Nedočtené série

Zdravím knihomolové,
aby to tu nebyla samá recenze, knižní výzva a knižní přírůstky, rozhodla jsem se napsat článek, poněkud nezapadající do zmíněných kategorií. Už delší dobu jsem si s touto myšlenkou pohrávala, včera jsem sepsala seznam těch nejdůležitějších nedočtených sérií (kdybych měla pracovat se všemi, budeme tady pravděpodobně ještě další dva měsíce), a dnes jsem se konečně rozhodla dát celý článek dohromady.

Abyste to špatně nepochopili, nejedná se pouze o série, které jsem nedočetla, protože se mi nelíbily. Důvody jsou různé, ať už se jedná o jakýsi zásek, nutnou pauzu nebo nějakou další čtecí překážku. Nakonec jsem vybrala 7 nedočtených sérií, a z jakého důvodu získaly status nedočtené, se můžete dočíst v celém článku. Bavte se.

DÍVKY V SEDLECH - BONNIE BRYANTOVÁ

Asi se divíte, co tu dělá tak neznámá a možná i zapomenutá série. Jako malá jsem zbožňovala koně a na příbězích o nich jsem doslova vyrůstala. Ještě teď si pamatuji, jak mi mamka koupila první díl této série, a já pak sama sbírala ty další. Nicméně jak díly vycházely, a já rostla, ztratila jsem o ně zájem, potřebovala jsem náročnější četbu, náročnější zápletku a prostor pro vývoj postav. Dětské Dívky v sedlech pro mě už nebyly dostatečně atraktivní. Asi před půl rokem jsem v knihovně zaběhla do dětského oddělení a zjistila jsem, že série má nyní už 36 dílů, což byl opravdu velký šok, protože já jsem skončila někde u patnáctého. Nicméně ve stejnou dobu mě chytlo pokušení se k sérii vrátit a dočíst ji, ne z povinnosti, ale tak trochu z nostalgie a chuti vrátit se ke koním a starým známým. 

NÁSTROJE SMRTI - CASSANDRA CLARE

Pro všeobecnou chválu jsem ani na okamžik nepochybovala, že by se mi tato série mohla nelíbit. Opak byl ale pravdou, a já stále netuším, proč je tato série mezi čtenáři tak strašně oblíbená. Námět, ač poněkud neoriginální, nebyl zas tak špatný, ale to provedení opravdu pokulhávalo. Autorčin svět je značně nedokreslený, je plný nepřesností a hluchých míst. A nakonec je tento svět natolik banální, aby byl jakkoliv uvěřitelný. Rezervy má i samotný příběh, kde se mísí akční scény s humorem a průměrnými dialogy. Nakonec jsem nebyla spokojená ani s hlavními hrdiny, kteří byli poněkud ploší a málo vykreslení. Po přečtení prvního dílu jsem neměla chuť v této sérii pokračovat. Řekla jsem si však, že by nebylo špatné zkusit to se seriálem. Tam jsem nepochodila o moc lépe, protože byl snad ještě horší než kniha. Nejsem si jistá, zda si k této autorce ještě někdy najdu cestu.

ZAKLÍNAČ - ANDRZEJ SAPKOWSKI

U této velice vychvalované zaklínačské ságy jsem se dostala ke třetímu dílu, kde nastal jakýsi zlom. Zaklínače jsem si opravdu hodně oblíbila, ale ztratila jsem chuť v něm pokračovat a stále si nejsem jistá, čím to je. Vždy si říkám, tak teď už si k sérii konečně sednu, lehnu, postojím, ale dám se do ní. No a jak to vždy dopadne? Sáhnu po jiné knize, zatímco se Zaklínač bude muset spokojit s tím, že si nějakou dobu v knihovně ještě netknutě poleží. 

PÍSEŇ LEDU A OHNĚ - G. R. R. MARTIN

Další oblíbená fantasy série, vlastně patří mezi mé nejoblíbenější. Díky rozsahu toho autor čtenáři opravdu hodně nabízí. Od popisů prostředí, historických událostí či myšlenkových pochodů hlavních hrdinů. Je tu prostor pro vývoj charakterů, vojenská tažení, brutálně realistické bitvy a erotické momenty. Náročný čtenář může být opravdu potěšen. Nicméně jsem ztroskotala asi na sté stránce Střetu králů, kam jsem se prosím dostala hned třikrát a ne a ne tuto pomyslnou hranici prolomit. Nyní čtu Střet králů už poněkolikáté, a jsem opravdu odhodlaná ho pokořit!

