Knižní přírůstky - prosinec 2016


Zdravím knihomolové,
poslední měsíc roku uběhl opravdu neskutečně rychle a to znamená jediné - shrnout si prosincové knižní přírůstky. Za tento měsíc jsem nastřádala celkem 14 knih. Šest z nich jsem našla pod stromečkem, dvě jsem dostala k recenzi a zbytek, no zbytek jsem v tom knihkupectví přece opravdu nemohla nechat, to snad chápete :D


Koncem listopadu, začátkem prosince mě oslovili dva čeští autoři s návrhem zrecenzovat jejich knihu. Upřímně moc české autory nečtu, ale řekla jsem si, proč tomu nedat šanci. Moudré z nebe už má recenzi na blogu a můžete si ji přečíst zde. Jedná se o vtipnou jednohubku, která rozhodně neurazí. Něco si přej právě čtu, a už teď můžu říct, že je jasně poznat, že se jedná o prvotinu, není tu prostor na vývoj postav, historických dob a dokreslení prostředí. Recenzi můžete čekat až v novém roce.


Minulý rok touto dobou jsem četla první díl Magnuse Chase, a tento rok budu mít to štěstí, že si budu moci přečíst ten druhý, a nebudu muset čekat na překlad. Velice se těším na Riordanův humor a severskou mytologii. The Iron Traitor je druhým dílem série Call of the Forgotten. U nás vyšli pouze první dva díly série Železná víla, což je opravdu škoda, protože tyto série jsou opravdu skvělé oddechové příběhy s hezkými myšlenkami a vtipem. 

 

No, pak jsem samozřejmě strašně potřebovala pořádné fantasy, tak tady je mám. Do Malazské knihy padlých jsem se chtěla pustit už dlouho. Všude slýchám dost rozporuplné pocity, tak jsem opravdu zvědavá, jak první díl této rozsáhlé série bude působit na mě. Na Zrcadlovou říši jsem narazila úplnou náhodou v Knihcentru. Po nedlouhém rozmýšlení a přemlouvání se, jsem s ní najednou byla u pokladny.

 

Ti z Vás, kteří mě sledují, jistě ví, že dávám dohromady Historii Středozemě, která pravděpodobně nikdy nebude přeložena do češtiny, což znovu podotýkám, je velká škoda. Dvě z těchto knih jsem si pořídila ve slevě v Book Depository a tu třetí jsem našla pod stromečkem. Pokud dobře počítáte, tak mám doma už čtyři výtisky a přede mnou jich je ještě osm. Pokud chcete vědět, jestli jsou knihy náročné na čtení, tak ano jsou, a nejen po jazykové stránce, ale také po obsahové. Pokud jste četli Silmarillion, dobře víte, o čem mluvím.

 

Mrazivý oheň jsem sehnala na bazaru pouze za 90 Kč. Od této knihy vůbec nic neočekávám, protože jsem četla autorčinu první sérii o Tryllech. Nicméně se pořád nemohu přinutit k tomu sérii prodat. Něco na ní je, i když jde o podprůměrné knihy s naivní a možná až trošku hloupou hrdinkou, četla jsem je v době, kdy jsem prostě nechtěla na nic jiného myslet, o ničem přemýšlet, tak možná proto je mám ještě v knihovně. 
Temnější tvář magie jsem také našla pod stromečkem a opravdu moc se na tuto knihu těším, protože podle anotace vypadá velice dobře, no a ta obálka.

 

Královna stínů samozřejmě nesměla chybět. Když se mě mamka zeptala, co chci pod stromeček, Královna stínů byla jasná volba. Tuto sérii mám opravdu moc ráda, už jen proto, že je kniha od knihy lepší. Nicméně se do této ještě nějakou dobu nepustím, protože bych pak musela dlouho čekat na překlad. a to se mi nechce. Mohla bych si sice další díl pořídit v originále, ale když už mám čtyři knihy v češtině, tak je to prostě zbytečné.
Vážku v Jantaru jsem také našla pod stromečkem, a i když vím, jaké bichle to je, neustále mě její tloušťka překvapuje. U prvního dílu jsem udělala tu chybu, že jsem jako první dříve viděla seriál, a kniha mě už tak moc nebavila. Proto si teď přečtu knihu a na seriál se podívám až pak.

