Recenze - Letní host

Název: Letní host
Autorka: Alison Andersonová
Počet stran: 344
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Metafora

Anton Pavlovič Čechov a nevidomá lékařka Zina… Příběh o lásce, síle fantazie a ztraceném rukopisu.

Během horkého léta 1888 přijíždí rodina Čechovova strávit léto do svěží krajiny východní Ukrajiny. V sídle rodiny Lintvarjovovy se setkává mladý Anton Pavlovič s lékařkou Zinajdou. Ta vinou nemoci nedávno oslepla a začala si psát deník, aby uchovala vzpomínky na dřívější život. Mezi mladými lidmi začne postupně klíčit mimořádné pouto.
O více než sto let později se nečekaný objev onoho deníku stane pro Káťu Kendallovou poslední šancí na záchranu jejího londýnského nakladatelství. Zinajdino líčení nadaného mladíka nabízí hluboký vhled do života literární legendy, jakou Čechov bezesporu je, ale vyvolává i vzrušující otázku: Skutečně napsal Čechov v době jejich přátelství román, který pak zmizel?
Odpověď může změnit historii a nalezení rukopisu je výzvou pro Anu Hardingovou, překladatelku Kátina nakladatelství. Ana je stravována touhou najít ztracený román. A jak se noří hlouběji do proudu dohadů, zjišťuje, že rukopis není jediným tajemstvím skrytým na stránkách deníku. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Metafora)

Nakladatelství Metafora své čtenáře neustále zásobuje čerstvou dávkou beletrizovaných životopisů. Před nedávnem to byl Einstein a jeho žena, ještě předtím sochařka Jessie Lipscombová a na Velký knižní čtvrtek dlouho očekávaný Letní host, jehož hlavním hrdinou není nikdo jiný než ruský prozaik a dramatik - Anton Pavlovič Čechov. 

Letní host musel být velkým soustem pro samotnou autorku a bude pravděpodobně i velkým soustem pro samotného čtenáře. Středobodem románu je sice Anton Pavlovič Čechov, ale autorka dále nabízí další dvě dějové linky. Nabízí příběh na pozadí zmírajícího nakladatelství, místy nás provází příběhem překladatelky Any, která si žije svůj poklidný, ale ne spokojený život v podhůří alp, a pak nás zase zavede do domu umírající Zinajdy na Luka, kde život bez zastavení téměř poklidně plyne. Knihy, jiný život, otázka přetrvání, smrt, rozdíl mezi životem v Sovětském svazu a západem, nakladatelství, tím vším kniha oplývá. Autorka do sebe zasadila docela dost prvků, které dohromady dokonale souzní a vytváří nádherný celek. 

Vzpomínky Zinajdy Michajlovny jsou psány formou deníkových zápisků. Zinajda v nich zaznamenává všechno, co je pro ni důležité, především věčné rozmluvy a přátelství s autorem. Tyto rozmluvy někdy přecházejí až do lehkého filozofování nad životem, literaturou a lidským údělem. Řeší všední věci, které pro slepého člověka všedními vůbec být nemusí. Autorka tak dává čtenáři možnost pohlédnout do života takhle znevýhodněného člověka. Člověka, který však bojuje, nechce být litován a žije, i když ví, že možná nemá ani šanci. Myšlenky a pocity Ziny, které svěřuje svému deníku, jsou místy až moc rozsáhlé, prostupují do hloubky, proto jsou další dvě dějové linky s častými dialogy vítanou změnou. 

I přesto, že osud v příběhu rozdává jednu ránu za druhou, povedlo se do něj autorce vnést jemnost, krásu, náklonnost, vstřícnost i občasný vtip. Doba Luk i prostředí let 1888 - 1889 prosakují snad každou stránkou. Jako by čtenář měl možnost dotknout se rostoucí trávy, slyšet zurčení potoka nebo jen sedět v přítomnosti dalších členů rodiny. 

Příběh je založen na skutečně žijících postavách. Bohužel jen velmi málo je v něm skutečnou realitou. Z větší části se opravdu jedná o fikci, u které si čtenář nejednou přeje, aby se stala realitou. Nakonec autorka čtenáře napíná až do poslední stránky, protože příběh v samotném závěru nabývá na gradaci a směřuje tam, kam by to jeden rozhodně nečekal. Autorce se podařila neskutečná věc, vytvořila fikci ve fikci. 

Malý problém může představovat velká záplava postav a jejich jmen, které se příběhem jen mihnou nebo na chvíli hrají důležitou roli - Alexandra Vasiljevna, Pavel Michajlovič, Michajl Pavlovič, tak to se musí plést ze začátku snad každému. Velký obdiv ale patří překladateli, kterému musel Letní host dát zabrat, protože tolik cizích pojmů, typických ruských jmen a národopisných oblastí. Klobouk dolů.

