Recenze - Tolkien's World: A Colouring Book

Název: Tolkien's World
Podnázev: A Colouring Book
Autor: Kolektiv autorů
Počet stran: 96
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Cassell

Snad každá známější série má v dnešní době svoje omalovánky a jinak tomu není ani u Tolkienových knih. U nás k sehnání sice ještě nejsou, ale není problém si je sehnat v zahraničí, vždyť překlad k nim vůbec nepotřebujete. Po knize omalovánek na téma Pán Prstenů či Hobit jsem pokukovala už nějakou tu dobu, a v rámci doplnění mé snad nikdy nekončící sbírky jsem se rozhodla si je pořídit. 

Tato kniha omalovánek obsahuje hojné množství míst, charakterů a událostí, které jsou inspirované Tolkienovou Středozemí. Od Gandalfa na jedné straně se můžete dostat k hobitům do Kraje, odtud do Jezerního města, ke Šmakovi a pak hned k Lúthien či k Fëanorovi, z čehož je patrné, že kromě Pána Prstenů a Hobita tu máme také výjevy ze Silmarillionu. 


Předními ilustrátory omalovánek jsou italští umělci Mauro Mazzara a Andrea Piparo, kteří se netají svojí vášní pro žánr fantasy. Ač mohli tvůrci těchto omalovánek čerpat z filmů, kterými byli dozajista ovlivněni, rozhodli se dát průchod i svojí vlastní představivosti. Tato kniha omalovánek představující Tolkienův svět však není oficiální a není schválená Tolkien Estate nebo nakladatelstvím HarperCollins Publishers, oficiálním nakladatelstvím, které publikuje Tolkienovy knihy. což je možná škoda, protože omalovánky nejsou tak povedené, jak se na první pohled může zdát. 



Nejvíce zdařilé jsou rozhodně omalovánky krajin a prostředí. S minimálními zaplněnými černými místy se můžete vyřádit na velkých plochách, ale také se lopotit s drobnými detaily. V této oblasti toho omalovánky nabízejí tolik, a je jen na Vás, jaké barvy využijete, jestli se třeba rozhodnete stínovat, a jak bude pracovat Vaše vlastní představivost. 

O něco horší se jeví ilustrace některých postav a bestií. Ať už se jedná o dvojité brady většiny elfů, nebo nesrovnalosti v detailech, nesouměrnosti či abnormality a různé zvláštnosti. Tak trochu mě pobavil drak Šmak a upřímně jsem se zasmála nad Éowyn.



Tento typ omalovánek má sílu vás plně zaměstnat klidně na celé odpoledne. Jsou složité, obsahují plno detailů, a vy se kolikrát musíte třeba i třikrát podívat, co malujete. Několikrát se mi stalo, že jsem si myslela, že maluji něco, ale až po hlubším zkoumání jsem si uvědomila, že maluji už jinou část ilustrace. 

Po kvalitativní stránce jsou omalovánky zpracovány na jedničku. Jednotlivé stránky jsou z tvrdšího papíru, takže i když trochu přitlačíte, není to problém. 



Omalovánky sice mají svoje nedostatky, ale jako celek jsou skvělým náhledem do jednoho velice známého světa. Oceňuji, že autoři do omalovánek vnesli něco svého, že si řekli, že se nebudou inspirovat v mnohém filmem, ale udělají to tak, jak to sami vidí. 
Téměř sto stran motivů prostředí, postav, středozemských událostí a nestvůr Vám rozhodně postačí na hodně dlouhou dobu. A rozhodně se na nich můžete, jak se patří vyřádit. Čekají Vás omalovánky jednodušší, ale pak jsou tu takové, které Vám rozhodně dají zabrat a možná Vám ani nedají spát.

3/5




12 komentářů:

  1. Je škoda, že se ilustrace nedržely trochu třeba filmu, ale to asi je více složité, nicméně jsou kouzelné :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží na úhlu pohledu. Mě se třeba líbí, že se drželi hlavně sebe a ukázali nám Středozem jinýma očima. Na druhou stranu tam nějaké ty nedobroty byly :) :D

      Vymazat
  2. Já omalovánkám obecně neholduju, ale tyto vypadají krásně - tedy mám na mysli hlavně ty krajinky, jak Šmak tak Eowyn mě tedy také dosti pobavili :D
    Užívej si při malování a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nejsem velký fanoušek omalovánek, vždy, když mi nějaké přijdou pod ruku, jsem nadšená, chvíli si maluji, a pak mi steně skončí nedotčené v knihovně.
      Děkuji, také přeji hezký den :)

      Vymazat
  3. Tak ty musí být radost vymalovávat! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem nadšená, už několikrát jsem přemýšlela jestli existují nějaké omalovánky s "Pánem prstenů" či "Hobitem" - a kouknu na tvůj blog a co se nedozvím.. Upřimně nejdřív sem myslela, že je to další kniha, ale otevřela jsem článek a ejhle oni sou to omalovánky :) Myslím, že se po něčem podobném podívám.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tohle jsou jedny z několika. Koukni sem - https://www.bookdepository.com/search?searchTerm=tolkien+colouring+book&search=Find+book

      Vymazat
  5. Omaľovanky ja osobne zatiaľ nemám žiadne, každopádne táto vyzerá pekne a pomerne vydarene, i keď sa našli nejaké chybičky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám troje, ale že by se nějaké blížily ke zdárnému domalování tedy říct nemůžu :D

      Vymazat
  6. Tak ten drak je tedy vážně úplně mimo :D Ale jinak vypaají dost dobře :) Já se zatím držím a žádné omalovánky k oblíbeným seriím si nekupuji, ale jestli budou dále vycházet v tak hojném počtu, asi nakonec neodolám. Jinak tohle jsou jediné omalovánky nebo jsou i nějaké schválené?

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají opravdu nádherně, škoda, že u nás nevyšly.

    OdpovědětVymazat
  8. Omalovánky zatím žádné nemám, ale musí to být skvělý relax! :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.