Recenze - Temnější tvář magie

Název: Temnější tvář magie
Autorka: V. E. Schwabová
Série: Tvář magie
Díl: 1.
Počet stran: 342
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Argo

Na pultech knihkupectví v roce 2016 přistála poněkud záhadná kniha s velice originální a tajemnou obálkou, a navíc od autorky, která není úplně tak neznámá, a na triku už nějakou tu knihu má. A ne jednu. Victoria Schwab je matkou sérií The Archived (Archív), Everyday Angel nebo třeba The Near Witch. Čtenáři ve světě a i v České republice se zrovna těší z přítomnosti další její knihy - Divoká píseň. A my se dnes podíváme na zoubek prvnímu dílu z magické Young adult série - Tvář magie. 

Představte si, že svět, jak ho známe dnes, neexistuje. V tomto světě se do popředí derou čtyři Londýny - Černý Londýn, Bílý Londýn, Červený Londýn a Šedý Londýn. Tyto čtyři paralelní světy o sobě povětšinou neví, i když se najdou jedinci, kteří o existenci jiného jisté povědomí mají. A představte si, že jste jeden z mála lidí, kteří mohou mezi těmito světy cestovat. Kell je Antari, jeden z posledních mocných mágů. Co se ale stane, když se Kell vypraví do Bílého Londýna? A jakou roli ve všem hraje zlodějka Lila?

Victoria Schwab vytvořila poměrně originální svět, který se zakládá na čtyřech paralelách. Tyto čtyři Londýny spolu souvisí, jejich osudy se vzdalují a pak se zase nebezpečně přibližují, pulzují magií nebo jsou o magii ochuzeni. Magie je v tomto příběhu středobodem vesmíru, může být ničivá i chlácholivá, vzpurná i podmanivá. Tato magie je v mnohém také nepraktická, protože proces tvorby nějakého kouzla je zbytečně náročné a zdlouhavé. A vlastně ani po dočtení není jasné, kam tato magie sahá, jestli má nějaká omezení nebo s ní jde udělat úplně vše, jako by byla neúplná. Velký potenciál tu rozhodně je, ale rozhodně nebyl dotažen do úplně zdárného konce. Navíc je téměř nemožné se zbavit dojmu, že i se světem si mohla autorka trochu více pohrát, zasadit ho do hlubší historie, kterou by postupně odhalovala či jen více specifikovala určité zvláštnosti. Neustále tu figuruje nejeden otazník, který autorka snad zodpoví v dalších dílech. 

V případě příběhu se nejedná o nic víc než o záchranu světa, boje dobra se zlem s nejmenšími ztrátami na životech a snahou našich hrdinů zůstat v jednom kuse. Příběh plyne, ale bohužel v jednotném tempu a pouze ojediněle se projeví nějaké větší pozdvižení. Na vině je rozhodně nedostatek akce, která nevyvolává žádnou dynamiku, to něco, co čtenáře prostě pohání ve čtení. Jako by si autorka s akčními momenty nevěděla rady, protože když už na nějaký došlo, absolutně postrádal napětí a byl hned odbytý. Za tímto účelem se příběh stal poněkud nevýrazným a tíže se k němu vracelo. Abych autorce ale pouze nevytýkala, rozhodně mohu říct, že si pro čtenáře připravila nejedno překvapení.

Velmi ocenitelný je autorčin styl psaní. Po několika knihách jde vidět, že je autorka poměrně vypsaná. Příběh oplývá bohatší slovní zásobou, jde vidět, že autorka přesně ví, co chce říct, a i když si k tomu někdy volí náročnější cestu, knize to na čtivosti nijakým způsobem neubírá. Když pomineme absenci akce a malou míru napětí, je příběh zaměřen převážně na dva hlavní hrdiny, jejich osudy, minulost a myšlenkové procesy, kterých se tu vyskytuje docela hojně.
Oči lze přimhouřit i nad několika chybami a překlepy. Naštěstí se nevyskytovaly v tak početné sestavě.
Příběh je sledován hlavně z pohledu dvou hlavních postav. Někdy se příběh přehoupne na postavy vedlejší, aby tak byla zaplněna černá místa v příběhu, která by jinak vznikala, a aby čtenář přesně pochopil, co se v Londýnech děje.

Ústřední postavou příběhu, tedy jednou z ústředních postav je Kell, jeden z posledních Antari, silný čaroděj, který může cestovat mezi světy. Kell je určitě zajímavá postava, ale chyběla mi na něm nějaká radost, jiskřička, která by ho přivedla k dokonalosti. Byl to pro mě neustále takový morous, a i po dočtení je pro mě jakousi záhadou. Strašně ráda bych se podívala do jeho minulosti, a teď vím že nemluvím jen za sebe, ale i za ostatní fanynky. 

