Recenze - Krvavé ostří

Název: Krvavé ostří
Autorka: Sarah J. Maas
Počet stran: 408
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo

Celaena Sardothien je nejobávanější zabiják v celém království. I když pracuje společně s ostatními zabijáky sídlícími v Tvrzi vrahů, důvěřuje jen sama sobě a svému příteli Samovi. Když ji její intrikující mistr, Arobynn Hamel, pošle na různé mise, které ji zavedou na vzdálené ostrovy i na nepřátelskou poušť, začne jednat nezávisle na jeho rozkazech – ale tím zároveň zpochybňuje i svoji vlastní věrnost. A během svých výprav zjišťuje, že k Samovi cítí mnohem víc než jen obyčejné přátelství. Ovšem tím, že jedná, jak jí napovídá srdce, a vzpírá se příkazům, se ocitá ona sama i Sam ve smrtelném nebezpečí. Arobynn je nelítostný a zradu nikdy neodpouští. A zná za ni jen jediný trest – smrt. (Převzato z Databáze knih)

Věřím, že americkou spisovatelku Sarah J. Maasovou, Vám tu už rozhodně představovat nemusím. Sarah je autorkou série Dvůr trnů a růží, ze které zrovna před nějakou dobou vyšel závěrečný díl trilogie, který byl opravdu velice očekávaný. Autorčinou první sérii je však Skleněný trůn, na jehož dovydání fanoušci také netrpělivě čekají. V roce 2014 se Maasová rozhodla k této sérii publikovat i sbírku povídek, které se odehrávají ještě před dějem prvního dílu Skleněného trůnu. Jak si Maasová s formou povídek poradila?

Kniha obsahuje hned pět povídek:
  • Vražedkyně a Pán pirátů
  • Vražedkyně a léčitelka
  • Vražedkyně a poušť
  • Vražedkyně a podsvětí
  • Vražedkyně a říše 

Před četbou této povídkové doplňující knihy jsem si kladla jednu otázku. Jak na tom bude Celaena Sardothien, bude opět představovat k nevydržení rozmazlenou nánu, nebo bude naopak uvědomělá? Vše a hlavně první díl série by měl nasvědčovat spíše tomu prvnímu. Opak byl ale nakonec pravdou. Celaena se chovala daleko lépe než v prvním díle, což lehce postrádá logiku.
Tento jako by "předdíl" ke Skleněnému trůnu by měl čtenářům pomoci lépe pochopit Celaeninu povahu a její jednání. A částečně je to vlastně pravda. Celaena se jistým způsobem musela bránit před světem, ale poté, co vše prožila v dolech Endovieru, by měla být spíše zocelená. Škoda, že autorka neudělala nějaký kompromis mezi těmito póly. 

Krvavé ostří, i když se jedná o knihu povídek, se hravě vyrovná některým dílům Skleněného trůnu. Autorka dává do každé povídky něco, co v žádné jiné nenajdeme. Začíná pěkně pozvolna s Pánem pirátů, ve kterém nabízí akci, akci a akci v kontrastu s uvědoměním si a počátečním formováním vztahů. Léčitelka nabízí nejkratší pohled do Celaenina světa, ale rozhodně se jedná o jednu z nejlepších povídek. Málo je někdy prostě víc. Ve zbylých povídkách už se rýsuje počátek něčeho, co se nebude dát zastavit. Autorka nám nabízí pohled do Celaeniny duše a srdce, jejího vývoje. Vše koření dobře mířenou akcí a rozvojem vztahových záležitostí. Pro každého je v povídce prostě něco, co dokáže zaujmout.

Co kazí krásu všech povídek je značná předvídatelnost. Když pomineme fakt, že většina, co četla dříve Skleněný trůn, už ví, jak vše dopadne, pořád zde ta předvídatelnost dominuje. 
Sarah J. Maasová si skvěle umí hrát s emocemi svých čtenářů. Dokáže zakončit knihy tak, že potřebujeme ihned další díl, dokáže vyvolat smutek, ale i radost, napětí ale i hrůzu. Je to jedna z autorek, která to se slovy prostě umí. 

Zápletky jsou jednoduché, logicky se do povídek nic komplikovaného nevleze. Jednotlivé povídky na sebe hezky navazují a vytváří skvělý celek. Nechybí napětí, momenty zvratu, zmiňovaná akce, dynamika a dobře vystavěná gradace. 
Celaena Sardothien je největším adarlanským zabijákem, a tento titul si právem zasloužila. Od ostatních zabijáků se ale něčím liší, má svědomí a emoce, které je někdy třeba držet na uzdě. A právě svědomí ji dostává do pořádných průšvihů, protože se z ní stává neovladatelný nástroj. Celaena je klasicky namyšlená a rozmazlená, i když tyto vlastnosti jsou v Krvavém ostří poněkud utlumené. Sebevědomí ji také nechybí. Je ještě poměrně naivní a nedokáže prokouknout každou lež. Je dynamická a někdy dříve jedná než myslí. 

Sam je oproti Celaeně takovým kliďasem. Je také smrtelně nebezpečný, ale na rozdíl od Celaeny je uvědomělý. Dokáže si poradit v mnoha situacích. Je také velice důvěřivý, hodně sympatický. Zkrátka je to takový ten charakter, který si prostě musíte oblíbit.

