Tolkien Reading Day 2017

Zdravím knihomolové,
blíží se konec března a s ním i celosvětová událost, která se týká mého nejoblíbenějšího spisovatele Ronalda Tolkiena. Tato událost má ve světě už svoji tradici a každoročně se jí účastní neuvěřitelné množství fanoušků a institucí po celém světě. A o co vlastně jde? No přece o Tolkien Reading Day!

Historie a vznik
Myšlenka podobného dne se zrodila už v lednu roku 2002 a přišel s ní fejetonista a novinář Sean Kirst z newyorských novin Post Standard. Od roku 2003 oficiální akci každoročně organizuje velice známá Tolkien Society

Účel
Primárním účelem Tolkien Reading Day je rozhodně podpořit četbu Tolkienových děl a zdůraznit důležitost užití jeho tvorby ve výuce. V tento den se většinou čtou oblíbené pasáže z autorových knih a pořádají se různé diskuze.
25. března 3019 Třetího věku
Datum konání této události bylo stanoveno na 25. března. Tohoto dne byl ve Středozemi zničen Jeden Prsten a Sauron padl. Pokud tento den vychází zrovna na den všední, je možné ho slavit klidně i o víkendu. Tento rok to ale hezky vychází na sobotu. 

Tolkien Society
Tolkien Society každoročně organizuje tento den ve velkém. Oslovuje a zároveň podporuje školy, muzea a knihovny k organizaci vlastního tolkienovského dne. Tento rok Tolkien Society pořádá tuto událost v instituci Story Museum v Oxfordu a hlavním bodem bude vyprávění Pana Blahoše, který u nás vyšel docela nedávno. Ve Story Museum se bude celé vyprávění Pana Blahoše opakovat hned třikrát a všechny tři bloky bude vyprávět pohádkářka a vypravěčka Lucy Walters. Součásti celého dne budou i různé dílny a semináře. 

Každoročně má tato událost jiné téma. V roce 2016 to bylo: "Life, death and immortality", tento rok nás čeká téma: "Poetry and Songs in Tolkien’s Fiction"
Jak se zúčastnit?
Zúčastnit se tohoto dne může každý kdekoliv na světě. Ať už ve škole, knihovně či muzeu. Pokud se blízko vašeho bydliště nevyskytuje žádná z institucí, která by tomuto dnu věnovala pozornost, můžete se toho zhostit po svém s přáteli, rodinou nebo klidně o samotě. 

Sociální média
Tolkien Society se také snaží o sdílení se všemi fanoušky přes FB skupinu The Tolkien Society. Pokud se pohybujete třeba na instagramu, nezapomeňte připojit hashtag #TolkienReadingDay.
Já osobně jsem se zúčastnila poprvé minulý rok a opět jsem si připomněla (ne že bych ji kdy opustila :D) Tolkienovu tvorbu formou Hobita. Nečetla jsem ho sice celého, ale skákala jsem ke svým oblíbeným pasážím - Meddědoví, Temnému Hvozdu a závěrečné kapitole, která ve mě vyvolává nostalgický pocit a chuť vydat se opět od Středozemě po boku Froda a Společenstva Prstenu. 

Zdroj úvodních fotek: Middle-earth News
Zdroj informací: Tolkien Society
Zbytek fotek: vlastní

10 komentářů:

  1. Super shrnutí, díky, některé podrobnosti jsem nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsme se na březen s tím Hobitem docela parádně trefili! Budu Tvůj článek - pokud nevadí - sdílet na FB My čteme, ať to lidi pěkně motivuje ke čtení a k intenzivnímu vnímání Tolkienova díla. Letošní téma mi přijde navíc úplně senzační. Díky za další skvělý článek plný inspirace, Baru! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si říkala, že to hlasování opravdu kouzelně vyšlo a moc děkuji za sdílení, tvoje komentáře jsou vždy 100% povzbudivé, pozitivní a vždy mě dokáží nabít :)

      Vymazat
  3. Takže můžu číst jakoukoliv knihu od Tolkiena? Potřebuji oprášit Hobita ke státnicím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně cokoliv :), vlastně ji ani nemusíš číst celou, jde tu o to si ho připomenout, prostřednictvím této formy, ale to tě nechci nabádat k tomu, aby jsi ji nečetla celou, pěkně celou! :D

      Vymazat
  4. Tak o tom slysim prvne, ale tolkien? Im in! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni to ten rok utekl. Já osobně se sice nezapojím, ale každopádně je to hezké, že je to každoročně.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to skvelá akcia, o ktorej viem samozrejme vďaka tebe a som ti za to veľmi vďačná :D Síce som sa ešte nezapojila ani raz, ale aspoň viem, že takýto super deň je :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je opravdu skvělý nápad a je škoda, že jsem se o tomto dni nedověděla dřív... musím chodit na tvůj blog častěji :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.