Recenze - Iron Queen

Autorka: Julie Kagawa
Název: Železná královna
Série: Železná víla
Počet stran: 384
Díl: 3.
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Harlequin Teen

Mé jméno je Maghan Chaseová a myslela jsem si, že už je po všem. Že můj čas ve Férii, nemožné volby a obětování, je za mnou. Ale další bouře se blíží. Stojím na prahu svého domu a oknem sleduji svoji rodinu, ke které se chystám vrátit. Zároveň pociťuji obavy z toho, jak mě přijmou. Byla jsem pryč až příliš dlouho. Ale Férie mě ještě jednou potřebuje, protože jí hrozí zničení jednou provždy. Armáda falešného krále je pro víly smrtonosná a já jsem jediná, kdo se může vydat do jejich říše a přežít. Tentokrát však nebude cesty zpět.

Meghan Chaseová se na scénu vrací již potřetí, ale bohužel už ne v českém vydání. Není divu. Série neměla až tak velký úspěch, a poté, co druhý díl snad ani neprošel korekturou, je to docela pochopitelné. Série Železná víla je rozhodně určena mladším čtenářům, protože jde o opravdu jednoduše postavený příběh, který nezachází do podrobností, a z minulých recenzí jistě víte, že námět není zrovna originální a autorka pro svoji inspiraci nešla daleko. Přesto se jedná o příjemné, milé a odpočinkové čtení.

První dva díly série se vyznačují pomalejším rozjezdem a ani u dílu třetího tomu není jinak, protože hlavnímu směru příběhu předchází pár vedlejších dějových linií. Se zápletkou si autorka moc hlavu nelámala, protože převzala tu z druhého dílu. Samozřejmě přidala pár novot a nějakou tu změnu. To však nic nemění na tom, že před Meghan stál tentýž úkol jako v Železné dceři. Knihy Julie Kagawy jsou spíše průměrné, ale v tomto ohledu přišlo velké zklamání. Nevím, jestli jí došla inspirace nebo jen nemohla přijít s lepší zápletkou, každopádně je to velká škoda a autorka sama si tak zavírá vrátka k ostatním čtenářům i k samotnému potenciálu příběhu.

Co nás čeká a nemine je samozřejmě velké množství akce, napětí, ale i romantiky a hezkých myšlenek. Příběh může být velice dobře aplikován na náš svět, protože představuje, jak technika ničí přírodu, divoká zvířata a dokonce i duše mnohých lidí.
Železná královna je tak trochu temnější, ponurejší než předchozí díly s náznakem něčeho, co pro některé znamená konec a pro jiné teprve začátek. Příběh jde více do hloubky, co se týče vývoje hlavní hrdinky a jejích obětí. Před Meghan totiž stojí rozhodnutí, na kterém je závislá celá Férie.

Dosud jsme žili v přesvědčení, že země, kterou může Meghan, jako poloviční princezna navštívit je země zakázaná obyčejným lidem, kteří o ní nemají ani ponětí. Železná královna nás ale místy bere do minulosti formou vyprávění jednotlivých postav a provází nás nejdůležitějšími historickými milníky které naše přesvědčení lehce smetou ze stolu..


Meghan ušla dlouhou cestu, a když už si myslela, že povede zase normální život, bude chodit do školy a hledat si práci, čeká před ní cesta, kterou už jednou absolvovala. To ale ještě netuší, jaké bude mít následky. Meghan je svéhlavá a dosti tvrdohlavá, až to někdy hraničí s otravností. Stojí si za svým názorem, ač by i ostatní mohli mít pravdu. Na druhou stranu je statečná a srdečná. Snaží se najít dobro tam, kde není. Stala se z ní vůdčí osobnost, což je tak trochu nezvyk.

Puk, starý dobrý Puk, který nezkazí žádnou srandu. Má výborné hlášky a vždy přijde v tu nejnevhodnější chvíli. Bez Puka by příběh dozajista ztratil šťávu. V těch opravdu důležitých momentech dokáže být dokonce vážný. 

A pak je tu Ash, pro které má slabost nejedno dívčí srdce. Ash byl vždy takovým favoritem, ale když si konečně přiznal, že by chtěl stát po boku Meghan, stal se z něj poslušný pejsek, který Meghan následoval na každém kroku. Z jeho chladného odstupu nezbylo nic.


Závěr knihy by se dal považovat za uzavřený, ale protože má Železná víla ještě další díl, nezbývá než si počkat, jak ho autorka pojme. Nicméně já svůj typ už mám, a docela se těším.
Protože už jsem předchozí dva díly hodnotila jako průměrné Young adult příběhy, ani Železná královna na tom nebude jinak. Kniha sice oplývá akcí a dobrodružstvím, ale příběh je lehce pozměněnou formou něčeho, co čtenář už jednou četl. Což je velká škoda.
Pokud máte chuť pustit se do anglické poloviny série, směle do toho, protože angličtině není nikterak složitá, což vlastně překvapilo i mě.

3/5





6 komentářů:

  1. Docela mě odrazuje fakt, že série asi nikdy nebude kompletně přeložená - mám prostě s anglickými knihami problém, protože i když jim aspoň nějak rozumím, nevidím v tom to kouzlo, protože tomu nerozumím až tak dobře... Ale aspoň průměrná YA série se určitě neztratí a tak k jí jednou možná najdu cestu :) Jen mě docela mrzí, že někdo, kdo si tak pěkně dělá odstup pak couvne a je z něj prostě poslušnej pejsek -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě ze začátku také odrazovalo, ale sérii jsem si chtěla opravdu přečíst celou, takže co jiného mi nakonec zbývalo, že?
      Jo Ash byl v tomto případě docela zklamáním, prostě ho ovládla láska, tak musel poslouchat :D

      Vymazat
  2. Na tejto sérii sa mi neskutočne páčia obálky, naozaj sú podľa mňa super :D Teší ma, že angličtina nie je až taká ťažká, možno sa do série raz pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky nemají konkurenci, a když jsem to zvládla v angličtině já, zvládneš to i ty :D

      Vymazat
  3. strasne me mrzi, ze nevydali vsechny dily cesky :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě také, přece jenom není nad to, číst ve svém rodném jazyce :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.