UPÍŘÍ DENÍKY - L. J. SMITH

Upíří deníky jsou kapitolou samou o sobě. Četla jsem je asi tři roky zpátky a zvládla jsem dva díly, což je opravdu obdivuhodný výkon, když si vezmu, jak špatný a nesmyslný příběh to byl, když k tomu ale přidáte hrdinku, která vás irituje na každém kroku, je to snad ještě horší. Nemyslím si, že bych se někdy rozhodla Upíří deníky dočíst. Viděla jsem pár dílů seriálového zpracování, které je na motivy právě knižní série a řeknu vám, že jsem opravdu ráda, že se tvůrci seriálu autorkou skoro, skoro vůbec neinspirovali. 

ELYONOVA ZEMĚ - PATRICK CARMAN

S pětidílnou sérií Elyonovy země to mám obdobně jako s Dívkami v sedlech. Tuto sérii jsem nezačala číst jako malá, což je možná důvod toho, proč jsem ji nikdy nedočetla. Zkusila jsem ji asi tak před rokem. A protože jsou knihy psány pro zdaleka jinou věkovou kategorii, spokojená jsem být nemohla, ale tím netvrdím, že jsou knihy špatné. Právě naopak, jsou skvělé, jen pro někoho jiného. Nicméně třeba se k této sérii jednou vrátím a zbylé tři díly si přečtu.

 TEMERAIRE - NAOMI NOVIK

První díl této dračí série jsem si koupila na Databázi knih, hned mě zaujala ta obálka, takže jsem se ani nedívala na obsah. Nicméně ani ten by mě od prvotní koupě neodradil. Co mě ale odradilo od dalších dílů, bylo právě pojetí draků a jejich inteligence, které se na druhou stranu někomu mohou zdát jako velice originální. Ani styl psaní mě nevzal za srdce, a myslím, že by knize jedině prospělo nějaké to seškrtání zbytečné omáčky, kterou autorka mohla klidně nahradit důležitějšími částmi. S touto sérií jsem neustále na vážkách, pořád přemýšlím, jestli jsem jí dala adekvátní šanci, takže je možné, že se k ní jednou vrátím. 


Zdroj obálek: Databáze knih

28 komentářů:

  1. UPÍŘÍ DENÍKY som nedočítala ani ja a už si to presne nepamätám,ale som s nimi sekla asi u 11 časti a ešte som sa k tomu dozvedela že posledné diely už nenapísala ani samotná autorka,ale neviem čo je na tom pravdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi došla opravdu daleko :D .. já jsem to vzdala jak říkám, po tom druhém dílu, a bylo to tak nezajímavé a nesmyslné, že jsem neměla vlastně ani chuť pokračovat dál. Ale chápu, že mladší věkové kategorii se to třeba líbit může :)

      Vymazat
  2. Musím říct, že z těch všech mám v plánu Zaklínače, Píseň ledu a ohně a Nástroje smrti, takže se na ně těším. Jsem zvědavá, jak budou působit na mě :D Upíří deníky jsem dočetla celé (musím si zatleskat), ale znovu bych do nich nešla. Poslední díly byly už prostě zbytečné. Určitě to mohlo skončit v těch dílech, kdy se objevil Klaus a ne to protahovat dalšími záporáky... Seriál byl vcelku dobrý, ale asi tak do třetí série a konec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za Upíří deníky ti určitě patří pochvala, a co se týče seriálu, přestala jsem se na něj dívat ve chvíli, kdy Nina odešla, protože už to pak nebylo ono, v nejlepším by se mělo přestat, jak se říká :)

      Vymazat
  3. Nastroje smrti mam rada. Sama ani nevim proc, ale mam precetene vsechny dily, takze to vidim jinak nez ty. Samozrejme chapu, ze to neni gusto pro kazdeho. Co se tyce filmu a serialu, to je naprosta hovadina... Zaklinace jsem precetla zatim jen prvni dil a dal jsem se nedostala. Nebylo to vubec spatne, ale ani se neda rict, ze bych bez te knihy nemohla byt... Pisen ledu a ohne? Tam jsem dosla do tretiho dilu a uz me ty komplikace a cmrti prestaly bavit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se rozhodla, že od Cassandry Clare zkusím ještě tu její další sérii, teď nevím, jak se nazývá, má myslím tři díly a uvidím, třeba mě ještě osloví :) A s tím Zaklínačem máš naprostou pravdu, četla jsem už lepší fantasy, ale toto neurazí, ale vyloženě bych ho do výšin nevyzvedávala :)

