Den 4: 7 filmových verzí



Všechny vás zdravím u dalšího dne projektu 10 knižních dní. 
Dnešní článek bude o sedmi filmových verzích, které byly natočeny na základě knih, a které mě nějakým způsobem zaujaly, líbily se mi, no zkrátka, dostaly se mi pod kůži.
No a teď už se pojďme podívat, jakých sedm filmů jsem vybrala.

1. Pán Prstenů - Trilogie


Těžko bych si z celé trilogie vybírala jen jeden díl, ale kdyby to muselo být, zúžila bych svůj výběr alespoň na Společenstvo Prstenu a Návrat krále. Tato trilogie, natočená Peterem Jacksonem, byla ve své době naprosto převratným počinem. A stále fascinuje fanoušky po celém světě. Já bych si filmy mohla pouštět pořád dokola, a když k tomu jeden přidá ještě prodlouženou verzi, má to téměř na celý den. Jsem velký fanda Tolkiena, takže tyto filmy, velmi vydařené (na rozdíl od Hobita), tu prostě musí být.

2. Harry Potter a Kámen mudrců


Ani Harry Potter v mém výběru filmů nemohl chybět. Vždy jsem měla nejraději první díl a nějak to ve mě přetrvalo. Je ještě takový nevinný a trochu pohádkový. Tímto dílem všechno začíná, jsme vneseni do světa kouzel, do Bradavic, vše je pro nás ještě nové. Je tu ještě jedna věc, kterou mám na všech filmech ze série ráda - soundtrack, který se opravdu povedl a dotváří tak celkovou atmosféru všech filmů.

3. Pýcha a Předsudek


Můj vztah k Jane Austenové a jejím knihám je poněkud zvláštní. Pýchu a Předsudek jsem četla už několikrát a rozhodně ne naposledy, vždy si tam najdu něco, co mi napoprvé uniklo. Ale takový Rozum a Cit jsem nedočetla. Kniha mě jednoduše nebavila. Postupně chci zkusit samozřejmě ještě její další knihy, takže uvidím,
K filmovému zpracování Pýchy a Předsudku nemám vůbec žádnou výtku. Podstata celého příběhu byla zachována, výběr herců byl skvělý no a pokud si k tomu všemu přidáte takový výsměch společnosti, humor a nějakou tu lásku, nemůže to dopadnout zle.

4. Lev, čarodějnice a skříň


Ze všech tří dílů, které byly natočeny, se mi nejvíce líbí právě Lev, čarodějnice a skříň. S kvalitou ostatních filmů to šlo bohužel dolů. A musím říct, že tomu tak je i v případě asi posledních dvou knih, které už mě zkrátka nebavily, prostě to nebylo ono. 
Kdo by ale neznal filmovou Lucinku, pana Tumnuse, Petra, Zuzku, Edmunda a hlavně lva Aslana? 

5. Ptáci v trní


Ptáci v trní jsou zvláštní tím, že se nejedná o film, ale o seriál o jedné sérii, která má asi do patnácti dílů, teď si nejsem jistá. Na Ptáky v trní mě přivedla mamka, která je má moc ráda a vždy se na ně s chutí podívá. Je to příběh o zakázané lásce, pochopení a strastech života.
Bylo pro mě docela překvapením, když jsem zjistila, že seriál byl natočen na základě knihy. Proto jsem si ji také musela hned přečíst. Zklamaná jsem rozhodně nebyla, i když na mě kniha byla dost obsáhlá, takže bych si dovedla představit, kdyby byla o něco kratší.

6. Poslední píseň


Mnozí z vás vědí, že nejsem zrovna na romantiku. Ale když už si nějakou přečíst, tak proč ne tu od Sparkse? Nicholas Sparks je znám tím, že do svých příběhů kromě klasické romantické zápletky vnáší i nějakou hlubší myšlenku.

Filmové zpracování Poslední písně je mi velice blízké, a od knihy se v mnohém neliší. Pokud zrovna nemáte co číst, rozhodně doporučuji jak filmovou, tak knižní verzi Poslední písně.

7. Lakomec


A teď tu mám ještě něco z úplně jiného soudku. Film Lakomec byl natočen na základě stejnojmenné divadelní hry od Moliéra. Je to klasika, která se četla, čte se a číst se také bude. V divadelním světě má neuvěřitelné množství pojetí. 
Ve filmu jsem si oblíbila verzi se známým hercem Louisem De Funésem, kterého určitě znáte pro jeho roli v Četnících. K filmové verzi ale jednu výtku mám, a to je dabing, který mi připadá až zbytečně moc "přehrávaný".


A jaké filmové verze byste vybrali vy? :)





















8 komentářů:

  1. Viděla jsem všechny krom Poslední písně a Ptáků v trní - přičemž na druhé zmíněné se rozhodně v dohledné době chystám, prvně tedy v knižní verzi :) Pěkný výběr!

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední píseň jsem nečetla,ale viděla jsem jenom film a ten byl užasný....bulela jsem jak želva...

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný výběr, já bych tam přidala i The Mortal Instruments, možná místo Lakomce, .... poslední dvě jsem viděla, ale nečetla. Jinak i mé oblíbené, krom Lakomce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lakomce doporučuji, pro mě je to takový základ v oblasti divadelních her :)

      Vymazat
  4. HP, LotR a Narnia sú tu plným právom a čudovala by som sa, ak by si ich sem nedala :D Zvyšné filmy som nevidela, takže neviem posúdiť, ale vďaka za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Až na Ptáky v trní jsem viděla všechny filmové verze a všechny jsou jednoduše úžasné :) Moc ráda se na tyto filmy dívám :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.