Recenze - Neviditelná knihovna

Název: Neviditelná knihovna
Série: Neviditelná knihovna
Autorka: Genevieve Cogman
Díl: 1.
Počet stran: 288
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Omega

Genevieve Cogman je velkou obdivovatelkou Tolkiena a Sherlocka Holmese. Neviditelná knihovna, která na první pohled vypadá jako jeden z příběhů knihovníka Flynna Carsena, je její debutový román a zároveň první díl stejnojmenné série. Protože se tento první díl setkal s velkým úspěchem, autorka se tuto původní trilogii rozhodla prodloužit o minimálně další dva díly. Jaká ve skutečnosti je Neviditelná knihovna?

Sbírání knih může být někdy nebezpečné. Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce. Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a Kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá. Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst. (Anotace převzata z Databáze knih)

Neviditelná knihovna, jak už anotace prozrazuje, je velice podivným a netypickým příběhem. Podivným a netypickým v tom dobrém slova smyslu. Námět sbírání a hledání knih pro velikostně nepředstavitelnou knihovnu sice není zrovna originální, ale v tomto případě je to zcela jedno, protože autorka tento námět zamotala do takového světa, příběhu, magie, mystických stvoření a technologie, až z toho místy doslova přechází zrak. 

Svět, ve kterém Irene a Kai rozehrávají svůj hon za nebezpečnou knihou je velice zvláštní a tajemný. Knihovna tu působí, co by pevný ostrov, který je obklopen mnoha alternativními světy, kdy každý je naprosto odlišný od toho druhého. Ani po dočtení nelze říct, jak rozsáhlý tento novotvar je, a jak v něm vše funguje, protože po celou dobu příběhu do něj autorka vkládala stále něco nového. Kombinuje staré světy s určitým rozvojem technologií, nevyhraněnou magií, Jazykem, hierarchií a mnoha dalšími prvky jako jsou upíři, draci či zepelíny. Díky mnoha použitým složkám působí tento svět nesourodě až zbytečně překombinovaně. Tento svět je složený z mnoha aspektů, které k sobě ani zdánlivě nepasují, pak ale otočíte stránku a musíte autorce uznat míru promyšlenosti a představivosti.

Příběh sám o sobě je velice příjemný, je to jedno pořádné dobrodružství. Je doslova nabitý akčními scénami, které jsou utlumeny upřímnými momenty a vývojem vztahů mezi hlavními postavami. Pro dávku napětí čtenář také nemusí jít moc daleko. Drobným problémem může být částečná předvídatelnost, ale několik nečekaných zvratů, které vyrazí dech, si autorka pro čtenáře také nachystala. 
Příběh plynule nabývá na gradaci a nakonec doslova vybuchuje pod tíhou řešené záhady a zanechává za sebou určitá vodítka do dalšího Irenina dobrodružství. 

Styl psaní je také docela osobitý. Je velmi náročné sledovat všechna zákoutí příběhu, protože autorka dost často zachází do zbytečných podrobností a nasazuje skvěle plynoucímu příběhu okov, který ho lehce táhne dolů. Na stranu druhou se kniha čte jedna báseň, a když se pominou detailnější momenty, stránky doslova ubíhají před očima. Na prvotinu je autorka docela hezky vypsaná. 


Hlavní hrdinkou je agentka Irene, která už nějakou dobu pro Knihovnu shromažďuje požadované knihy. Se svou prací je spokojena a její práce je řadou velkých úspěchů. Vše se ale změní, když je poslána na misi do alternativního Londýna s nezkušeným novicem. 

Irene je čestná dívka, pro kterou jsou Knihovna a knihy téměř posvátné. Nerada porušuje pravidla a snaží se jednat v zájmu všech. Na druhou stranu dokáže být také pěkně divoká a nevypočitatelná. Má skvělý smysl pro humor a nejednou dokáže čtenáře rozesmát. Je autoritativní, dokáže si sjednat pořádek a co je hlavní - není splachovací. Je rozumná, upřímná, inteligentní, ale velice nerada se někomu podřizuje. 

Oproti tomu Kai je Irenin úplný opak. Je divoký a nespoutaný, ale dokáže chápat Irene, co by nadřízenou a nejednou se podřídit. Je plný života, místy jedná bez rozmyslu a uchovává nejedno tajemství. Spolu s Irene tvoří rozdílné protipóly, které se skvěle doplňují a tvoří dobrý celek.


