Recenze: Hunger games - Aréna smrti

Název: Hunger Games
Podnázev: Aréna smrti
Autorka: Suzanne Collins
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2008

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?


Panem, země, kde se každoročně konají Hladové hry, ve kterých na život a na smrt bojují děti, z jednotlivých krajů. Panem, země, kde obyčejní lidé strádají, umírají a svojí prací zásobují hlavní město Kapitol. Panem, země, která nahradila původní Ameriku, se autorce do jisté míry opravdu povedla. Originální myšlenka dvanácti téměř otrokářských krajů kolem hlavního města Kapitolu je skvělá. Na druhou stranu by vůbec neškodila Panem více vykreslit, přidat něco z jeho historie, no prostě zajít více do hloubky.

Celý příběh se točí kolem Katniss, jejího těžkého života, její lásky k sestře a následnému boji v Aréně smrti. Do samotného příběhu, který je vyprávěn v ich-formě jsou vkládány Katnissiny vzpomínky, které nám poodkrývají to, proč je Katniss taková jaká je, a co ji k tomu dovedlo.
Katniss žila celý svůj život v chudobě a musela uživit svoji rodinu. Najednou se pro ni všechno mění a ona se s Peetou vydává do Kapitolu, kde je všeho dost. Má výborné jídlo, kdy si vzpomene, nepřeberné množství oblečení a veškerý luxus. Totalita. Chudoba a bohatství, dvě rozdílné věci, dva proti póly, na kterých kniha stojí, se autorce opravdu skvěle povedly vykreslit.

Nejvíce na knize oceňuji styl psaní. Kniha se čte jedna báseň, je opravdu neuvěřitelně čtivá. Má spád, má myšlenku, emoce, akci i poslání. Je pravda, že jsem nepotřebovala popisovat téměř každý Katnissin krok, opravdu jsem nepotřebovala vědět, co zrovna jí, či že teď jde zrovna do sprchy.
Oceňuji vztah mezi Peetou a Katniss, ze kterého je na první pohled patrné, že půjde o něco trvalejšího. Něco jiného je ale milostný vztah mezi těmito dvěma.


Katniss je ten typ postavy, kterou si buď oblíbíte, nebo ne. Naštěstí se můžu zařadit do první skupiny. Katniss je silná dívka, na jejíchž bedrech stojí celá její rodina. Když si něco zamane, snaží se tomu obětovat téměř vše. Je umíněná, ale neříkám, že je to pro ni špatná vlastnost. Je schopná, vytrvalá, všímavá a chytrá. Musela dospět velmi brzy a postupem příběhu je patrný její vývoj.

Peeta je úplně jiný. Je to klidný a vnímavý chlapec. Za jakékoliv situace ví, co má říct. Je citlivý a lehce se mu dá ublížit. Dá se na něj spolehnout. Je velmi bystrý a dokáže odhadnout situaci i následky svých činů.

Naprosto nejvíce jsem si ale oblíbila trenéra Katniss a Peety. Haymitch je opravdu skvělá postava. Je to výherce Hladových her, který je více opilý než střízlivý, ale je vychytralý a bystrý. I když to na první pohled není patrné, je opravdu skvělým trenérem. Samozřejmě musím zmínit i Cinnu, kterého si snad musí oblíbit každý. O záporné charaktery v knize také není nouze. I ty jsou skvěle vykreslené a nedá se jim nic vytknout.


Celkově první díl Hladových her hodnotím velice kladně. Kniha má výbornou myšlenku, a nejen jednu. Je akční, nechybí v ní emoce, má spád a překvapení se tu také najde. Myšlenka krvavé reality show je skvělá, ale určitě bych uvítala propracovanost historie Panemu a klidně i Hladových her.

5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete koupit zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.