Recenze: Saeculum

Název: Saeculum
Autorka: Ursula Poznanski
Počet stran: 478
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Fragment
Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře.

Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…



Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?

Jaké to je strávit celých pět dní daleko od civilizace, moderní techniky a okamžité pomoci? Jaké to je, nechat se odříznout od světa a "zahrát" si na středověk se vším všudy? Když se student medicíny Bastian rozhodne vydat se na středověký larp se striktními pravidly, vůbec netuší, co všechno na něj v záhadném lese čeká.

Začátek knihy je poněkud pomalejší a lehce se táhne, ale už v něm lze spatřovat počátek zápletky i postavy, které jsou pro děj nejdůležitější. Po nepříliš poutavém úvodu vás však čeká skvělé počtení, místy opravdu strašidelné s notnou dávkou středověku, šílenství a neuvěřitelných okamžiků.

Po ztrátě druhého člena Bastianovi konečně dochází, že v lese nejsou tak sami, jak si na začátku mysleli. Vše je příliš podivné a šílené, než aby to byla pravda - červi v jídle, vyrážka na těle, podivné a záhadné mizení jednotlivých členů, prázdné hroby a hrůzné výkřiky. Takhle to přece být nemělo. A to nemluvě a Doře, které vše dokresluje kletbou, kdy předpovídá, že se žádný z členů nevrátí z lesa živý.

"Neexistují podivná místa," řekla. "Existují jen podivní lidé."


Zápletka se postupně zostřuje, a proto je čtenář po dobu čtení neustále ve střehu a čeká, jak vše dopadne, a kdy toho autorka konečně poodkryje o něco víc. Vnímavému člověku může hodně věcí dojít hned na začátku. Kniha je poměrně dlouhá a neuškodilo by jí pár zkrácených či vyškrtnutých okamžiků. Místy jsem si opravdu říkala, že je kniha zbytečně natahovaná.
Napětí, strach a překvapení - to jsou právě tři nejdůležitější aspekty, které knihu dělají opravdu skvělou. Tyto pocity se skvěle odráží i na čtenářovi, opravdu se našla místa, kdy jsem zatajovala dech a bála se společně s hlavními hrdiny.

Ke konci knihy jsem nečekala žádné zklamání, ale přesto se dostavilo. Je to právě již zmíněný konec, který byl do jisté míry nepředvídatelný, nakonec i překvapivý, ale pro mě neuzavřený a nedořešený. Když se ohlédnu zpět, přijde mi konec i trochu nereálný.

Grafické zpracování knihy je náramné, kniha má krásnou obálku a kapitoly v knize střídají černé stránky s úryvky. Jedinou chybu vidím v paperbacku, kdy obálka je opravdu hodně jemná a tenká.

"Jejich kosti se polámou, jejich kůže se oddělí od masa. Červi napadnou jejich potravu a slabost ochromí jejich údy."


Oproti postavám, které jsem si v příběhu oblíbila, jich bylo víc, které jsem neměla ráda. Nevím, jestli mi prostě nesedly, či tak byly vykresleny schválně nebo si s nimi autorka lépe neporadila.
Hlavní hrdina Bastian je sympatický chlapec, kterému to pálí, a který se průběhem celého larpu mění a vyvíjí. Každému se snaží pomoci, je bystrý a spolehlivý.
Iris, která se ze začátku pozdává opravdu jen jako protivná holka, je nakonec docela příjemná postava. Zato Sandra, která Bastiana na larp vyláká, se také dost vykreslí, i když možná ne v tom nejlepším světle.
Postavu, kterou jsem absolutně nemohla snést, byla Dora. Neustále všude kreslila runy, mluvila s mrtvými a nejvíce narušovala morálku celého tábora. Nejhorší je, že se jí to dařilo a dokázala ovlivnit dost lidí.

Saeculum je opravdu vydařená kniha, s dobrou zápletkou, skvělým, strašidelným prostředím a kvalitním podáním. Má své stinné stránky, ale která kniha je nemá? Málokterá.
Připravte se na prožívání strachu i na úlevné momenty spolu s hrdiny. Pátrejte po pravdě ukryté hluboko v lesích, kde vládne krvavá legenda s kletbou o dvou bratrech.

4/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.