"(Píšu viděla, ale to se jen řídím konvenčním způsobem vyjadřování, vždyť jazyk není o nic ochotnější přijmout slepotu než lidská přirozenost či společnost)"
Zinajda Michajlovna, lékařka, která společně s mnoha dalšími lidmi nedostala stejnou šanci na život. O ten ji částečně připravila slepota, a Zina jako lékařka tuší, kam její stav povede. Možná proto se rozhodla nelitovat, ale žít svůj život, zamyslet se a tím donutila samotného čtenáře také trochu zauvažovat.

Prostřednictvím Zinajdy ke čtenáři proudí neuvěřitelné množství krásných a aktuálních myšlenek, pravd a upřímnosti. I ona se ale před svojí slepotou potřebovala někde ukrýt, a v tomto směru ji posloužil právě Anton Čechov, jejichž rozhovory ji dokázaly potěšit, uklidnit, ale také naštvat. 

Z aktuálnější doby k nám promlouvá Káťa, která se snaží zachránit své nakladatelství. Káťa byla sympatická, ale jako by si od čtenáře držela odstup a nechala se unášet vlnou bezmoci. Její vzpomínky na život předcházející, příběh skvěle doplňují. Ke čtenáři přístupnější byla Ana, protože mu svěřila každé své tajemství, strach a nedorozumění. Je to právě ona, které je nejvíce ublíženo, a která se Zinajdy chytá jako poslední možné záchrany.

******

Letní host je neskutečně krásnou knihou. Tato krása spočívá jak v samotném příběhu, tak i v grafickém zpracování. Není to ale jednoduché čtení plné akce a překvapivých zvratů. Je to čtení o proplouvání životem, který do cesty hází nejeden klacek. Zamilovat si Zinajdu Michajlovnu a Luka je naprostou nutností a já mohu jen blahopřát autorce, že se jí povedlo vytvořit tento krásný, ač z většiny fiktivní příběh plný všeho. Děkuji.

5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Pěkná, vyčerpávající recenze, která mě jen utvrdila v tom, že si knihu musím přečíst a přidávám si ji na svůj wishlist. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, i pro mě ta recenze byla vyčerpávající, protože ta kniha působí neuvěřitelným způsobem, a chtěla jsem v recenzi obsáhnout opravdu vše.
      Rozhodně ji doporučuji :))

      Vymazat
  2. Vypadá to opravdu velice zajímavě. Recenze se ti moc povedla! Jako ostatně vždycky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento příběh není vůbec typický, a myslím, že ne každému sedne, ale třeba na ni jednou narazíš :)
      Děkuji, jsi zlatá <3

      Vymazat
  3. Obdivuji tě, že dokážeš číst i jiné žánry knih.. :) Já zkoušela číst i něco jiného než jen fantasy nebo sci-fy, a na konci jsem zjistila, že pro mě ty žánry nejsou knihu sice přečtu, ale nic z ní nemám.. :( Ale občas není ke škodě sáhnut po něčem jiném.. ;)) co se týče knihy já osobně bych si jí asi nevybrala, ale tak třeba někdy v budoucnu, kdo ví.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom asi není nic k obdivování :) .. Já třeba nemůžu vůbec sci-fi, což je docela paradox. Ale jsem zastáncem toho názoru, že člověk by si sem tam měl odskočit do jiného žánru, dost to obohacuje. Třeba tato kniha byla naprosto neskutečná, ale jak říkám výše, ne každému sedne.
      Ale také bych nemohla číst všechno, třeba životopisy mě nudí, detektivky zase neberou :)

      Vymazat
  4. Obálka je velmi pěkná a příběh nezajímavý, ale asi nic pro mě.
    Velmi hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha vyzerá naozaj dobre, už som zachytila najmä u teba v recenziách niekoľko vydarených životopisných románov. Táto kniha sa zamerala na dobrú tému a hoci nemám veľmi v láske takýto žáne,r je super, že kniha vyšla a že si od teba vyslúžila také dobré hodnotenie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyto typy knih ráda, protože mě nenásilnou formou alespoň trochu poučují, a když je to kvalitně zpracované, a ještě ke všemu to v sobě nese knihy, jak tento příběh, tak je to skvělé :) ..

      Vymazat
  6. Výborná recenze :) Na začátku jsem si nebyla jistá, jestli to je zrovna kniha pro mě, ale nakonec se ti povedlo mě nalákat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, díky, že jsi na to narazila, protože tato kniha opravdu nebude pro každého, ale jsem ráda, že se mi povedlo nalákat tě, ráda si přečtu tvůj názor, když se k ní dostaneš :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.