Recenze - Hra o trůny

Název: Hra o trůny
Autor: G. R. R. Martin
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 1.
Počet stran: 846
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Talpress

Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy...
Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.
A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!

Strašně dlouho jsem se bránila této mánii kolem knih a seriálu, která se s každou novou sérií stupňuje. Snad každý zná sérii Píseň ledu a ohně a je velmi málo lidí, kteří o ní neslyšeli. Má mnoho příznivců ale stejně tak i odpůrců. Nakonec jsem ale i já podlehla, nejdřív seriálu, a poté jsem se rozhodla pustit se i do knih. Pro moji smůlu jsem ale měla zvolit opačné pořadí.

Obrovské množství postav, rozsáhlá historie a zmatenost. Takhle na mě působil úvod knihy. Opravdu se na mě nahrnulo neskutečné množství žijících i nežijících postav. Bylo pro mě dost složité zorientovat se a pochopit, kdo je čí syn, synovec, bratr ... Můžu říct, že v této fázi mi dost pomohl seriál a skvělé dodatky na konci knihy, ve kterých je vše stručně a přehledně vysvětleno. Takže, když jsem byla ztracená, jen jsem nahlédla do dodatkové části.

G. R. R. Martin vymyslel opravdu zajímavý svět se spletitou historií, různými tradicemi a kulturou vlastní pro určité země. Vše musel mít předem perfektně promyšlené, protože mu do sebe všechno zapadalo, vše se vším souviselo a mělo to logiku. Tohle na knize oceňuji snad nejvíce. 
Autorův svět je prototypem temného středověku, který je okořeněn fantasy prvky. Takže se tu setkáváme se zlovlky, draky a třeba také bílými chodci. Na jednu stranu mě Martinův svět uchvátil, na tu druhou bych v něm žít nechtěla. Je to svět, kde nemůžete věřit nikomu, kde vás přítel velmi rád zradí, kde v těch nejděsivějších okamžicích nemůžete věřit ani sami sobě.

Není pochyb o tom, že autorův svět je několika slovy krutý, násilný a drsný. Všemožné zabíjení, sexuální akty a násilí jsou popsány opravdu reálně, tak jak mají být. Autor se nebojí zacházet do podrobností, nebojí se to na nás všechno nahrnout. Mně osobně žádný projev reálných popisů nevadí, ale jsou tací, kterým by mohl.
Asi první, co vás napadne, když do rukou vezmete Hru o trůny je délka knihy. A z toho samozřejmě pramení další otázky. Není kniha zbytečně dlouhá? Neuchyluje se autor k dlouhým popisům? Tyto otázky jsou samozřejmě opodstatněné a sama za sebe mohu říct, že by mi nevadilo, kdyby místy autor ubral. Netajím se tím, že jsem se místy nudila a přála si konečně postoupit dál.


Příběh je vyprávěn z pohledu hned několika hlavních postav. Některé postavy jsou samozřejmě zajímavější než druhé. Ale vykreslenost charakterů je na knize opravdu ocenitelná, což se nejvíce projevovalo na jedné z hlavních postav - Eddardu Starkovi. Eddard je symbolem cti a dobrých mravů. Má smysl pro čest a svůj úřad. Rozhoduje se srdcem a snaží se dělat správné věci, což se mu v takovém světě nevyplácí. Je dobrosrdečný, upřímný, ale i příliš důvěřivý.

Oproti tomu, kapitoly manželky Eddarda Catelyn mě doslova nudili. Catelyn je ublížená konáním svého manžela. Doprovází jí to a ona se toho nemůže zbavit. Koná unáhleně a pro čest své rodiny nedohlédne na důsledky, které by právě její rodinu mohly rozprášit na prach.

Dále tu máme příběhy dětí Eddard a Catelyn. I když se dcera Sansa ze začátku chovala jako hloupá husička, postupně od ní čekám víc. Čekám vývoj a dozrání do své role, pro což je v pokračování určitě ponechán jistý potenciál a prostor. K nejoblíbenějším sourozencům řadím Aryu a Jona. 
Kdybych se ale měla zabývat každou postavou, byla bych tu do večera. Ale nesmím zapomenout na Tyriona a Daenerys.


Opět si postesknu nad tím, že jsem se dříve dívala na seriál, a až pak jsem sáhla po knize. Čtení jsem si proto nemohla plně užít, protože jsem věděla, co bude dříve či později následovat. 
Hru o trůny rozhodně doporučuji příznivcům kvalitní nefalšované fantasy. G. R. R. Martin vytvořil zajímavý a spletitý svět plný reálně vykreslených brutalit a násilí. Čeká vás slušná nálož akce, překvapivých a nečekaných zvratů. Na druhou stranu jsou tu i momenty klidu a rozsáhlejší myšlenky charakterů. 
Rozsáhlost prvního dílu může působit jako negativní aspekt, ale někdo to může vítat s otevřenou náručí. 
Rozhodně není potřeba mít strach z množství postav, což v mnohých případech znamená pomalejší start, ale rozhodně to nevzdávejte.

4/5


10 komentářů:

  1. Hra o trůny je skvělá, sice se v ní občas člověk trochu zamotá, ale na kvalitě ji to vůbec neubírá! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, chvíle mi je to matoucí, ale pak už není žádný problém ;)

      Vymazat
  2. Také jsem té mánií dlouho odolávala a nakonec se pustila do seriálu i knih :) Na začátku jsem byla také zmatená, ale pak už to bylo vynikající :) Martin prostě umí :) Tohle bylo správně epické :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má skvělý spisovatelský um, hlavně co se týče postav, takže souhlasím ;)

      Vymazat
  3. Tiež som tomu dlho odolávala, ale teraz som už na šiestej sérii :D Ku knihám som sa, žiaľ, zatiaľ ešte nedostala, i keď doma mám dvojku :D Musím to však konečne napraviť! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si dáváme s přítelem přes prázdniny opáčko a teď se jdeme vrhnout na šestou sérii, ale u knih jsem se trošku zasekla na začátku druhého dílu, no :D

      Vymazat
  4. Já koukám na seriál, takže bych knihy číst nemohla, ale dost mě to láká. Myslím, že by to mohlo být fakt dobré čtení, takže asi počkám až seriál úplně skončí a pak ještě rok nebo dva než se mi povede zapomenout co nejvíc podrobností a pak bych po knihách snad konečně mohla sáhnout. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mám stejný problém, protože vím, co přesně se stane, takže si čtení neužívám tak, jak bych mohla, kdybych neviděla seriál :D

      Vymazat
  5. První jsem začala sledovat seriál, který mě nadchl. Pak jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že si sérii přečtu, jenže když má člověk ty události v paměti díky seriálu, věděla bych, co se komu stane a už by to nebylo tak překvapivé. Rozhodně se mi líbí, jak jsi tuhle knížku nafotila. Ta deka se k tomu skvěle hodí :D Podtrhuje tu zimní obálku knížky ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď dokoukávám první sérii GoT a pak se pustím do knihy. Myslím, že kdybych to udělala v opačném pořadí, tak bych se do postav totálně zamotala. Teď mi chybí tři díly do konce první série a stejně si u některých postav nejsem jistá, co jsou zač. No... snad se do toho při čtení knihy ještě víc nezamotám, jelikož se na ni opravdu těším :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.