Beauty and the Beast Book Tag

Zdravím knihomolové, 
po dlouhé, ale opravdu dlouhé době jsem tu s dalším TAGEM. Filmová plátna před nějakou dobou ovládla nová adaptace Krásky a Zvířete s Emmou Watson v hlavní roli. Za sebe mohu říct, že se velice povedla. Emma byla skvělá Belle, efekty se velice povedly a písně se do příběhu perfektně hodily. Někteří z Vás vědí, že různým TAGŮM zrovna neholduji, ale zde jsem si prostě nemohla pomoci.

Autorkou tohoto Tagu je Du Livre. Já jsem ale na Tag narazila na blogu Beatrice, která si ještě přidala nějaké otázky. Obrázky zadání jsou z blogu Beatrice, zbytek fotek je mých. 

Takže si Tag užijte, rozšiřte jej dál, nechte svoji představivost působit a zůstaňte nějakou dobu v dalších kouzelných světech :) ...

Darebák, kterého prostě miluješ!
Tohle je pro mě docela příhodná otázka, protože právě záporáky mám mnohdy raději než typicky kladné charaktery. Dá se s nimi většinou lépe pracovat, jsou charakterově přitažlivější, uvnitř zničení a nezbývá z nich skoro nic.
Takových záporáků je opravdu hodně, ale před nějakou dobou jsem dočetla poslední díl série The Grisha Trilogy a volím Darklinga <3 (Temnyj).

Nejoblíbenější pár.
Poněkud pohádkový pár z mé oblíbené série Hraničářův učeň - Will Dohoda a Alyss. Dlouho si k sobě hledali cestu, i když my ostatní jsme už dávno věděli, že jsou si souzeni, a že spolu prostě musí skončit. Čekal ale někdo to, jak skončí?
Nejdříve jsem přemýšlela nad Eragonem a Aryou, ale ti ve skutečnosti nikdy párem nebyli, i když k tomu měli hodně blízko. Neustále to něco, co vytvořili, udržovali v přátelské rovině.

Postava, která je předurčena k větším činům.
I zde bych mohla začít vyjmenovávat můj snad nekončící seznam, protože je to většinou každá hlavní postava. Ať už je to Harry Potter, Bilbo a Frodo Pytlíkovi či Valyn. Mojí jasnou volbou ale nakonec bude Bilbo Pytlík. A kdo by neznal Bilba? Hobita milujícího pohodlí, své snídaně a kapesníky. Kdo by neznal jeho velké dobrodružství, putování za trpasličím pokladem, který hlídá mocný drak Šmak. Tento pohádkový příběh s Bilbem v hlavní roli snad nikdy neomrzí.

Kniha, po které máš hlad. 
Tohle je docela zapeklitá otázka, protože já mám hlad pořád :D .. A to ani nemusím číst knihu, ale tak vezmu to trochu po té literární stránce. Zrovna čtu poslední díl série Stín Krkavce a už v druhém díle autor odsunul hlavní postavu, Vélina do pozadí. Tento akt samozřejmě chápu, protože Vélin prostě nemůže být všude, a se zápletkou, kterou autor rozehrál, by to jedna postava prostě nezvládla. I přesto mě to trochu mrzí, protože jsem si Vélina strašně oblíbila, byl to neuvěřitelný tahoun. A právě v tomto posledním díle po něm neskutečně hladovým, protože jeho odsunutí je snad ještě o trochu větší.

Protiklady se přitahují.
Zde opět zmíním nyní velice známou a diskutovanou sérii - The Grisha trilogy a její dva protikladné hrdiny - Alinu a Darklinga. Naprosté protiklady, kterým jde o něco jiného a na úkor toho druhého se to snaží získat. Přesto jsou jako magnety, které se na každém kroku přitahují, mají pouto, myslí na sebe. Trochu mě mrzí, že autorka právě z tohoto spojení, tohoto pouta nevytřískala mnohem víc.

Postava, ve které je více, než se na první pohled zdá.
Obdobná otázka tu už vlastně byla, ale proč ji nevyužít a nevyzdvihnout další hrdiny? Zde se opět nabízí neskutečné množství možností. Já volím Feyre ze Dvora trnů a růží. První díl toho až tak jasným důkazem ještě není, ale připravuje půdu pro díl druhý, kde se Feyre neskutečně vyvíjí a konečně ukazuje, co v ní je. Po prvním díle jsem vůbec nečekala, že by se Feyre mohla tak vyspravit, ale nakonec to v sobě přece jen měla.

Kniha, která tě v určitém směru změnila.
Pýcha a Předsudek, nikdy dříve bych to asi nepřiznala. Já, takový milovník fantasy, a volím zrovna jednu z nejznámějších klasik. Ale právě tato kniha na mě měla v jistém směru velký vliv. Ukázala mi, že klasiky ne vždy znamenají nutné zlo, že mají co nabídnout. Takže jsem dala možnost dalším knihám, a zklamaná jsem rozhodně nebyla. A co z toho plyne? Nezavrhujte tyto knihy pouze z důvodu, že na sobě mají nálepku "Povinná četba". 

