládne napětí a nepříjemný pocit z něčeho velkého. Stejně jako u předchozích dílů, i tato kniha je plná akce, překvapení a zvratů. Příběh vás donutí přemýšlet. A také vás doslova nažhaví na další díl.

5/5



1 komentář:

  1. Díky díky a ještě jednou díky! Já jsem si ještě nikdy tuto knihu nepřečetla, takže to určitě budu muset co nejdříve napravit :) Dále jsem si pak na těchto stránkách zde našla i třeba to jak sledovat sérii Harry POtter , což si myslím, že je jednoznačně velice klíčové, při sledování celé série :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.