Minirecenze 3


Ahoj,
po nějaké době jsem tu opět s minirecenzemi. Dnes tu mám tři, docela rozdílné kousky. Jeden thriller od velice známého spisovatele a dva odpočinkové Young Adult příběhy. Na tyto knihy jsem nikdy nenapsala recenzi, proto jsem se rozhodla zařadit je do tohoto bloku minirecenzí, a v krátkosti tak shrnout svoje myšlenky.


1. Call of The Forgotten: The Lost Prince (#1)

Po skončení první série o Meghan Chaseové se Julie Kagawa rozhodla ještě nějakou dobu zůstat ve Férii s vílami. Tentokrát si však za hlavní hrdinku Meghan nevybrala, ale přesedlala na jejího bratra Ethana, který už ve Férii také jednou byl a rozhodně může říct, že se tam už nikdy nechce vrátit. Víly nesnáší více než co jiného na světě a své nevlastní sestře nemůže odpustit fakt, že si vybrala právě je před vlastní rodinou.

Jak už je u této autorky zvykem, příběh je opět jednoduchý, ne příliš originální a do určité míry předvídatelný. Přesto je v něm zahrnuto opět několik velice milých a upřímných myšlenek. Nechybí akce, napětí, zvraty, ale i láska, odpuštění a smíření. S návratem do Férie se pojí i setkání s postavami, které nás provázely původní sérií, takže nostalgii se rozhodně neubráníte. 
Ač jsou víly hlavním námětem, většina příběhu se odehrává ve smrtelném světě, což je jedna ze vítaných změn oproti předešlé sérii. 

Velké plus příběhu spočívá v tom, že autorka zaměnila sourozence, a na příběh se díváme očima Ethana. Julie Kagawa už jednou dokázala, že s mužskými charaktery jí to jde prostě lépe, než s těmi ženskými. A ač by si Ethan mohl nějaké ty emocionální výlevy odpustit, pořád působil lépe než Meghan.

The Lost Prince u nás pravděpodobně nevyjde, s ohledem na to, že nebyla vydaná celá ani původní tetralogie. Přesto ho doporučuji klidně v originále, protože se nejedná o náročné čtení. Já už se těším na další díl, protože díky uzavřenému konci ve mně autorka vyvolala velkou zvědavost.

2. Sigma Force: Mapa z kostí (#2)

James Rollins je velice známý autor rozsáhlejší série Sigma Force, ve které spojuje vědu, techniku, chemii a fyziku s historickými událostmi. Mapa z kostí je druhým dílem této série a pojednává o ukradených kostech Tří králů. Snad všechny knihy tohoto autora jsou doslova našlapané akcí, a ani Mapa z kostí není výjimkou. Ale někdy je méně více, hlavně s ohledem na to, jaké kaskadérské kousky jsou hlavní hrdinové schopni zvládnout.

Jamese Rollinse je potřeba brát trochu s rezervou. nejen že má neuvěřitelnou představivost, ale také ji aplikuje na různé chemické či vědecké pokusy, z nichž kolikrát přechází zrak, a na pochopení jsou značně složitější. O něco jednodušší je to s historickou částí příběhu.
Kromě toho Mapa z kostí nabízí plno čekaných i nečekaných zvratů, odhalování tajemství, záhad  a třešničkou na dortu jsou kapitoly zakončené tak, že máte potřebu neustále číst dále.

Každá kniha ze série Sigma Force má vlastní dějovou linku, ale jsou spolu svázány zápletkou, která  s každým příběhem graduje a postupně odhaluje to největší tajemství. Jednotlivé příběhy s námi prožívají charaktery, které se postupně vyvíjejí, ať už se v příběhu objevují sporadicky nebo se řadí mezi hlavní postavy. Jediným problémem v tomto směru je fakt, že postavy jsou od první chvíle přesně spárované.

Pokud máte rádi Indiana Jonese nebo třeba příběhy Dana Browna, James Rollins by se vám mohl také líbit. Jeho příběhy jsou nabité akcí, dobrodružstvím, naleznete tu také nějaké to napětí, nepříjemná tajemství, odhalování pravdy a postupné prohlubování vztahů mezi postavami.

3. První (#3)

Americu by ani ve snu nenapadlo, že by se v soutěži o srdce prince Maxona mohla dostat tak daleko. Nikdy by si netroufala tvrdit, že se může dostat tak blízko moci, a měnit životy lidí k lepšímu. K boji o princovo srdce se přidává ještě problematika s rebely, kteří bojují proti kastovnímu systému stejně jako America.

První představuje závěrečný díl původní trilogie a jedná se opravdu o oddechovou, jednoduchou četbu, od které nemůžete nic víc čekat. Samozřejmě že už od prvních kapitol je patrné, jak celý příběh skončí, to však neznamená, že autorka během Američina boje nedokáže překvapit a trochu zamíchat kartami. A protože se jedná o díl poslední, příběh postupně graduje až do závěrečného vyvrcholení, které sebou nese jistou dávku napětí.

Kámen úrazu ale přichází ruku v ruce s hlavní hrdinou, která začínala, co by vzpurná, svéhlavá, tvrdohlavá dívka. Z této dívky se bohužel stala nerozhodná a tím také otravná hlavní hrdinka. V První si svoji reputaci sice trochu napravila, ale pořád to nestačilo. 

Silnou stránkou všech autorčin knih je neuvěřitelně čtivý styl psaní, který dělá z První jednohubku na jeden den. V tomto ohledu je závěrečný díl velice návykový. 
Celou sérii Selekce hodnotím průměrně, kniha neurazí, ale také zrovna nepotěší. Věkově bych ji rozhodně doporučovala mládeži, mladším dívkám, které ji rozhodně ocení. Pro náročnější čtenáře bude představovat oddechové čtení, u kterého není nutné přemýšlet. 









12 komentářů:

  1. Četla jsem z nich jen První (kterou jsem si naprosto zamilovala), ale i první dvě vypadají zajímavě, dvojka přibyla na můj seznam :-) krásné minirecenze

    OdpovědětVymazat
  2. no tak i já jsem četla pouze První a v tomhle ohledu s tebou musím souhlasit, knížka neurazí,ale ani vyloženě nezaujme....:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tieto minirecenzie sú super :D Prvú knihu nepoznám, ale autorku vďaka tebe poznám. Druhú knihu by som si rada prečítala niekedy a čo sa týka tej tretej, úprimne priznávam, že ma vôbec neláka. Pri trilógii Selekcia som skončila pri druhom diele a akosi ma sklamal, takže už skrátka nepokračujem. Kto vie, možno raz, ale asi skôr nie ako áno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, a chápu to, že si se v Selekci nedostala dál, protože druhý díl byl hodně slabý, a to ani nemluvím o spin off sérii o Eadlyn, která více méně postrádá smysl :D

      Vymazat
  4. Zmes můj vkus vid 😂 ale přesto si články ráda přečtu ;)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, ale třeba James Rollins by se ti mohl, alespoň malinko líbit :D

      Vymazat
  5. Znám jenom První, i když to je taková odpočinková četba, mně se hrozně moc líbila. Narozdíl od Elity, kdy jsem měla chuť jí chvílemi zastřelit... :D Od Rollinse si už konečně musím něco přečíst :D
    Pěkný článek. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  6. Ah, všechny tři knihy vypadají tak zajímavě, a já doufám, že se mi poštěstí na některou z nich v knihkupectví narazit, a především doufám, že se mi podaří rozhodnout se, kterou si koupit jako první.. ;))

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.