 

A jako poslední tu mám knihu od Knižíška. Letos jsem se do tohoto projektu zapojila a snad se mi poštěstí se do něj zapojit i příští rok. Sice jsem se letos zapojila poprvé, ale organizace bohužel trošku zaostávala, což je veliká škoda. Počátek zkázy jsem si přála opravdu už hodně dlouho, takže se Knižíšek trefil ze seznamu knih přímo do černého.

A jaký byl knižní prosinec u Vás? :)









26 komentářů:

  1. Jsem zvědavá, co budeš říkat na Královnu stínů. ^.^ Doufám, že se ti bude líbit víc než mně, a třeba pak v recenzi zmíníš něco, co mě motivuje konečně sáhnout po pátém dílu. ^▽^ Už na mě čeká nějakou dobu ve čtečce, ale pořád se mi do něj nechce.
    Vždy, když procházím s kamarádkou knihkupectvím, ukážu na Malazské knihy padlých, prohlásím, že ty si ale už opravdu musíme přečíst, a potom jdeme dál. ^▽^ Po těch letech už to začínám vnímat jako tradici. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to si ještě nějakou dobu počkáš, protože zveřejňuji recenze se značným zpožděním, což hodlám napravit, ale chci si Královnu trošku šetřit, jak jsem výše psala. Trochu mě překvapila ta tloušťka, snad to knize neuškodí.
      :D Já jsem to měla s Malazem podobně, a pak jsem se konečně odhodlala, teď kolem ní budu nějakou dobu chodit doma :D

      Vymazat
    2. Určitě se toho v Královně stane hodně. Jestli se ti to bude líbit nebo ne... Jsem ale menšině, což je obvykle pro ostatní dobré znamení. ^▽^
      Psát recenze krátce po přečtení knihy bývá problematické už jen kvůli tomu, kolik samotné psaní zabere času, soucítím s tebou. Ale věrně si na ni počkám a ráda si ji přečtu. ^.^
      A pokaždé, když na knihu pohlédneš, vnitřně prohlaš: "Tu už si ale opravdu musím přečíst." S Chuikitou tě jistě rády přijmeme do této kouzelné tradice i na velkou vzdálenost. ^▽^

      Vymazat
    3. Já si během čtení píšu poznámky k recenzi, klady zápory, to co se mi líbí, nelíbí, prostě takové body, které používám jako odrazové můstky k recenzi, ale recenzi pak hned nezveřejňuji a "nechám ji dozrát", něco poupravím, něco přidám, na něco si vzpomenu.
      No zatím jsem ji dala do nejvyšší poličky, abych na ni neviděla, a do tradice ráda vstoupím, založíme klub :D

      Vymazat
  2. Strasne ti zavidim, ze si muzes precist celou Zeleznou vilu... Ja mam prvni dva dily, ktere jsem zatim necetla, hlavne i proto, ze zbytek cesky neni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je někde i amatérský, neoficiální překlad. Sice za něj neručím, ale pokud si chceš sérii opravdu přečíst a po angličtině netoužíš, můžeš to zkusit touto cestou :)

      Vymazat
    2. Tak to budu muset najit, az se do toho dam. Anglicky bych to nedala, to by bylo na dlouho a nemela bych z toho nic...

