Recenze - Ódinovo dítě

Název: Ódinovo dítě
Autor: Siri Pettersenová
Série: Havraní kruhy
Díl: 1.
Počet stran: 568
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Host

Hirka dovršuje patnáct zim své existence, což je období, kdy se všechny děti vydávají na Obřad. Nicméně Hirka není jako ostatní děti, nemá ocas a nedokáže přimknout, a právě proto ji Obřad tak děsí. Bojí se toho, co by jí Rada dvanácti mohla udělat, kdyby zjistila, že je zeměslepá, a že do tohoto světa nepatří. Je embling, ódinovo dítě, plíseň, vše čeho se ætlingové děsí, a čím opovrhují. Najde Hirka se svým tajemstvím v ymslandských říších nějaké zastání nebo se bude muset spoléhat jen sama na sebe? A třeba, možná ji Vidoucí přece jen ukáže tu správnou cestu..

Není to tak dávno, co fantasy pulty českých knihkupců ovládlo Ódinovo dítě, které vzešlo z pera norské autorky Siri Pettersenové. První díl zamýšlené trilogie vzbudil pozitivní ohlasy u většiny čtenářů a mnohým dokázal, že se v severských zemích dokážou kromě detektivek psát také kvalitní fantasy příběhy. Stojí si tato severská fantasy ale opravdu tak dobře?

Pravdou je, že nesourodý, zdlouhavý a zmatený úvod ústí v průměrnou zápletku, která velice trpí omezenou mírou napětí a tím, co čtenáře pohání ve čtení. Pojďme se ale podívat, co se autorce povedlo, a kde zbyl ještě nějaký ten nevyužitý potenciál. Autorka vytvořila velice originální a smysluplný imaginární svět, který má své kořeny v severské mytologii. Nicméně kromě uspořádání a základních informací se o tomto světě čtenář moc nedozví. Kromě častého popisování přimknutí a úvahách o Síle, mohla autorka do éteru ještě nějakou tu informaci přihodit.
Silnou stránkou příběhu je právě severská mytologie, která v porovnání s ostatními fantasy příběhy působí svěže a neotřele. Je výhodou, pokud má čtenář nějaké poznatky o této mytologii, ale ani v tomto případě se nezachází nijak zvlášť do hloubky, což je velká škoda, protože v tomto případě se před autorkou otevřelo neskutečné množství možností. Severská mytologie v tomto případě slouží pouze jako lákadlo. 

Nejsilnějším tahounem příběhu o Hirce je ale spisovatelský talent, kterým autorka rozhodně oplývá. V tomto případě můžeme mluvit o opravdové kvalitě, která by měla tvořit každý pořádný příběh. Zde se ale nevyhnete rozsáhlejším popisům prostředí i vnitřním pochodům či myšlenkám hlavních hrdinů, a pokud nejste fanoušky rozsáhlosti, rozhodně vás Ódinovo dítě nepotěší.

Oproti výše zmíněnému stojí poněkud slabší příběh. Už úvod knihy je poněkud pomalý, hodně dlouhý a nějakou dobu trvá, než se začne odvíjet určitým směrem. Dynamika a akčnost nastupují se značným zpožděním a v omezené míře. Dle mého názoru příběh potřeboval hlavně silnější motivy jednání hlavních hrdinů, které by sloužily, co by odrazový můstek pro nosnější vývoj událostí. 
V případě Ódinova dítěte příběh oplývá Young adult prvky, které ho bohužel tak trochu srážejí.

"Všichni umírají. Nezáleží na tom. Všechno umírá. Stejně jako všechno žije. Nezáleží na tom, Hirko. Jsme rozkládáni a zase sestavováni dohromady, jako nová stvoření. Jsi obloha, jsi země, voda a oheň. Živá a mrtvá. Všichni jsme mrtví. Už teď." str. 380

Hlavní postavou je patnáctiletá Hirka, která je již od narození jiná než všichni ostatní. A jak by také ne, vždyť do tohoto světa vůbec nepatří, podle některých na něj nemá vůbec právo. Je bezocasá, ódinovo dítě a šíří plíseň. I když je poněkud odlišná, je docela oblíbená, tedy do doby, než na povrch vypluje samotná pravda.

Hirka je sympatická hrdinka s jednou velkou slabinou. Chvíli je tam a pak zase zde. Je velice roztržitá a nestálá, ale ne v tom dobrém slova smyslu. Je nedokreslená. Potřebovala jsem z ní víc než jen splašené rozhodnutí, která nedomyslí. K tomu všemu se velice často litovala, což po nějaké době působí přímo otravně. Nicméně ke kladným vlastnostem patří rozhodně samostatnost, citlivost, přátelskost a odhodlanost.

Příběh nesledujeme očima pouze hlavní hrdinky Hirky, ale místy také očima jejího přítele Rimeho, pro kterého by snad každá fanynka zabíjela. Svým vzezřením Rime připomíná Geralta, svým jednáním ale nikoliv. 