      Vymazat
  4. Myslím, že co se Střetu králů týče, můžeš být v klidu. Určitě ho dočteš dřív, než vyjde šestý (poslední?) díl :D
    Já mám takhle nedočtenou trilogii Tajemství papežovy knihovny od Mika Petermana. V době, kdy jsem ji objevila, vyšly dva díly. Třetí už mezitím taky vyšel, ale ještě jsem se k němu nedostala.
    Další z mých nedočtených sérií je Zeměplocha, kde jsem četla jenom Barvu kouzel a po dočtení si říkala, že další díl si přečtu brzy. Ještě se tak nestalo :D Ale Barva kouzel se mi líbila, takže plánuji brzy napravit :) (opravdu!)
    Pak mám aktuálně nedočtené série se Středou Další, Jennifer Strageovou, Hannah Petersovou a Alessandrou d'Ascoli, ale to proto, že mi je Albatros a Knižní klub přestali vydávat :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahlédla jsem slovo Zeměplocha! Také jsem jich nepřečetla moc, ale protože ji lze číst napřeskáčku, doporučuji Soudné sestry. ♥ ^.^

      Vymazat
    2. Jojo :) Já ji chci číst popořadě (jsem na to tak trochu zatížená :D), ale díky za tip :)

      Vymazat
    3. Tak já jsem u Terryho naprostá panna. Nečetla jsem nic, ale v jednu dobu jsem měla doma Barvu kouzel, nevím proč, ale tento autor mě nějakým způsobem odrazuje, vůbec nemám chuť číst jeho knihy, ale snad to jednou prolomím :)

      Vymazat
  5. Oh, Město z kostí... ^▽^ Měla sis alespoň pustit film, ten je lepší než kniha (ne o moc, ale o kapičku ano). Na seriál jsem koukala jen abych si ukázala, že jsou i opravdu špatné věci, pro které si musím vyhradit 1* na csfd. ^▽^

    U Písně ledu a ohně mě opravdu mrzí, že jsem se zasekla tak v polovině Hry o trůny a nepročetla se dál, ale ono se to tak moc táhle a přestože mám ráda hezky pomalu se vyvíjející fantasy a popisné scény, Martin byl na mě moc. Mám v knihovničce první dva díly a plánuji se k sérii vrátit, třeba až bude dokončený jak seriál tak série. ^.~

    A k Upířím deníkům... Mám doma sedm dílu, dva jsem ani nečetla a nemůžu je prodat. Naprosto nikdo je nechce. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriál Shadowhunters byl špatný tak moc, že to ani více nejde, a to jsem prosím viděla jen jeden díl, a to mi stačilo k tomu, abych byla naprosto odrazená.

      Já jsem nakonec u Střetu králů svůj blok prolomila a už jsem na dvousté straně. Mě spíše brzdí fakt, že jsem viděla seriál, který mi toho opravdu moc vyspoileroval, ale to je čistě moje chyba, protože Martin je ve světě fantasy opravdová kvalita.

      Upíří deníky se mi naštěstí podařily prodat, ono je toho na bazaru tolik, že už to právě nikdo nechce, ale vyčkej, třeba se jich nakonec někdo ujme :)

      Vymazat
    2. V dalších dílech je ještě horší. Byl nám prosím pěkně nabídnut i přiblížený záběr na krk, kde dokonce tepala lokací šlacha místo tepny. A ten nespočet záběrů na herečku hlavní hrdinky, která běží na podpatcích a plácá u toho rukama jako leklá ryba ploutvemi... Ó ano, takové věci se jen tak nevidí. ^▽^ V jistém slova smyslu je to vtipné.
      Nerada mluvím o filmech/knihách/seriálech jen v negativech, ale na Shadowhunters jsem nedovedla ocenit nic. Snad jen že herec Simona se snažil.

      Vymazat
    3. V tom případě jsem ráda, že jsem sérii skoro ihned po stažení, také smazala.

