Dnes doporučuji 4


Dnešní Dnes doporučuji se ponese v duchu fantasy série pro mládež od velice známého australského spisovatele Johna Flanagana. Kromě Hraničářova učně John napsal i sérii o Skandijcích s názvem Bratrstvo. Nejvíce ho ale právě proslavil sirotek Will, který se za každou cenu chtěl stát bojovníkem. A my se právě podíváme na zoubek prvnímu z příběhů o hraničáři Willovi a jeho přátelích.


+

- jednoduše vystavěný příběh
- delší série
- provázanost jednotlivých dílů
- promyšlenost
- rozvoj představivosti
- dobře vykreslený imaginární svět
- velké množství akce
- pěkné myšlenky
- klasický boj dobra se zlem
- absence zdlouhavých popisů
- mapa
- občasný humor

-

- velká předvídatelnost
- náročnějším čtenářům může vadit jednoduchost

Anotace:
Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou. Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii. Will se postupně učí používat zbraně hraničáře: luk a šípy, šedozelenou pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Ačkoli Will nemá meč ani velkého koně, po kterých tolik toužil, zjistí, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý jako slavný rytíř. A když se s Haltem vydá na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále, zjistí nakonec, že hraničářské zbraně nejsou tak špatné… (Anotace převzata z Databáze knih)

11 komentářů:

  1. Super, zrovna čtu třetí díl! Z knížky je poznat že jí John psal pro 12-ti letého syna, jelikož je dost jednoduchá, ale zase poutavá. Na nenáročné čtení v posteli naprosto ideální. Vždycky hledám nějakou sérii knih, které mě na chvíli zabaví a tahle funguje perfektně.

    Jinak jestli neznáš, doporučuju sérii Démonského cyklu od Petera V. Bretta. Zejména první díl mě naprosto dostal, teď už jen čekám na další díl.

    Tom z TH Svět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. A děkuji za doporučení, po knihách se rozhodně podívám :)

      Vymazat
  2. Hraničáře jsem četla 5 dílů a mám ty knížky moc ráda, je to taková příjemná oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, Hraničářův učeň, to je srdcová záležitost - přivedla mě ke čtení a myslím, že i přesto jak je svým způsobem jednoduchá a spíše pro mladší čtenáře, nikdy na ní nedám dopustit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HU byla první ze sérií, kterou jsem kdy přečetla, takže na ni také nedám dopustit, i když je psána pro ty mladší, vždy se k ní budu ráda vracet :)

      Vymazat
  4. Já prostě zbožňuji Tvoje doporučení, byť dnešní tip není úplně pro mě :) Přeji hezký víkend :)

    OdpovědětVymazat
  5. Další série, do které se chci pustit urputně dlouho :D
    Skvělý tip! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hraničářova učně si chci přečíst už asi tři roky. Ale zatím jsem nebyla schopna se dopracovat ani k prvnímu dílu :(

    OdpovědětVymazat
  7. Milujem túto sériu, ale to ty veľmi dobre vieš :D Hu je jednoducho skvelý a mňa teší, že ho odporúčaš, lebo si to rozhodne zaslúži :-)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.