A nakonec nesmí chybět ani ničema, který má vše na svědomí. V tomto případě je to Urd, který se pomocí politických intrik snaží dosáhnout svého, a nečekaně se mu to daří. Urd by klidně mohl být temnější a zlomyslnější. Autorka se na něm mohla více vyřádit. Ze začátku to vypadalo tak, že Urd bude tvrdý oříšek, ale svému slovu nedostál.


Po všech pozitivních ohlasech pro mě byla tato kniha tak trochu zklamáním. Ať už za to mohl průměrný příběh či málo dokreslený svět. Nicméně velice oceňuji autorčin skvělý spisovatelský talent, který se jen tak nevidí, a který příběhu dává srdce.
I přesto, že na mě Ódinovo dítě působilo průměrně, jsem velice zvědavá na druhý díl, který má dle konce toho prvního opravdu velký potenciál a po dějové stránce je tak trochu zahalen rouškou tajemství. 
Ze zahraničních zdrojů vyplývá, že se konečně dozvíme i něco víc o tomto imaginárním světě, což rozhodně nemůže být na škodu.

Nakonec tento příběh doporučuji, i když má své slabiny, už jen proto, že se v něm skrývá mnoho hezkých myšlenek a životních pravd, které jdou aplikovat i na náš svět.

3/5

16 komentářů:

  1. Ódinovo dítě jsem měla v plánu, miluju severskou mytologii, ale nevím... Nemyslím, že by mě to chytlo, bavilo, spíš bych asi byla zklamaná. Každopádně, Baru, Tobě děkuju za úžasnou recenzi plnou přínosných informací, které čtenáři opravdu pomůžou s rozhodováním. Početla jsem si báječně. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě severská mytologie také vždy láká, asi proto, že v dílech není až tak typická a připadá mi taková "svěží" :) .. Nicméně po všech mega-pozitivních ohlasech jsem od tohoto výherce knižního battlu čekala opravdu víc, než to, co mi kniha dala :) Děkuji a také se měj krásně :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze. Nejdříve jsem se chtěla knize úplně vyhnout, ale možná teď rozhodnutí ještě přehodnotím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, pokud se do knihy pustíš, ráda si přečtu recenzi :)

      Vymazat
  3. Bohužel se mi ještě nenaskytla možnost knihu si přečíst, ale pokud jednou takovou možnost budu mít určitě ti dám vědět, jak se mi kniha líbila.. :) Jinak nepřijde mi, že by si knihy nějak moc zkritizovala, podle mého názoru ani zas nejde o ten příběh, ale o to zda si něco čtenář z knihy odnese a pokud to splnila i tato kniha, tak je dobrá - věř, že jsem četla i horší knihy, které mi do života nic nedali.. Ale ještě by mě zajímalo, kde jsi knihu sehnala já ji nemůžu nikde najít.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se na názor těšit. Já nerada knihy kritizuji, ale na druhou stranu, pokud se mi kniha vážně nelíbila, řeknu svůj názor, o čemž by recenze prostě měly být. Je pravda, že autorčin styl psaní byl opravdu zdařilý, mělo to myšlenku, potenciál světa, jen to potřebovalo ještě trochu "dobrousit". Jinak knihu jsem si jednou koupila v kamenném knihkupectví v Knihcentru :)

      Vymazat
  4. Tiež ma zasiahol ten boom okolo knihy a rada by som si ju prečítala. Je síce škoda, že má nejaké nedostatky, ale láka ma severská mytológia aj autorkin štýl, najmä, keď si ho označila za naozaj dobrý. Uvidím, raz by osm si knihu rada prečítala. Ďakujem za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten boom byl opravdu dost rozsáhlý, a tak nějak jsem čekala něco víc, něco co by mě opravdu dostalo do kolen, ale to se nakonec nestalo, což je velká škoda, protože potenciál tam je :) Tak třeba v druhém dílu :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Hlavně výstižná :) Knihu jsem četla a souhlasím, ten začátek mě také moc nebavil, byl zdlouhavý a moc se toho v něm nedělo. Ale asi po polovině mě kniha chytla :) Nakonec se mi celkem líbila, ale taky jsem z ní byla trochu zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mě ten začátek asi trochu odradil, a pak už jsem se do knihy prostě nedokázala pořádně dostat. I tak jsem ale zvědavá, na druhý díl, třeba mi to autorka natře, to by bylo skvělé! :)

      Vymazat
  6. Me si kniha ziskala hlavne diky zaverecne tretine .-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem zvědavá na druhý díl, anotace je v tomhle směru docela záhadná :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hezká recenze. Na knihu jsi mě ale moc nenalákala a navíc, mám už tolik rozečtených sérií, že nevím, co číst dřív :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvotním účelem mých recenzí rozhodně není někoho na knihu nalákat, ale zhodnotit ji a podat o ní ucelený obraz. V případě pozitivních recenzí je samozřejmé, že pokud se kniha líbila, snažíš se nalákat lidi a budeš ráda, když si ji pak na tvé doporučení někdo přečte :)

      Vymazat
  9. Na knížku se já teď chystám, a teď mslím, jak bude čas :D Takže do léta času dost :D Nicméně mě láka už kvůli obálce :D Úchylák :D

    OdpovědětVymazat
  10. O knize už nějakou dobu přemýšlím, ale asi dám zatím šanci jiným skvostům! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.