Knižní přírůstky - březen 2017

Zdravím všechny knižní milovníky,
opět jsem tu po měsíci s knižními přírůstky. Abych pravdu řekla, v únoru jsem si slibovala, že si v březnu knihy kupovat nebudu, že nakupování knih prostě omezím. No, nakonec vidíte, jak to dopadlo. Za měsíc březen jsem shromáždila 22 knih. Trochu mě uklidňuje fakt, že dvě z nich jsem dostala, nějakou jsem získala k recenzi, několik jsem jich nakoupila v Levných knihách, antikvariátech a na bazarech. Nicméně na duben si slibuji, že to fakt omezím, a zaměřím se na ty knihy, které mi brázdí knihovnu, a ještě jsem se k nim nedostala. Jsem fakt ostuda. Na stranu druhou, březen je měsícem knihy, takže si to můžu alespoň takhle omluvit :D

Velice jsem si oblíbila beletrizované životopisy od Metafory, mám jich doma hned několik, a když jsem v Levných knihách narazila na Mladé Romantiky za 39 Kč, prostě jsem je musela mít. Na Velký knižní čtvrtek vyšel i Letní host, kterého jsem měla v hledáčku už také nějakou dobu. Od Metafory jsem jej dostala k recenzi, a na knihu se upřímně neskutečně těším, protože se ve mně opět probudila láska k ruským literátům a dramatikům. 
U těchto dvou knih se uklidňuji tím, že se jednalo o jakousi výměnu. Jak mnozí z Vás víte (a ještě abyste nevěděli, když Vám to pořád cpu), velice jsem si oblíbila sérii Železná víla, žel do češtiny byly přeloženy pouze první dva díly a poslední dva se prostě zavrhly. Zbytek série jsem si tedy pořídila v originále, takže jsem měla půlku českou a půlku anglickou. To mě nakonec přestalo bavit, tak jsem českou verzi prodala a nahradila ji verzí anglickou, která má stejné obálky, jen se jedná o paperback, s čímž jsem vlastně ještě spokojenější, protože na nich ujíždím. 
Se sledováním seriálu Vikingové jsem této severské mytologii naprosto propadla. Proto jsem se rozhodla, pustit se do knih právě s touto tematikou. Velrybí cesta je prvním dílem série Oathsworn. Tento úvodní díl sice nemá úžasná hodnocení, ale koukala jsem se, že se to zlepšuje. Velrybí cestu jsem koupila na Databázi knih za 40 Kč, což je naprosto směšná částka, protože kniha je jako nová. Dračí hlava je zase pátým dílem této série, ano čtete správně - pátým :D. Narazila jsem na něj náhodou v Levných knihách, takže ihned přistál v košíku. Teď jen sehnat to mezi tím, že by inspirace na duben? Ne, ne ne..!!
Někdy kolem jarních prázdnin jsem také zavítala na stránky antikvariátů a opět jsem lovila Tolkiena. Ulovila jsem jeho jeden z nejstarších životopisů v anglickém jazyce a také soubor různých pojednání od několika autorů. Tato kniha vypadá velice zajímavě, protože se zabývá netypickými otázkami Tolkienova díla. Žel původní majitel byl asi puntičkář, protože se rozhodl do prvních stránek psát a opravovat autory jednotlivých úseků :D. Nakonec mi to asi nevadí, alespoň mi dá podněty k zamyšlení.
Další dvě knihy jsou pro mě docela netypické. Co jste o mně možná ještě nevěděli, je fakt, že mám ráda staré knihy. Neholduji klasice, ale i mezi ní se dají vybrat skvělé kousky. Jih proti severu je americkou klasikou, na kterou jsem opět velice zvědavá. Navíc jsem za jednu knihu dala 60 Kč, a obě jsou v opravdu skvělém stavu, takže to prostě neber :D ..
U klasiky nakonec ještě nějakou dobu pobudeme. Evžena Oněgina jsem už jednou četla k maturitě, toto Puškinovo dílo se mi dostalo pod kůži, a nakonec několik let po maturitě jsem si ho do knihovny také musela pořídit. Stál mě 80 Kč. Za Velkého Gatsbyho jsem zaplatila 80 Kč na Book Depository. Je to opravdu teňoučká kniha, vypadá spíš jako nějaká příručka. Ale stejně z ní mám trochu respekt, protože se samozřejmě jedná o knihu v originálním znění.
Za úspěšné odevzdání absolventské práce jsem se přece musela nějak odměnit (není těžké najít si nějaký důvod ke koupě knihy :D). Do mé tolkienovské sbírky přibyl již čtvrtý Tolkienův životopis. Jedná se o povedený životopis, jen co je pravda, ale na Carpenterův to zkrátka nemá. No a 25. března byl Tolkien reading day a u té příležitosti mi k mým Hobitům přibyl Hobit další. Nejsem fanouškem filmového zpracování Hobita, ale Martin Freeman jako Bilbo byl jednoznačně nejlepší a tato fotka a kouzlo Dna Pytle a Hobitína. Paráda.
Kacířství jsem dostala k recenzi od Knihcentra. Abych pravdu řekla, nevím přesně co od této knihy očekávat. Všechny Assassin's Creed jsem hrála, četla jsem dokonce i první dva díly Olivera Bowdena, ale tohle je úplně něco jiného. Zaprvé knihu napsala úplně jiná autorka a za druhé tato kniha nemá žádnou herní předlohu. Ještě jsem se do ní nepustila, ale hodlám to napravit každým dnem. Zrada je jedna z knih, kterou jsem dostala k MDŽ. První díl byl sice věrnou kopií Hunger Games, ale byl velice čtivý a já jsem zvědavá, do jaké míry se bude autorka držet své předlohy v dílu druhém.
Krvavé ostří jsem také dostala, ale upřímně se na tuto povídkovou knihu zatím nechystám. Zatím poslední přeložený díl Skleněného trůnu pro mě byl více méně zklamáním, a já se do tohoto světa zatím vracet nehodlám. Samozřejmě jisté pokušení tady je, ale na to je času dost. Jsem zvědavá, jak mi Aelin konečně vytře zrak, i když o tom silně pochybuji. No a Crooked Kingdom jsem vlastně také potřebovala, protože mám doma první díl, takže je snad jasné, že musí být i ten druhý. Rozhodně doporučuji toto vydání, protože je graficky nádherně zpracované.