Kniha, kterou sis vybral/a hlavně kvůli obrovské propagaci, reklamě.
Zde to byl jednoznačně první díl Skleněného trůnu. Byla to právě ta neskutečná propagace, plno pozitivních názorů, recenzí a plno, plno vychvalování. Nakonec jsem tedy i já podlehla, a jaké to bylo překvapení, když jsem zjistila, že nebezpečný zabiják je ve skutečnosti rozmazlená nána? Ne vždy je tato propagace na místě, a ne vždy tyto knihy za něco stojí. Ale nakladatelství přece potřebuje, aby se to prodávalo, a v tomto ohledu je účel splněn.

Kniha nebo moment, který tě rozbrečel.
Kniha, která mě naposledy rozbrečela, byla Madame Picasso, kterou jsem četla více než před rokem. Knihy ve mně většinou dokážou vyvolat velmi silné emoce, ale málokdy mě doženou k slzám. Madame Picasso se to ale nakonec stoprocentně povedlo. Příběh ke konci jako by nikam zvláště nesměřoval, a najednou bum a bylo to. Naprosto mě odzbrojil a pak se objevila i nějaká ta slza. Pokud uvažujete nad četbou, rozhodně knihu doporučuji. Jedná se o jeden z povedených beletrizovaných životopisů nakladatelství Metafory. 

A jaké knihy byste volili vy? :)

26 komentářů:

  1. Krásný tag. Knihu Skleněný trůn jsem si také vybrala kvůli propagaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný tag a zajímavé odpovědi. Na Krásce a zvířeti jsem byla v kině a líbili se mi moc...

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý tag na zamyšlení. Já si díky reklamě vybrala knihu Manželé odvedle - už v době předprodeje, mě neskutečně lákala.
    Měj se hezky. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A splnila očekávání? Někdy ta reklama opravdu sedne, ale někdy je pak člověk hodně zklamaný :/

      Vymazat
    2. U mě určitě očekávání splnila... Recenzi připravuji - snad bude zítra nebo pozítří.

      Vymazat
  4. Já mám tagy hrozně ráda, co se čtení týče, dokonce si i ráda v duchu představuju svoje odpovědi, ale už pořádně dlouho jsem žádný nesepsala. Mno, tenhle mě docela provokuje, tak uvidíme.
    Na Grishu se určitě chystám a jsem strašně zvědavá - obzvlášť, jestli je tam tak vydařený záporák (to já prostě můžu). HU, to je srdcovka, i když paradoxně musím říct, že jsem Willovi s Alyss coby páru nikdy na chuť moc nepřišla. Na knížky od Anthony Ryana se taky chystám už nějaký ten pátek. Na pokračování ACOTARu už se strašně těším. Miluju ale i Skleněný trůn - vlastně ještě víc než tu druhou sérii od Sarah J. Maas - a upřímně je mi vlastně docela jedno, že byla Celaena ze začátku rozmazlená nána, prostě už to k ní tak nějak sedí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem hledala nějaký netypický, jemný a tento se mi hodně pozdával, ale chtěla jsem k němu nafotit vlastní fotky, protože TAGY, do kterých člověk nedá sám sebe mě prostě nebaví :) ..
      No je to záporák z Young Adult, takže tolik toho od něj čtenář čekat nemůže, ale je žádoucí :D .. Já mám osobně raději Dvůr, Aelin mě neskutečně štve, a já se přesto nedokážu dostat. Myslela jsem, že v trojce už to konečně dokázala, pak začnu čtyřku a najednou je to ten stejný fracek .. Ach jo, i tak jsem ale zvědavá na další díl no, takže se nechám překvapit :)

      Vymazat
  5. Hohoho, tak tenhle tag mě také silně láká. ^▽^ Hlavně když mám na první otázku odpověď z knihy, kterou právě čtu! Ehm, vrátila jsem se k Vicious a Victor a Eli jsou ještě lepší, než jsem si je pamatovala. ^.^
    S Feyre jsem také byla spokojená... dobrou většinu druhého dílu. Už se moc moc moc těším na ACOWAR. ^.~
    V případě ToG jsem na tom nejspíš stejně jako ty, opravdu jsem zklamaná, ale jen kvůli #3 mi to docela stálo za to. ^.^ Už jsem četla stejné množství knih ze sérií, ze kterých mi nesedla ani jedna kniha. *odkašlání* Lux *odkašlání* Mortal Instruments *odkašlání* ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a jak se to čte v angličtině? Zvládla bych to? :D To je asi hloupá otázka, když nevíš, jak na tom jsem, ale ráda bych zkusila originál. Tak nějak poslední dobou zjišťuji, že mi sedí víc, akorát mám pak v recenzích problém se skloňováním cizích jmen :) :D Já mám ACOWAR předobědnaný už asi dva měsíce a už se fakt těším, jak si s tím Sarah pohraje, ale nechci moc očekávat, přece jen svět je poněkud originální, ale příběh rozhodně ne. Asi to válcuje Rhys :D .. Mortal Instruments "ehm,ehm" :D