      Vymazat
  6. Skvělý článek :) Jsem na tom naprosto stejně, všechny zmíněné série mám také rozečtené :) Upíří deníky byly ale hrozné, Nástroje smrti mě moc nechytli...Rozhodně se ale chystám dočítat Hru o trůny, kde jsem skončila u třetího dílu a sérii Temeraire v angličtině, protože ji zkrátka miluju :) Mě se naopak to neobvyklé pojetí líbilo a do dnes proklínám Argo, že sérii nevydalo celou :D Měj se krásně a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem konečně opět narazila na někoho, kdo nebyl uchvácen Nástroji smrti, už jsem si říkala, že jsem opravdu divná, ale asi ani ne :D .. Četla jsem je v angličtině, tak i říkám, jestli to nakonec nebylo tím, ale jsem ráda, že se s někým shodnu. Temeraire není vydaný celý? To jsem ani netušila, ale dobré vědět, kdybych se do ní zase pustila, bylo by to také v originále. Děkuji a měj se také krásně :)

      Vymazat
  7. Hru o trůny zbožnuji, knihy jsem přečetla asi během dvou měsíců, jak mě pohltily. Upíří deníky jsem také dočetla, i když jsou teda hrozně, překvapivě ale poslední díly jsou mnohem lepší než ty první. Sleduji i seriál a bohužel po tolika sériích už také ztratil kouzlo a těším se na konec.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píseň ledu a ohně je opravdu skvělá, a mě tak strašně mrzelo, že jsem to nemohla prolomit, a kdybych teď měla víc času a peněz na zbytek série, určitě bych do toho šla hned.

      Vymazat
  8. Zaujímavý námet na článok. Prvú sériu nepoznám, druhá od Cassandry sa mi páčila, ale mala svoje muchy, to uznávam a nesadne každému. Pri Zaklínačovi mi chýba posledný diel, ale táto séria sa mi veľmi zapáčila a mrzí ma, že si k nej nevieš znova nájsť cestu. Hádam sa to raz zmení :-) GoT si chcem dlho prečítať, ale zatiaľ som sa k tejto sérii nedostala. Upírske denníky ma nikdy nelákali, ale Elyonovu krajinu som čítala tiež, mám doma prvé tri diely a keď som bola mladšia veľmi sa mi páčila :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem Nástroje smrti (do)četla asi hlavně kvůli kamarádce, ale nutno uznat, že místy jsem se do čtení taky pěkně nutila - z podobných důvodů, které zmiňuješ. Z prvního dílu Zaklínače jsme byla lehce na vážkách, ale druhý mě nadchl. Bohužel u třetího to taky opadlo, momentálně louskám čtvrtý, tak uvidíme, co z toho vyleze :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  10. Dívky v sedle si pamatuji, četla jsem to ještě dva roky zpět, ale rychle mě to omrzelo :) stejně je na tom Elyonova země.. nevím co se stalo, první díl byl boží a kouzelný, ale s postupem času byl pak každý díl horší a tak jsem to radši vzdala. Jinak pro mě je úplnou samozřejmostí mít Nástroje smrti dočtené, ale chápu že se to někomu nemusí líbit, navíc pro mě byl jen třetí a šestý díl nejlepší. Ostatní byli průměrné, ale když se přes ně přeneseš tak máš vyhráno :) K ostatním sériím jsem se zatím nedostala a asi nedostanu :D

    OdpovědětVymazat
  11. Také mám plno nedočtených sérií, ale stále na tom pracuji a chci je dočíst. Některé jsem samozřejmě také vyškrtla, protože mě už nebavily. Ale většina z nich na mě čeká :P