********

Krvavé ostří je skvělým doplňkem k sérii Skleněný trůn. Autorka v povídkách nabízí od každého něco a tvoří tak skvělý rámec o brzkém životě Celaeny Sardothien. Dokresluje její charakter a částečně vysvětluje, proč je taková jaká je. 
Jak jsme od autorky zvyklí, napětí, zvraty, dynamika, akce, to vše se nám zkrátka a dobře nevyhne. Jediné negativum vidím v předvídatelnosti, která se vyskytuje v každé povídce. 
Pokud jste ještě nečetli Skleněný trůn, rozhodně doporučuji začít povídkami. A vy, co jste jej už četli nezoufejte, protože Maasová Vás i tak dokáže překvapit.

4/5


15 komentářů:

  1. K sérii jsem se ještě nedostala, ale ji na seznamu a určitě ji chci přečíst celou, asi dám na tou radu a začnu jimi, alespoň to bude i takový dobrý start před prvním dílem Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo povídky jsou rozhodně logický a dobrý start, já jsem začínala prvním dílem, ale ty půjdeš alespoň hezky postupně a tak se ti to bude také odhalovat :)

      Vymazat
  2. Mně se nejvíc líbila Poušť, ale Léčitelka byla asi druhá v pořadí. ^.~ Co jsi říkala na Říši? Četla jsi už čtvrtý díl série? U mě bylo na škodu, že jsem knihy četla hned po sobě v krátkém časovém úseku, takže i to málo, co jsem dříve nevěděla, jsem si vlastně vyslechla znovu. Pokud jsi ji nečetla, doporučení: Dej si mezi nimi alespoň 14 dní pauzu. ^.~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naposledy jsem četla čtvrtý díl, popravdě vrchol pro mě zatím byl v Dědičce ohně, a pak, když jsem se dostala do té čtverky, tak jsem byla více méně zklamaná, protože Celaena se chovala s Chaolem jak největší nána a Rowan zase jako uvázaný žárlivý pes .. ach jo .. Empire jsem ještě nečetla, protože mám celou sérii v češtině a chci v češtině tedy i další díl, takže čekám na překlad :)

      Vymazat
    2. Také se mi Dědička ohně líbila ze všech knih nejvíc. Škoda, že vše, co mi přišlo na #03 správně, šlo do kytek v díle dalším. Těším se v budoucnu na tvou recenzi Empire of Storms, nejspíš se podle ní rozhodnu, jestli dát sérii ještě šanci. Připadám si potom svými názory jako záporák, tak si chci být jistější, že se mi bude líbit. ^▽^

      Vymazat
    3. Záporák nejsi, souhlasím s tebou, prostě všechno co si autorka vybudovala, pak ve čtverce shodila. Já se na pětku těším kvůli Manon, která se pro mě stala ve čtverce tahounem. Zprotivil se mi tam i Chaol, takže se třeba vůbec netěším na jeho příběh :/ :D

      Vymazat
    4. Manon je úžasná postava. ♥ A ano, k myšlence "raději bych se k ToG neměla vracet" mě přivedlo zjištění, že Chaolových přes 600 sólo stran bude nutnou součástí kánonu. ^▽^

      Vymazat
    5. No to mi ani neříkej :D ... Já jsem si tak říkala, a co kdybych toho Chaola jen tak přeskočila a počkala si nakonec.. Néééé :/

      Vymazat
    6. No právě! ^▽^ Původně povídka se změnila v knihu a ta se poslušně zařadila na místo šestého dílu. Také jsem nadšená. ^▽^

      Vymazat
    7. Asi mě trefí, to se bude Maasová muset hodně snažit, aby mě uspokojila :/

      Vymazat
  3. Já jsem se na Krvavé ostří hrozně těšila a tak trochu jsem měla i strach, protože s autorčinou druhou sérií zas tak spokojená nejsem a bála jsem se, aby i Skleněný trůn nespadl do těchto kolejí, ale nakonec se ukázalo, že to v sobě prostě má. Na pár chyb jsem samozřejmě taky narazila, i na zmíněnou předvídatelnost, ale zase na druhou stranu - mě to k té knize tak nějak pasovalo, přece jenom je to prequel, ne? Jinak ale musím říct, že s tebou vesměs souhlasím. Pokud by tě zajímal můj širší názor, psala jsem i recenzi: http://tichyodpor.blogspot.cz/2017/03/krvave-ostri-vsechno-ma-svou-cenu.html :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem měla také strach, hlavně po Královně stínů, protože ta mě hodně zklamala. Ale nakonec jsem ráda, že jsem se do povídek pustila, protože mě příjemně překvapily. No, samozřejmě, že pokud člověk četl Trůny, tak se předvídatelnosti nevyhne, ale autorka se jí nevyhnula vůbec, což mě trochu mrzelo, protože tam byly momenty, která s pokračováním nikterak nesouviseli, a přesto jsem je čekala.

      Vymazat
  4. Ja jsem u Dedicky ohne tak ttedd nevim jestli mam cist tohlle aa nebo třetí díl (tu kterehho si sakra nemůžu vzpomenout na nazev achjo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš to nějaké domotané :D Dědička ohně je trojka, Královna stínu je čtyřka a tyto povídky jsou ještě před samotným dějem Skleněného trůnu. Ale teď by už neřešila co kdy číst, když už jsi se sérií začala :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.