Recenze: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

Název: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové
Autorka: Elizabeth Astonová
Počet stran: 384
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Leda

"Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky," stojí v úvodu slavné Pýchy a předsudku. Co si ale má počít nebohá novomanželka v případě, že se z toho muže hned po sňatku vyklube násilník a arogantní hňup? Osmnáctiletá Alethea, nejmladší dcera pana Darcyho a Elizabeth, se tím nedá srazit na kolena. Ačkoli je to v Anglii krátce po napoleonských válkách věc neslýchaná, rozhodne se utéct a v mužském přestrojení se v doprovodu stejně převlečené komorné vydává přes půl Evropy - do Benátek, kde hledá pomoc u chápavé starší sestry Camilly.

Do města na laguně cestuje z Londýna i urozený třicátník Titus Manningtree, někdejší voják a politik, jehož "ženušky" pranic nezajímají. Jeho cílem je vypátrat Tizianův obraz, který se jeho rodu ztratil za válečné vřavy. Když se v Paříži a poté i při nebezpečném přechodu Alp setkává s Aletheou, neošálí ho její převlek ani na chviličku.


Britská autorka Elizabeth Astonová s romány Jane Austenové téměř vyrůstala. Své příhodné jméno dostala po vzpurné Elizabeth Bennetové z Pýchy a Předsudku. Není tedy divu, že se touto literaturou nechala inspirovat, a sama napsala několik příběhů o Darcyho potomcích. Na pulty českých knihkupců již usedly Strastiplné peníze paní Darcyové, Slečna Darcyová to nevzdává, Dcery pana Darcyho a teď nově Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové, nejmladší dcery pana Darcyho.

Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey s nádhernou obálkou rozhodně zapůsobila. Je však otázkou, do jaké míry je kniha úspěšná pod záštitou Darcyovského románu, a do jaké míry je to zásluha autorčina spisovatelského nadání. Řekla bych, že od každého trochu.
Úvod příběhu působí poněkud škrobeně a musím přiznat, že jsem se pořádně nedokázala začíst. To se mi povedlo až po nějakých sto stránkách, kdy příběh konečně dostal spád, jednoduše řečeno, začalo se dít to, co už název knihy slibuje - dobrodružství.

Největší slabinou knihy je předvídatelnost. Hned na začátku víte, jak vše skončí, jen si na to musíte počkat téměř čtyři sta stránek. Alethea podniká dalekou cestu do Benátek, na které ji toho hodně čeká. Můžete se těšit na překvapivé zvraty, rozčílené potyčky, napjaté momenty ale bohužel i na hluchá místa, která se příběhu nevyhnula.


Na několika postavách autorka zobrazuje zkaženost i dobrosrdečnost charakterů jako předobraz tehdejší anglické společnosti, která je svazována mnoha konvencemi, jejichž závažné porušení si žádá odchod ze společnosti a dožití v ústraní. A právě toho se Alethea dopustila, i když si dříve dopady svého jednání nepřipouštěla a svůj útěk si do jisté míry užívala. To, co provedla Alethea, byl naprostý skandál.
Alethea si nikdy moc nedělala z toho, co si myslí jiní lidé, proto může být její příběh také pojat jako výsměch dané společnosti, do které se svojí dobrodružnou povahou jednoduše nezapadá, tak jako nezapadala její matka.

Příběh, který se z jedné části odehrává v Anglii a z druhé v Itálii také poukazuje na odlišnost dvou kultur, ke které se vztahuje i změna společenského chování. Anglie byla vždy svázána přísnými pravidly, Itálie pak představovala tu méně svázanou formu, zemi s uvolněnějšími mravy.


Představit si pana Darcyho jako otce je do jisté míry představitelné, u Elizabeth mi to šlo ale těžce. Nikdy jsem ji neviděla jako poslušnou ženušku, která rodí jedno dítě za druhým. A ani ji tak nikdy neuvidím. Tato představa byla opravdu zvláštní, možná až divná.

Charakter Alethey se ale podařil vykreslit na jedničku, protože se v ní promítá jak povaha pana Darcyho, tak i Elizabeth. Na jednu stranu Alethee zůstala pýcha, kterou byl tak znám její otec, na druhou stanu prostořeká a odvážná byla po matce. Byla odhodlaná, neztrácela naději a oplývala obrovskou odvahou. Naložila si toho na své bedra opravdu hodně, mnohdy si ani neuvědomovala, co vše provedla, a jaké to bude mít následky.

Vedle Alethey je další důležitou postavou muž s římským jménem Titus, který je pravým opakem Alethey. Je to ten typ hrdiny, kterého prostě dokáže zkrotit pouze Alethea, což si čtenář uvědomí po prvních pár stránkách. Titus je všeobecně znám jako bohém, který si nedává pozor na pusu, je vznětlivý a výbušný. Mnohdy jedná v afektu. Na druhou stranu mu to dost pálí, a když něco chce, prostě to dostane.


Když pomineme neuvěřitelnou předvídatelnost, jsou Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové příjemným, milým, čtivým a humorem opředeným příběhem. Nechybí v něm akce, nějaké to napětí, ale bohužel sem tam i nedotažená místa.
Román zpočátku působí jako podprůměrný příběh vydaný pod námětem Pýchy a Předsudku, ale pozor, autorka během čtyři sta stránek dokázala, že umí.
Knihu rozhodně doporučuji všem těm, kteří mají rádi jednoduché příběhy s dávkou lásky, humoru a dobrodružství. Také těm, co si zamilovali klasiku Pýchu a Předsudek, nebo jen těm, co si chtějí odpočinout.

3/5






Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.