    OdpovědětVymazat
  12. Na Dívky v sedle si moc dobře pamatuju, mnohokrát jsem na ně narazila v dětském oddělení knihovny a několikrát mi tyto knihy byly doporučeny i knihovnicí, ovšem já radši sáhla po sérii Dračinec ohnivec, Klub záhad, Hraničářův učeň, či třeba Klukům vstup zakázán!Jen pro čarodějnice (Ségry na zabití).
    Na Nástroje smrti se chystám už dlouho. Akorát se k tomu ne a ne dostat. Takže než na knihy dojde řada, tak koukám na seriál. Který se mi líbí asi trochu víc, než tobě… ale některé (většina) postav…jsou prostě otřesné. Třeba sama Clary. Jejíž výkon nic moc teda.
    Zaklínače čte jeden můj spolužák a hodně si to pochvaluje. Takže každému sedne něco jiného. :) Jako vždy. :D
    Knihy, podle nichž je seriál Hra o trůny mě ani trochu nelákají. Asi to bude tím, že většinou mě to, co všichni strašně žerou, prostě nezajímá (třeba jako HP). Takže tady ani knihy, ani seriál.
    Upíří deníky jsou opravdu kapitola sama o sobě, ale je to celé o upírech, takže tím to u mě padá. Tohle téma… tyhle bytosti… nic pro mě :D
    Jeden díl Elyonovy země měla sestřenice a já si to chtěla půjčit. No, nedošlo na to a tak jsem to nikdy nečetla a postupně o to ztratila zájem :D
    Poslední uvedenou sérii vůbec neznám, takže to nemůžu hodnotit.
    Mně se tenhle článek moc líbil ^^ ještě mě tak napadá, co třeba sérii, které bys nikdy nečetla? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu děkuji za rozsáhlý a vyčerpávající komentář, jde vidět, že máš co říct opravdu ke všemu :D ..
      Já jen dodám, že s Hrou o trůny je to opravdu škoda, protože se jedná o velice kvalitní literaturu, a v oblasti fantasy je to opravdový klenot.
      A co se týče sérií, které bych nikdy nečetla? Do tohoto se rozhodně nepustím, protože jsem toho názoru, že se člověk mění a vyvíjí, a sérii, kterou bych takto označila, bych si klidně za pár měsíců s chutí přečetla, takže asi ne, ale děkuji za tip :)

      Vymazat
    2. Hah… já se omlouvám >__< ale jsem upovídaný člověk a když mám k čemu co říct, napsat, tak to pak jde samo :D
      Je pravda to, co se říká: Nikdy neříkej nikdy… něco na tom přeci jen bude :D já osobně bych tam zařadila: Hra o trůny, Harry Potter, Upíří deníky a pak ještě Padesát odstínů (jak tomu s velkou oblibou přezdívám Paleta šedi :D) Ale to je spíš tím, že mě to prostě nějak moc nezajímá. Určitě se může jednat o kvalitní literaturu (zvlášť Hry a Harry), ale mě to prostě nebere. Na to jsou tady jiní, aby to četli :D

      Vymazat
  13. Konkrétně nástroje smrti, jsou u mě dost podobně....sice se mi to ze začátku celkem líbilo, ale jak jsem četla dál a dál, bavilo mě to čím dál méně. Takže tohle konkrétně by u mě nechybělo i na mém seznamu.

    OdpovědětVymazat
  14. Dívky v sedlech jsem si kdysi chtěla přečíst, jenže v pobočce knihovny do které jsem chodila nebylo prvních pár dílů, takže z toho nakonec sešlo.

    Asi nejsem tak nároční čtenář, jelikož se mi Nástroje smrti líbí. Ale ohledně seriálu s tebou v podstatě souhlasím.

    Já nedočetla ani první díl :D Ale ty snad sérii jednou dočteš :)

    Hra o trůny je jednoduše skvělá! Já budu číst Střet králů odhadem asi příští měsíc, tak snad se také nezaseknu a ty ho už snad brzy dočteš :)

    Upíří deníky jsem přečetla všechny a není mi moc jasné, jak jsem to zvládla. Zápletka je s dalšími díly ještě míň uvěřitelná než v těch předchozích. Upřímně se ani nedivím, že v této sérii nechceš pokračovat.

    Na návrat do dětství není nikdy pozdě, i když knihy vnímáme už bohužel jinak :(

    Poslední série mi absolutně nic neříká, ale pokud má většina lidí podobný názor jako ty, tak chápu proč.

    OdpovědětVymazat
  15. Dívky v sedlech jsem jako malá taky měla, ale přečetla jsem málo dílů. Nejsem úplná fanynka koňů :D A Nástroje smrti naopak naprosto miluju!! Je to už sice nějakej ten rok, co jsem tu sérii dočetla, ale ráda se k ní vrátím. Naopak ,,pokračování" co bylo předtím Pekelné stroje mě třeba vůbec nebaví :( Hru o trůny taky čtu, ale právě kvůli tomu, jaký to jsou bichle, tak to jde pomalu. Nicméně už jsem někde ve čtvrtce třetího dílu. Upíří deníky jsem zkoušela číst, ale asi po ani ne půlce prvního dílu jsem toho měla po krk a knihy prodala.
    Zbytek bohužel neznám :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.