Recenze - Stínová královna

Název: Stínová královna
Autorka: C. J. Redwine
Série: Havraní říše
Počet stran: 360
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2016

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.

Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky...

Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

Stínová královna teď doslova ovládla pulty knihkupectví a zaujala mnoho českých čtenářů různých věkových kategorií. Velký podíl na tom má rozhodně obálka, která dokonce zvítězila v Souboji knižních obálek na Databázi knih, poutavá anotace a příběh vystavěný na motivech pohádky s náznakem velkého dobrodružství. Jak si tedy C. J. Redwine, která není v psaní knih rozhodně žádným nováčkem, vedla?

Příběh nabízí hned tři dějové linie. První sleduje osud Lorelei, která se postupnými kroky snaží získat zpět svoji říši a k tomu ji dopomáhá její bratr Leo a věrný opatrovník Gabril. Druhá linka pojednává o králi Kolovi, napůl člověku, napůl drakovi, který se snaží své království Eldr zachránit za každou cenu. A konečně třetí linie nám dovoluje nahlédnout do blízkosti nemilosrdné královny Iriny, která se neštítí žádných krutostí. Jak kniha plyne, jednotlivé příběhy se střetávají a proplétají. Jeden souvisí s druhým a trefně na sebe reagují.

Kniha je už od téměř první stránky nabitá akcí. Neustále se děje něco, co upoutává čtenářovu pozornost. Pokud se nesnažíte s Lorelei bránit proti kouzlům mardušky Iriny, tak jste ve vzduchu s Kolem ve své dračí podobě nebo spřádáte zákeřné plány po boku neprávoplatné královny. Pro nudu v této knize jednoduše není místo. Příběhem navíc prostupuje všudypřítomné napětí a emoce, kdy doslova se zaťatými pěstmi čekáte, jak vše dopadne.

Když pominu fakt, že se jedná o opravdu poutavě napsaný příběh, musím vzít v potaz, že je založen na pohádkovém příběhu o Sněhurce, takže určitý náznak toho, kam bude příběh směřovat tu je, což tak trochu vede k předvídatelnosti. Ale v porovnání s tím, že budete prostě chtít číst kapitolu za kapitolou je tohle pouze malá vada na kráse této graficky skvěle zpracované knihy. 

"Využij prostředí ve svůj prospěch. Překvap nepřítele. Jednej nepředvídatelně. Nenech se chytit."


I když to není na první pohled patrné, velkým plusem tohoto příběhu je rozvoj fantazie, představivosti případného čtenáře ať už formou autorčina světa, kouzel či jednotlivých fantasy prvků, které se v knize hojně vyskytují. To, jak tento aspekt příběhu působí na čtenáře je opravdu chvályhodné a proto mi kniha vnukla myšlenku, že fantazie autorky je opravdu mimořádná.

Příběh dokresluje nápaditá mapa jednotlivých království v srdci s Havraní říší, kde se téměř celý příběh odehrává. Mapa v příběhu své opodstatnění rozhodně má, hlavně z důvodu orientace se v místech, kde zrovna hlavní hrdinové bojují proti nespravedlnosti za svůj lid a zemi.


S hlavní hrdinkou Lorelei se setkáváme už jako s bystrým dítětem a pak jako s dospívající dívkou, která se musí dívat, jak její země umírá a nemá moc možností, jak jí pomoci. Lorelei je inteligentní, přímá, tvrdohlavá a když se pro něco rozhodne, prostě si zatím jde. Její slovo platí, ať se děje co se děje. Lorelei se postupem příběhu vyvíjí, a i když jí osud zasazuje jednu ránu za druhou, na kolena jí srazit nedokáže.
Humornou stránku příběhu si na starost vzal bratr Lorelei - Leo. Leo je živelná střela, která dokáže i té nejtíživější situaci dodat jak se říká šťávu. 

Kol si nikdy nemyslel, že by mohl vládnout. Tato pocta patřila jeho staršímu bratrovi. Proto si užíval všeho, co mu život nabízel plnými doušky. Když však přišla zpráva, že Kol bude muset na trůn přece jen usednout, vše se změní. Kol se musí sebrat, dát se dohromady a začít uvažovat, jak zachránit svoji zemi proti kouzlem posilněnými obry. Kol má jednu velice špatnou vlastnost, do všeho se hrne strašně rychle, aniž by domyslel důsledky. Na druhou stranu je věrný a má silného ducha. Cizí mu není ani soucit.

A v neposlední řadě tu máme Irinu, uchvatitelku trnů Havraní říše. Irina je čiré zlo.Už od dětství ji doprovází závist a nenávist na každém kroku. Neumí milovat, umí se jen přetvařovat. Pro svůj cíl je schopná obětovat úplně vše.

"Do bitvy se nechodí proto, že si jsi jistá svým vítězstvím. Bojuješ, protože víš, že je to správné."


Stínová královna představuje téměř čtyř set stránkový příběh vystavěný na motivech pohádky o Sněhurce, který autorka okořenila svoji vlastní fantazií, vytvořila mu vlastní svět a vnesla do něj kouzla a urputný boj o trůn. 
Pokud chcete odhalit tajemství tohoto příběhu, rozhodně se do něj pusťte. Čeká vás pořádná nálož akce, napětí a i trochu té romantiky. 
I když bych knihu doporučila spíše mladším čtenářům, líbit se bude i těm starším. Stínová královna se řadí vedle velmi povedené YA příběhy, a to právem.


Za poskytnutí knihy k recenzi vřele děkuji nakladatelství Baronet








10 komentářů:

  1. Ano, mám na knihu podobný názor, jen mi to tu pohádku prostě nijak zvlášť nepřipomínalo. Bylo tam pro mě jen několik málo prvků, ale o to víc se mi líbila ta fantazie. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já netvrdím, že mi to připomínalo pohádku, ale fakt, že je na jejích motivech vystavěná, což je veliký rozdíl ;)

      Vymazat
  2. Knížka by mi měla brzy dorazit a už se na ni těším! Vypadá dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak se bude líbit, pak si přečtu recenzi :)

      Vymazat
  3. Tak tá vyzerá naozaj super, zrejme sa po nej poobzerám :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  4. Na tu už si taky brousím zuby, parádní recenze! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Aaaach ďalšia kniha na nekončiaci zoznam kníh, ktoré si chcem prečítať :D Má krásnu obálku a obsahovo ma tiež zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Obálku má naprosto překrásnou a příběh je velmi zajímaví, já se do ní rozhodně časem pustím, až teda se dostanu na přečtení těch knih koupených a pak ještě mám pěkný seznam na přečtení. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.