Neviditelná knihovna je opravdu zvláštním a specifickým příběhem. Na prvotinu si autorka vedla velice obstojně. Ráda bych jí přiřkla skvělou práci s představivostí, ale autorka často splácala mnoho prvků dohromady a vytvořila tak jakýsi mišmaš, který místy působil nepatřičně, a místy zase skvěle fungoval. Říká se, že méně je někdy více a u autorky to prostě platí na 100%. Přesto si Genevieve Cogman položila dobré základy nezvyklé série, která má potenciál. 

Závěrem snad jen to, že pokud máte rádi příběhy, kde jsou hlavním námětem knihy, alternativní světy, špionážní zápletka, plno akčních kousků, pár překvapivých zvratů a napětí - rozhodně se do knihy pusťte, protože v tomto ohledu určitě nebudete litovat. 

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji knihám Omega.
Neviditelnou knihovnu můžete pořídit na e-shopech Dobrovský či Omega

14 komentářů:

  1. Obálka je krásná a zaujala mě, už když přišel newsletter z knih, příběh vypadá také velmi lákavě. Určitě se také do ní časem ráda pustím.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak obálka je opravdu hodně povedená, jsem zvědavá, jak si nakladatelství pohraje s dalšími obálkami série a do jakých barev je bude ladit.
      Knihu ti určitě doporučuji, sice to pár much má, ale stojí to za to :)

      Vymazat
  2. Tohle téma je nám všem blízké, ale paradoxně právě proto se téhle knížky tak nějak bojím. Nevím, může to být zajímavé a povětšinou to tak na mě i z téhle recenze působí, ale jak jsi řekla, méně je někdy víc a já si nejsem jistá, jestli bych ten "mišmaš" překousala.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano zajímavé a rozhodně netypické, ale někdy prostě až moc, zavánělo to překombinovaností a rozhodně by neuškodilo, kdyby šla autorka více po své ose :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. Jak už bylo psáno, obálka nemá chybu. Vážně povedená a abych řekla pravdu, celkem mě i zaujala. Je opředená takovým zvláštním tajemstvím. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Katy,
      jsem ráda, že tě to zaujalo, protože se moc často nestává, že bychom se zrovna mi dvě do něčeho strefili. Ráda si přečtu tvoji recenzi, pokud se ke knize někdy dostaneš :)

      Vymazat
  4. O knihe som už čo to počula a zaujala ma. Má pútavú obálku, ktorá sa podľa mňa skvele hodí k príbehu a ten sa mi sám o sebe tiež pozdáva. Síce má nejaké tie vady, ale môže to byť veľmi príjemné čítanie. Ďakujem za recenziu a tvoj názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět to je rozhodně zajímavý, i když ne až tak překvapivý. Není zač, třeba se ke knize také jednou dostaneš. Příjemné čtení to rozhodně je :)

      Vymazat
  5. No, na tuto knihu úplně nezanevřu. :) Chci si ji přečíst určitě, ale nemusím ji tedy číst hned. :) Hezká recenze. :) A jinak - já jsem na jídle závislá, takže musím prostě postovat recepty. Určitě některý vyzkoušej, Baru. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ehm, knihu stále čtu :) Ale zatím se mi moc líbí a příběh na mě působí překvapivě dobře a to mám ráda vyloženě jen fantasy nebo sci-fy příběhy.. :) Zkoušela jsem i jiné žánry, ale po pár stránkách jsem si uvědomila, že to prostě nikam nevede.. :D Ale je zvláštní, že tahle kniha mě ještě stále neomrzela, každopádně až ji dočtu dám ti vědět jak na mě kniha zapůsobila.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já popravdě do jiných žánrů fušuji jen málokdy. Výjimky dělám u beletrizovaných životopisů od Metafory, protože u nich se ještě něčemu přiučím. Ale třeba sci-fi u mě prohrává na plné čáře. Není prostě nad nefalšovanou fantasy :D

      Vymazat
    2. Jo a vědět určitě dej, na mě to místy opravdu působilo docela přehlceně. Ale autorka teď oznámila, že z této původní trilogie nejspíše udělá pentalogii, tak uvidíme, jak si povede, potenciál to má :)

      Vymazat
  7. Na Neviditelnou knihovnu se moc těším. Kniha o knihách? To si nemůžu nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
  8. Všehovšudy s tebou souhlasím, až na to, že se mi četla trošku hůř, ale za to může asi MHD a že jsem se asi tolik nesoustředila. :) Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.