Tato kniha z Levných knih byla snad povinností a přes instagram jsem si všimla, že nejen pro mě. Ta obálka přímo svádí ke koupi. Zatím Vám ke knize nemohu nic víc říct, protože jsem ještě neměla šanci do ní ani nahlédnout.
V březnu se na mě usmálo štěstí i v jedné soutěži. Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát, ale nakonec se přece jenom podařilo. Tvůj stín je pro mě do určité míry opět netypická kniha, ale jak jistě víte, ráda si sem tam odskočím do jiných žánrů. Uvidím, co se mnou udělá tento kousek.
Bylo také načase vrátit se do knih mého mládí. John Flanagan je mým oblíbeným spisovatelem, ať mi bylo třináct, dvacet nebo bude třicet, vždy bude na mém seznamu nejlepších autorů. Na hraničáři Willovi jsem doslova odrostla. Nakonec jsem se v poslední době rozhodla dát šanci i jeho další sérii - Bratrstvu. První díl jsem četla někdy před rokem a teď čtu díl druhý. Hraničářův učeň to sice není, ale návrat do tohoto světa skrz Skandijce je rozhodně příjemný. Hora štírů je už pátým dílem, ano opět moje zvláštní nakupování. Ale tuto knihu jsem koupila na bazaru za 100 Kč, jinak jsou tyto knihy poměrně drahé. Takže je postupně budu shánět právě tam.
A jsme u zdárného konce. Pokud jste dočetli až sem, jste opravdu dobří. Jak už jsem výše zmiňovala, strašně ráda bych se hlouběji ponořila do severské mytologie. Edda je vlastně takovým základem, nosným kamenem. Byla to také studnice inspirace pro Tolkiena, což mě ke koupi nutilo ještě více. Nebude to jednoduché čtení, na to jsem rozhodně připravená, bude to docela výzva, a opět se velice těším.

Koncem března jsem také ze světa mrtvých vyvedla čtečku. Můj vztah s touto "věcí" je poněkud komplikovaný. Kupovala jsem si ji s nadšením, ale po pár přečtených knihách mé nadšení vzalo za své. Není to jako číst normální knihu, dokonce i ten prožitek je pro mě omezený. Nakonec jsem dala čtečce druhou šanci a bylo to rozhodně lepší. Beru si ji do školy, protože se mi nechtějí tahat těžší knihy a jsem prostě spokojená. V návaznosti na to se moje knihovna v březnu rozšířila ještě o další tři e-knihy. 

Štvanici jsem četla v rámci nové spolupráce s Mystery press, byla to velice příjemná oddechovka a recenzi můžete očekávat každým dnem. Pak jsem se rozhodla opět se vydat do světa Johna Flanagana a byl to opět velice příjemný krok. Druhý díl bratrstva byl o něco slabší než ten první. Můj názor si budete moci přečíst v jednom z bloků minirecenzí. A třetí díl mám momentálně rozečtený a zatím to vypadá hodně nadějně :)

Zdroj obálek: Databáze knih

A co vy a Váš knižní či neknižní březen?

