Recenze - Štvanice

Název: Štvanice
Autoři: Janet Evanovich, Lee Goldberg
Série: Nick Fox a Kate O’Hareová
Díl: 2.
Počet stran: 256
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Mystery Press

Nick Fox a Kate O’Hareová jsou jako oheň a střelný prach. On je víceméně napravený zločinec, ona agentka FBI. A jakkoli nepravděpodobně to zní, společně tvoří dokonalý tým. Tentokrát je jejich cílem Carter Grove, majitel impozantní sbírky kradeného umění. Grove je ale zároveň ředitelem největší bezpečnostní agentury na světě, a tedy rovnocenný soupeř. K jakým činům se budou muset Kate a Nick uchýlit, aby dostali Cartera za mříže, a co vše bude muset Kate, jako agentka, skousnout? (část anotace převzata z Databáze knih)

Představte si agentku FBI, která velice nerada porušuje nějaká pravidla, vše se snaží dělat podle předpisů a v souladu se zákonem. Živí ji chytání zločinců. A on je právě takovým zločincem, je tak vynalézavý, že svými činy může policii pomoci. To jsou Nick a Kate, dva protipóly, které vidí svět odlišnými pohledy, mají na něj rozdílné názory, a právě to je přitahuje. Kombinace zloděj a agentka je v dnešní době tak trochu klišé, zvlášť když spolu spolupracují. Ale co je na tom špatného, když to vlastně funguje? Ano, zde to fungovalo a vtipné momenty, ač jich tam mohlo být trochu víc, na sebe nenechají dlouho čekat. S tímto ruku v ruce věrně kráčí i jakési laškování mezi postavami, které mohlo být také trochu výraznější, ale pokud někdo vyloženě neholduje romantickému náboji a má raději akcí nabyté momenty, bude spokojený. 

Po příběhové stránce se kniha drží ve velmi pěkném průměru. Celá kniha je doslova našlapaná akcí, takže není potřeba vyzdvihnout nějaké nudnější momenty. Celý příběh se točí kolem umění a krádeže obrazů. Naši hrdinové putují takřka po celém světě - nemine je Skotsko, Montreal ani Šanghaj. Kniha dostala opravdu trefný název, protože celé je to jedna velká Štvanice. S každým dalším místem jsou hrdinové blíže ke zdolání téměř nezdolatelného úkolu. Zde je trochu na škodu, že děj obsahuje mechanické opakování částí, ze kterých se skládá celek. Nakonec dojde i na nějakou tu nesrovnalost, a u některých momentů je potřeba brát příběh lehce s nadhledem, protože nebezpečné akce hrdinové překonávají docela s přehledem a mnohdy disponují řekněme zajímavými schopnostmi. 

Štvanice je jednohubkou skrz naskrz a tomu odpovídá i samotný styl psaní, který je jednoduchý, ale za to chytlavý. Čtenář se nemusí prodírat záplavou zdlouhavých popisů, protože se většinou jde rovnou na věc. Početná akce, humorné momenty a jednoduchý styl psaní vedou k dynamice, která se knihy drží až do posledních písmen. Sice by nebylo špatné promítnout nějaké to větší jiskření do vztahu Kate a Nicka, ale ani takhle to nebylo nedostačující. 
Hlavními postavami jsou jasně Kate a Nick. Kromě nich se v příběhu vyskytují i méně důležité, vedlejší postavy, které vyplňují děj a jsou hlavním hrdinům vždy k ruce. Společně tvoří poněkud zvláštní směsici, která si rozhodně umí poradit.

Kate je agentkou FBI, na světě miluje svoji práci a pořádný hamburger. Fast Food je jídlo, bez kterého prostě nemůže žít. Vedle Nicka působí trochu jako suchar, vše by mělo být podle pravidel a zásad. Nicméně i samotná Kate se někdy dá přemluvit ke špatnosti, když to vede k dobré věci. I po další spolupráci s Nickem si ale není jistá, zda mu může věřit. Společně s Nickem jsou naprosto rozdílní, a právě proto to tak klape, jak v příběhu, tak ve vztahu. 

Nick je ten typ člověka, který má rád dobrodružství, akci a dobře promyšlený podfuk. Rád si užívá, má rád kvalitní oblečení a rád laškuje. Má docela vysoké sebevědomí, ale dokáže si udělat legraci i sám ze sebe. Je jistý, upřímný a ve svých činech nápaditý. Dokáže si poradit snad v každé situaci. 
Pokud jste zrovna v období, kdy hledáte knihu, u které se perfektně zrelaxujete, odpočinete si a dokonce se i zasmějete, je rozhodně Štvanice pro Vás jako dělaná. Nějaké mouchy rozhodně má, ale svému účelu rozhodně dostála. Sem tam je potřeba přivřít oko před nějakou nesrovnalostí, brát některé momenty s nadhledem, ale to je problematika mnoha knih. 
Já osobně bych přivítala trochu prokreslenější vztah mezi Nickem a Kate a rozhodně bych neohrnula nos nad lehce zvýšenou dávkou těch něžnějších emocí. 
Štvanice je skvělá jednohubka a rozhodně stojí za to. Já osobně jsem zvědavá, na další díly z této odpočinkové série a těším se na další setkání s Foxem a O'Hareovou. 

3/5
Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Mystery Press.
Pokud byste si chtěli knihu zakoupit, můžete tak udělat zde.

13 komentářů:

  1. Mně přišlo, že o něco víc vtipných momentů bylo v Podfuku :) Taky věřím, že většího prostoru pro romantickou linku se dočkáme v dalších dílech. Co jsem zjišťovala, tak by je Mystery Press rád vydal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nešlo až zas tak o tu romantickou linku, ale o krapet silnější emoce, které mi tam chyběly. Ale jinak jsem byla spokojená, a pokud je Mystery Press vydá, budu ráda. Nevíš, kolik má být dílů? :)

      Vymazat
    2. Nevím, v tuhle chvíli je jich pět :)

      Vymazat
  2. Vypadá příběhem dobře, lákavě, určitě si jí casem přečtu, až se prokoušu těmi, co mám koupené a na seznamu.
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a určitě se po knize koukni, opravdu je to příjemné oddechovka, u které se jeden zasměje :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Já se teprve chystám na Podfuk a na knihu se docela těším . Vypadá to na skvělou zábavnou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, oddechovka je to opravdu výborná, osobně jsem podfuk nečetla, lze to číst i bez prvního dílu, ale chci se k němu vrátit :)

      Vymazat
  4. Ako oddychovka to znie fajn, ale neviem či by som po nej siahla. Príde mi to trošku ako nejaký film/seriál napr. Vtierka Castle a podobne, každopádne v knižnej forme nemusí byť takýto námet zlý. Je fajn, že si si čítanie užila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková kočka a myš, kdy si hlavní hrdinové začínají věřit, pokud bys někdy měla šanci, tak po knize určitě sáhni, alespoň po té relaxační stránce :)

      Vymazat
  5. Ideální oddechovka, dobře jsem se pobavila a byla jsem ráda, že byl příběh ve srovnání s prvním dílem svižnější :-) Doufám, že další díly se brzo dočkají přeložení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, doufám, že se Mystery povede vydat i další díly :)

      Vymazat
  6. Tu obálku žeru! :D Myslím, že jsi mě nalákala, akorát by to chtěla i jedničku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, určitě začni od začátku, ne jako já :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.