Daleko zajímavější pro mě ale byla zlodějka Lila. Tvrdohlavost z ní přímo tryskala, pořád si jela tu svou a ocenitelné rozhodně je, že si zastávala svůj názor. Byla chytrá, bystrá a někdy také krutá. Život se s ní nikdy nemazlil, přesto se nevzdala a šla si po svých. Byla to bojovnice tělem i duší ve světě, který je zmítán magií a ona vlastně paradoxně magii neovládá. Musí se tedy o téměř všechno postarat postaru. Rozhodně je u ní patrný určitý vývoj a posun, takže jsem na tuto divošku zvědavá.
Od Temnější tváře magie jsem čekala opravdu o trochu víc. Autorce se povedlo stvořit jiný, docela originální svět, ale stojím za tím, že z toho šlo vytřískat ještě o trochu víc. Stejně tak z pohledu magie je toho mnoho neobjasněného, i když to byl možná záměr autorky. Ale otazníky tu pořád jsou, a doufám, že budou zodpovězeny co nejdříve. 
Velká škoda je, že se autorce nepovedla vzkřísit nějaká pořádná akce, která by rozproudila krev v žilách a dodala příběhu pořádnou dynamiku, protože takhle to působilo poněkud suše. Neříkám, že se čtenář vůbec nedočká napětí či nějakého překvapivého zvratu, dočká, ale pouze v omezeném rozpětí. 
Nakonec se jedná o průměrný příběh v netypickém světě, na jehož pokračování si ještě nějakou tu chvíli počkáme. I tak jsem ale zvědavá, jak si autorka poradí s pokračováním a kam nás Kell a třeba i Lila zavedou.

3/5
Nejlevnější cenu knihy Temnější tvář magie naleznete na Srovname.cz 

16 komentářů:

  1. Já úplně nemám ráda podobné typy knih, takže by mě nezaujala ani kdybys jí dala lepší hodnocení :D Jinak hezky napsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já také neholduji žánru sci-fi, takže, kdyby mě někdo nutil číst, tak by to bylo hodně zajímavé :D

      Vymazat
  2. Na knihy od této autorky se chystám, ale zatím mě nejvíce láká Divoká píseň, tak jsem zvědavá :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divoká píseň mě také velice láká, jsem zvědavá, jak autorka ten námět uchopí :)
      Děkuji

      Vymazat
  3. Mně kniha láká, teď aspoň budu mít reálnější očekávání. Výborná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, knihu si chci koupit, už nad ní přemýšlím dlouho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji dostala k Vánocům, tak už bylo potřeba s ní pohnout :) Ať se líbí, když se rozhodneš pro koupi :)

      Vymazat
  5. O knihe som už počula a zaujala ma, akurát od autorky čítam spomínanú Divokú píseň a páči sa mi, preto by som rada siahla aj po tejto knihe. Zrejme však radšej nebudem mať priveľká očakávania, ako vidím, kniha má aj svoje slabé stránky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná recenze :) Na knihu mám zálusk už od té doby, co vyšla :) Snad se k ní brzy dostanu :_)

    OdpovědětVymazat
  7. Mam ji doma asi dva tydny tak snad na ni brzoo dojde rada. Scifi ja muzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak budu zvědavá na názor, všude slyším samé pochvalné recenze, ale já jsem tak nadšená nebyla :)

      Vymazat
  8. Začátkem roku jsem začala číst Vicious a vřele doporučuji zkusit! Přečetla jsem nakonec ~ 60%, tedy budu nejspíš muset začít od začátku, ale naprosto mě to uchvátilo. Podle mě je nejlepší jít do knihy naslepo, ale kdybys mě poslechla a chtěla jen trochu pobídnout, tak ti povím, že příběh se odehrává ve třech časových úsecích života námi sledované postavy a postupně v každém úseku odhaluješ stále více o "hrdinovi", co zapříčinilo jeho současnou situaci a změnu vztahu mezi ním a jinou z významných postav. Velice dobře promyšlené. Málokdy mě tolik zaujmou dvě hlavní postavy, po pravdě nepamatuji si, kdy se mi to stalo naposledy.

    (Neporovnám s Temnou tváří magie, nečetla jsem, ale obecně je Vicious lépe hodnocen)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak to popisuješ to vypadá velice dobře, možná po knize sáhnu :) .. Zatím autorčina díla srovnávat nemohu, ač od ní vychází hodně knih, já jsem četla pouze Temnější tvář.
      Pokud si dobře vzpomínám, čteš hodně ebooky, ne? Ráda bych si s tebou o tom popovídala a zeptala se na pár otázek :) Hlavně ohledně těch cizojazyčných, pokud máš nějakou zkušenost :)

      Vymazat
    2. Je to dobré, Eli a Victor jsou úžasní. Rozhodně je nemůžeš považovat ani jednoho za prince v bílé zbroji. ^.~ Stále mě děsí můj kladný vztah k postavám jejich typu, ale oni jsou tak zajímaví...
      Yip yip, rozhodně. Napiš mi na mail foxi.bookoholic@gmail.com, zkusím je zodpovědět jak jen bude v mých silách. ^.^

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.