      Vymazat
    2. Vicious si v češtině bohužel ani nepřečteš, ale náročnost není nijak vysoká. Větný slovosled je krásný, ale ne složitý, a v otázce slovní zásoby byla pro mě výrazně problematičtější série The Bone Season. Navíc to není napsané příliš "hutně", takže to neodradí. ^.^ Myslím, že to zvládneš, podle toho, co jsem viděla na tvé "anglické poličce" v jiném článku. Vždyť čteš v originále i Tolkiena. ^▽^
      Nemáš tušení, jak moc doufám, že bude ACOWAR dobrý. Protože ACOMAF se mi líbil a potom... No, ToG #4 přišlo... ^▽^ Takže - také nechci moc očekávat, ale co si budeme nalhávat, každou buňkou svého těla se snažím vymodlit si hezké a nekýčové zakončení. ^▽^

      Vymazat
    3. Nevyšlo teď Vicious v češtině? Ale možná si to pletu s jinou knihou od autorky. V češtině teď vyšla kniha Neobyčejní, a jí měla za to, že to je právě ona, ale jak říkám, asi jsem se spletla :) .. No ono to s tím Tolkienem není tak horké, já ho sice mám, ale zatím jsem si troufla na Hobita a začátek Pána Prstenů, je to poměrně těžké čtení, co si budeme říkat :) ..
      Jsem hodně napjatá, nevíš, jak to nakonec bude se všemi knihami z této série či světa? Kolik jich nakonec bude, jestli hlavní série bude jen trilogie a pak spin-off či povídky? .. ToG 4 ani nezmiňuj, já byla tak zklamaná, ještě, že Manon :D

      Vymazat
    4. No vidíš, máš pravdu! To jsem nevěděla, moc děkuji za upozornění. ^.^ Překvapuje mě, že jsem ji nenašla. Procházela jsem autorku na DK a vůbec jsem ji neviděla. Myslím si, že by ti aj v tomhle případě nedělala problémy. Vždy si můžeš přečíst úryvek a případně sáhnout po překladu. ^.^
      Myšlenka je taková, že ACOTAR je trilogie. Dále budou vycházet z tohoto světa tři spin-off knihy (ne povídky) z pohledů jiných postav, které známe. Hádala bych, že se bude jednat o postavy jako je Mor nebo Lucien. Jak budou umístěny časově těžko říct (doufám v Luciena před ACOTARem). Minulý týden jsem také zřejmě opožděně objevila, že ToG má mít o jednu knihu v kánonu více. Já se opravdu snažím tu sérii dokončit a namotivovat se na Empire of Storms, ale Maas mi musí podkopávat nohy s více než čtyři sta stranami o Chaolovi jako číslo #6. ^▽^

      Vymazat
    5. Jo takhle, takže tento poslední díl to bude všechno uzavírat. Ale je fakt, že nějakou storku o Lucienovi bych fakt brala, také jsem na něho zvědavá v tom posledním díle, myslím, že bude lehce rozervaný :)
      No Chaol mě třeba vůbec nebaví, to takový Ježáb měl neskutečný zápal ve třetím díle, a pak z něj Sarah ve čtvrtém udělá takového tajtrlíka :D

      Vymazat
    6. Pokud se bude Maas hodně věnovat Lucienovi v ACOWARu, možná se jeho příběhu v minulém čase nedočkáme. Přeci jen je tam řada postav, na které by se mohla autorka zaměřit. (nenápadně bych řekla "dva páry")
      Rowen byl úžasný. Aedion byl úžasný. Všechno šlo se #4 do kopru. TT.TT (trochu té melancholie, hodí se k padajícím kroupám)

      Vymazat
  6. Ja mám tagy veľmi rada, vie to byť veľmi zábavné zamýšlať sa, ktorá kniha sa na čo hodí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ráda tuto formu poznávání čtenáře, ale musí mít nějaký smysl a kouzlo :)

      Vymazat
  7. Parádní tag :) Také už jsem dlouho žádný nevyplňovala a zrovna tenhle je povedený :) Grišu jsem četla a Temnyje jsem si také oblíbila, jsem zvědavá, jak se to s ním bude dál vyvíjet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám pořád za Darklinga, na ten český název si nemohu zvyknout :D .. Když jsem v jedné diskuzi neustále objevovala jméno Temnyj, tak si říkám, kdo to sakra je :D A ejhle, on je to vlastně Darkling :D ..
      Nebudu nic prozrazovat :)

      Vymazat
  8. Mám tagy ráda, podle mě jednou za čas nejsou vůbec špatné :) Ukládám si a rozhodně někdy udělám :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tag je naozaj super :D Pár Will a Alyss je naozaj skvelý, mám ich skutočne rada i to ako si k sebe hľadali cestu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvilku jim to trvalo, ale mám je také velice ráda :)

      Vymazat
  10. Krásný Tag, Faire si zbolila moc dobre. Je to velmi zajímavý tag.

    OdpovědětVymazat
  11. Bilbo je jasná volba, dala bych ho bez váhání :D Harry je mladík ten si užije :D Nicméně si mě dostala Pýchou a předsudkem :D Já ji ještě nečetla, ale film miluji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem si také zamilovala, hlavně herce Pana Darcyho :D A kniha je stejně dobrá :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.