25 komentářů:

  1. Tomu říkám pěkná hromádka :-) Četla jsem akorát Štvanici, na kterou chystám recenzi a abych řekla pravdu, tak mě láká na větrné hůrce - vzhledově vypadá moc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Štvanici už mám recenzi napsanou, jen ji nechávám trochu dozrát :) Ta Větrná hůrka má opravdu nádhernou obálku, nemůžu se dočkat, až se do toho příběhu začtu :)

      Vymazat
  2. Wau, to je krásna hromada kníh, závidím! :D Mne pribudlo iba pár :D Zradu som čítala a páčila sa mi, je to dobrá kniha aj séria. Bratsrstvo mám v pláne, zatiaľ som čítala iba prvé dve knihy a sú tiež fajn, cenovo sú pomerne drahé a preto tiež čakám na nejakú akciu :D
    Veľký Gatsby je dobrá kniha, ja som čítala preklad, ale ty určite zvládneš aj originál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosím tě :D .. Já mám za sebou také první dvě knihy a u nás jsou opravdu hodně drahé, takže čekám a při každé zmíňce na bazaru už valím :D Je rozdíl, jestli já chudý student zaplatím 100 Kč nebo 350, nu :/

      Vymazat
  3. Krásná hromádka, opravdu. A pokud jsou knížky za 50 apod, tak není co řešit. Pořád lepší než úplně nová v knihkupectví přes 300, že...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, přidej si k tomu ještě poštovné plus mínus 50 - 60 Kč a hned ti to stoupne ;)

      Vymazat
  4. Tak ty ses hezky rozjela :-)
    Abych řekla pravdu, z tvých 22 knih jsem četa jen dvě - Hobita a Na větrné hůrce. Avšak tato z LK poňouká ke koupi. Já mám starší vydání z roku 2003 také z LK.
    Přeji pěkné čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, ještě jsem nikdy tolik nových/starých knih neměla, přesto z toho mám nějakou zvrácenou radost :D
      Děkuji

      Vymazat
  5. OOOOooo tohle vydání Hobita ještě nemám XD

    OdpovědětVymazat
  6. To je slušná hromada. Četla jsem Větrnou hůrku (to vydání je opravdu nádherné), Hobita a Eddu (budu zvědavá na tvůj názor). A někdy časem se chystám na Bratrstvo (ale předtím se vrhnu na Hraničáře). Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, na Eddu jsem hodně zvědavá, zatím si na ni ale netroufnu, protože si ji chci přečíst v klidu až ukončím školu, takže o prázdninách, ale neskutečně se těším :)
      Hraničářův učeň za to rozhodně stojí, jsou to opravdu příjemné příběhy, ač pro mladší čtenáře, já se v nich neustále nacházím :)

      Vymazat
  7. Panečku, tak to jsou parádní čísla i úlovky, stačila by mi i půlka, kdybych ji měla :D
    Na Železnou vílu se taky chystám, ale právě ten zádrhel s překladem mě od toho zatím vždycky odradil, tak uvidíme. Ty vikingské knihy vypadají taky zajímavě (hodně štěstí se sháněním "prostředních" dílů ;)), Tolkiena mám doma, ale jen obyč. Krvavé ostří už mám přečtené a líbilo se mi. Crooked Kingdom mám na seznamu. S Flanaganem jsme na tom úplně stejně. Já jsem přečetla všechny díly Bratrstva, co zatím vyšly a... no, některé jsou dobré více, některé méně, ale pořád je to Flanagan :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Železná víla je určena mladším čtenářům, takže nevím, jestli tě uspokojí. Protože třeba na takovou Maasovou nemá. Ale já v ní našla plno krásných myšlenek, takže asi proto jsem si ji tak oblíbila :) .. Já jsem na zbytek Flanagana docela zvědavá, sice se to Hraničářům nevyrovná, ale špatné to také není :)

      Vymazat
  8. Krásné přírůstky :-) Mladí romantici v Levných knihách? To tam hned musím běžet! Beletrizované životopisy od Metafory mě hodně lákají, mám doma Madame Picasso, ke knize jsem se bohužel ještě nedostala. Letního hosta chci nutně taky :D Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit Deaver :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sekce beletrizovaných životopisů je opravdu skvělá. Madame Picasso je jedním z těch, co se mi opravdu líbily. Dokonce mi na konci ukápla slza. Doporučuji i Mrs. Poe, Létala jsem za sluncem nebo Pařížský polibek :)

      Vymazat
  9. No teda to je pěkná hromada. :) Zradu i Krvavé ostří jsem četla a byla jsem nadšená, přeji pěkné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, snad budu také tak nadšená, děkuji :)

      Vymazat
  10. Až na Hobita a klasiku Hůrku jsem úplně mimo :D Tak jak ses cítila na shrnutí, tak se já cítím zde :D

    OdpovědětVymazat
  11. Neskutečně ti závidím, takových knih! To je paráda! :)

    OdpovědětVymazat
  12. To je hodně krásných knih za měsíc.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.