Recenze: Kletba osudu

Název: Kletba osudu
Autorka: Tereza Mikulová
Počet stran: 52
Rok vydání: 2015
Vydavatel: Jan Šuba - Makniha.cz

Také jste jako malé děti milovaly pohádky? A co ta O Šípkové Růžence? Co kdybychom vám řekli, že se něco podobného stalo ve skutečném světě, věřili byste nám? Že ne? No, tak to si přečtěte tento příběh...
V den, kdy má Fran oslavit své osmnácté narozeniny, se píchne do prstu. Nikoliv však omylem, nýbrž úmyslně. V tom okamžiku se u ní projeví kletba, kterou na ni uvrhla nevlastní sestra její matky. Její tělo však neusne a stane se něco, co by asi nikdo nečekal...

Kletba osudu představuje jeden z prvních počinů mladé české blogerky Terezy Mikulové. Spíše než o knihu s uceleným příběhem jde o povídku o padesáti dvou stránkách, což je prvním bodem úrazu. Není tu totiž ponechán žádný prostor na dokreslení situací, na vysvětlení, specifikování a na rozvoj hlavní hrdinky. Toto omezení samozřejmě vede k opravdu velmi jednoduše vystavěnému příběhu, který toho čtenáři opravdu moc nenabídne. Vše doslova pádí až příliš rychle, což mnohdy vede k úsměvným banalitám a nesrovnalostem. Příběh je tím méně uvěřitelný.

Autorka pracuje s motivy pohádky o Šípkové růžence v novodobém světě. Většina příběhu se odehrává v samotné mysli hlavní hrdinky Fran, kam se autorka nebojí vnést jednorožce a magii. Magie mohla být příjemným oživením děje, jednorožec na mě byl prostě moc, ale představivosti se meze nekladou, nebo se to alespoň říká. Také netvrdím, že jsem pochopila všechny motivy a důsledky jednání postav, nechápala jsem, kam měly vést, a jestli vůbec někam vedly.


Hlavní hrdinka Fran je stejně nevyzrálá jako zbytek příběhu. Je unáhlená a nedokreslená, což dávám opět za vinu stránkovému omezení. Uvěřila by každému naprosto cokoliv. Bezhlavě se vrhala do věcí, o kterých ani nevěděla, jestli jsou pravdivé. Naivita z ní přímo sálala.

Kromě Fran máme tu možnost setkat se s její matkou, zlou tetou, nejlepší přítelkyní a samozřejmě s láskou jejího života. I tyto postavy jednaly unáhleně, mnohdy se vyznačovaly nepřiměřenou reakcí.

********

Tento kratičký příběh bych rozhodně směřovala do rukou mládeže. Jako hlavní problém stále vidím ten nízký počet stran, který se poté projevil v různém množství na příběhu a postavách.
Jsem zvědavá, jestli autorka někdy napíše ještě něco, a rozhodně bych byla pro. Má ještě hodně co zlepšovat, a doufám, že kritika ji posune jen dále. Protože ač to není na první pohled patrné, ten potenciál tam někde schovaný přece jenom je.
Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji samotné autorce Tereze Mikulové.
   

7 komentářů:

  1. Snad se autorka ze svých chyb poučí a třeba to bude příště lepší, kdo ví ..

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, že sa Terke podarilo niečo napísať a vydať :-) Ako asi všetky prvotiny sa tu iste nájdu chyby, ale človek sa učí na vlastných chybách najlepšie :-) Hoci som nečítala, možno sa k tomu niekedy dostanem alebo možno k niečomu ďalšiemu od Terky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, na vlastních chybách toho člověk získá nejvíce, a pak se jim do budoucna vyvaruje :)

      Vymazat
  3. Upřimně mě moc čeští autoři nelákají a vlastně žádného nečtu, protože mi přijde, že to není tak kvalitní jako zahraniční autoři, ale děj této knihy mě opravdu zaujal a to se nestává tak často :D Každopádně až se mi naskytne šance ráda si knihu přečtu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto knihy mají hodně silný marketing, ale u českých autorů tomu tak není, což je škoda, protože někteří jsou vážně dobří :)

      Vymazat
  4. Terčin příběh jsem četla vlastně hned, jak ho dopsala, ale taky jsem z něj nebyla nadšená. Všechno mi to přišlo zamotané, jednoduché, nedomyšlené a docela jsem se v tom ztrácela.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.