      Vymazat
  3. Krásne prírastky! Vážku v jantaru som tiež dostala pod stromček❤️

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné kousky, Mrazivý ohne mi také přibyl a jsem na něj zvědavá. Malazké knihy padlých čte přítel, ale s prvním dílem měl docela problém a trvalo mu, že se prokousal alespoň do poloviny.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, slyšela jsem, že je to náročná četba, hlavně první díl, ale pak to stojí za to, tak uvidím, jak na mě bude působit :)

      Vymazat
  5. Krásné kousky. Královna stínů je naprosto boží, máš se na co těšit, ale je pravda, že to čekání na překlad je opravdu nekonečné. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, proto si to potěšení z ní, asi ještě na chvíli oddálím, i když je to těžké :D

      Vymazat
  6. Hezké kousky, já měla nakonec jen 12, když nepočítám 2 e-knihy, které mi prostě přišly až teď. nevím co proti mně ta čtečka má :D
    Ale tomu neuvěříš, máme i některé knihy stejné :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké? :D Jamese Rollinse? To by mě asi až tak nepřekvapilo, když si psala, že se na něj chystáš :D

      Vymazat
  7. Jéj, Královna stínů - zrovna jí louskám a nemůžu si ji vynachválit. Jinak se určitě chystám Malazské knihy padlých a zaujala mě Zrcadlová říše :)

    OdpovědětVymazat
  8. Baru, krásné novinky. Držím palce s kompletací Historie Středozemě a obdivuji Tě, že to přelouskáš. Mně dal co proto i Silmarillion v češtině. Taky se v budoucnu těším na Vážku v jantaru, ale já jsem děsná, Cizinku mám doma už měsíce a ještě jsem ji nepřečetla... Užij si všechny novinky a ať se Ti v roce 2017 vše daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy, děkuji :) ... Snad se mi tento rok podaří celou Historii sehnat, ale s četbou to bude poněkud těžší, budu si k tomu msut vzít český Silmarillion a mnoho dalších materiálů, a rozhodně to nebude četba na dva dny, s čímž počítám :)
      Já jsem Cizinku četla, ale bohužel jsem ještě předtím viděla seriál, takže jsem měla ve vyspoilerované a tolik mě to nezaujalo. Nicméně na druhý díl se těším a na seriál se podívám až poté :)
      Ať se ti také všechno daří a hodně štěstí do roku 2017!

      Vymazat
  9. Gratuluji ke krásným přírůstkům :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jééé veľa krásnych kníh :-) Královnu stínu závidím, my Slováci si počkáme do jari. Tolkienove knihy vyzerajú krásne a klobúk dolu pred tým, že ich čítaš v angličtine, to je pre mňa nemysliteľné :D Zaujali ma aj iné tituly napr. Temnejší tvár mágie, tak dúfam, že budú recenzie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si možná do jara také počkám, ještě uvidím, jak dlouho jí budu schopna odolávat :D ...

      Vymazat
  11. Moc pěkné přírůstky! :) Měsíční zahrady a Královna stínů mi za prosinec taky přibyly :)

    OdpovědětVymazat
  12. Super nadílka :) Mně Ježíšek naježil pod stromeček celou sérii Píseň ledu a ohně a dnes jsem začala číst první díl a je to parádní! Koukal jsem, že ty čteč druhý díl, jak se ti líbí? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musí být velice šťastný člověk.
      Já, jakožto milovník Tolkiena a rozsáhlých fantasy sérií jsem naprosto spokojená, když pominu sem tam tu zmatenost ve jménech a uvědomění si, kdo je kdo. Je tam prostor pro všechno - vývoj postav, příběhu, historické zázemí i fantasy prvky, takže spokojenost :) No ke spokojenosti mi možná chybí fakt, že série ještě není kompletní :D

      Vymazat
  13. Moudré z nebe jsem četla a je to přesně jak říkáš, vtipná jednohubka. Vážku v jantaru mám doma, ale na přečtení stále čeká a Mrazivý oheň vypadá velice dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásná nadílka, přeji ať se knihy líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Super zbierka!!! celkom iná ako moja...keďže toto dobre poznám, na Vianoce som dostala 7kníh xD

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.