Recenze - Papírová princezna

Název: Papírová princezna
Autorka: Erin Watt
Série: Royalové
Díl: 1.
Počet stran: 336
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Baronet

Ella Harperová se v prvé řadě snaží přežít. Spolu se svou přelétavou matkou se celý život stěhovala od města k městu, bojovala o přežití a věřila, že se na ni jednoho dne usměje štěstí. Po smrti matky ale Ella zůstala sama…
Dokud se neobjevil Callum Royal. Vytrhl Ellu z chudoby a odvezl ji do svého sídla, za pěti syny, kteří ji nenávidí. Bratři Royalové jsou jeden přitažlivější než druhý, ale nikdo ji nepřitahuje tak jako Reed Royal, jenž je však odhodlaný poslat ji zpátky do slumů, ze kterých vzešla. /Anotace převzata z Databáze knih)

Kanadská spisovatelka Elle Kennedy, píšící pod pseudonymem Erin Watt, chtěla být spisovatelkou už od dětství. Tento sen, se jí splnil se sérií Off-Campus, která se vyšplhala na přední příčky nejprodávanějších románů. V roce 2016 autorce vyšel první díl z nové série - Royalové, který postupně sklízí převážně dvojí hodnocení. Buď jsou čtenáři opravdu nadšení, nebo naprosto zklamaní. Takže, jaká vlastně je tato kniha z žánru New Adult?

******

Vzhledem k žánru, do kterého tato kniha spadá, čtenář nemůže očekávat opravdu nic velkého. Možná oddechovou četbu s jednoduchou zápletkou a se špetkou erotiky? Dobře, něco takového kniha opravdu nabízí ALE. Celý příběh je opravdu neuvěřitelný, a to v tom pravém slova smyslu. Ne neuvěřitelný jako skvělý, ale neuvěřitelný jako, že byl prostě tak špatně a rychle podaný, že jsem autorce a zároveň hlavní hrdince nevěřila ani slovo. Celý příběh, vlastně ani nevím, jestli tu pořádně o nějakém mohu mluvit, protože to skoro žádný příběh nemělo, je směsicí pubertálních urážek, odposloucháváním za dveřmi, vypracovaných bicepsů a bohatých, nadržených fracků. K tomu všemu je kniha sama o sobě jedno velké klišé, které se rozhodně nevyhnulo naprosté předvídatelnosti. Celá zápletka, celá kniha je naprosto jednoduchá, obyčejná a prostá. Nečekejte víc, nečekejte hloubku ani od příběhu, ani od vztahů a ani od hlavních postav. 

Snad největším problémem tohoto příběhu jsou plytké a nedostatečné základy, které si autorka položila. Představte si dívku, která je chudá, protlouká se všemi možnými prostředky a najednou jí do života vstoupí muž a udělá ji bohatou. Dobře, tohle ještě tak nedostatečné není. Co ale nedostatečné je, je reakce hlavní hrdinky, která si tedy opravdu malou chvilku staví hlavu, ale pak vše přijme jako samozřejmost a nic neřeší. A to je vlastně vše, o co v příběhu jde, hlavní hrdinka Ella se snaží žít v přepychu, což jí její noví spolubydlící vůbec neusnadňují. Na tomto je založený celý příběh, který když se lehce rozjíždí, začíná být spíše absurdní. 

Dalším kamenem úrazů jsou vztahy. Vlastně tu žádný vývoj vztahů ani neexistuje. Mezi Ellou a sourozenci Royalovými neustále vznikají slovní přestřelky, které bohužel nejsou ani nijak rafinované a najednou bum a vše se obrací. Žádná prokreslenost, žádný vývoj, prostě se vše najednou otočí a jde to novým směrem. 

Jedna z mála věcí, která lze hodnotit pozitivně je styl psaní. Knihu zvládnete přečíst během jednoho dne. Styl je opravdu jednoduchý, prostý a přímočarý. Autorka se nezabývá žádnými hlubšími myšlenkami a pocity postav či popisem situací. Se vším je vlastně hned hotová. I to se jí ale v konečném důsledku moc nevyplatilo, protože kdyby se více rozepsala, působila by zápletka uvěřitelněji. 
Co je ale škoda, je věčné opakování frází - když už se hlavní hrdinka poněkolikáté snaží zadržet slzy, ale musí být silná nebo když už se v příběhu často objevovalo kdo všechno komu a co vykouřil..

Kniha má erotický pod kontext, takže mladším čtenářkám bych ji rozhodně do rukou nedávala, i když k tomu hezká obálka může opravdu svádět. Určité výrazy pro mladší rozhodně nejsou, proto řazení do kategorie New Adult.


Za silnou stránku se nemohou považovat ani hlavní postavy, kterém mají většinou asi tak po třech charakterových vlastnostech a tím to prostě hasne. Ella ze začátku vypadala opravdu nadějně - dívka, která se protlouká, jak jen to jde, aby získala vzdělání. Jenže tato dívka se pak hodně rychle promění v dívku, která se sice umí bránit před posměchem, ale nejdou z ní žádné emoce, žádná síla. 

Reed, jeden z bratrů Royalových je namyšlený puberťák, který má prostě všechno. Vládne všemu, je nejlepší, ničeho se nebojí. Za touto pózou však něco stojí, ale ani v tomto případě to něco nedokáže vyvolat žádné wow. Ostatní bratry Royalovi už ani popisovat nemusím, protože jsou charakterově všichni nedokreslení a až moc podobní jeden druhému. 

"Tohle nikdy nebude můj domov. Nepatřím do takového luxusu, patřím do špíny. To vím moc dobře. A cítím se tam dobře, protože špína nikdy nelže."

Pokud hledáte bezduchou četbu, u které nemusíte vůbec přemýšlet, je Papírové princezna poměrně vhodná. I když v tomto případě se toho více nepovedlo, než povedlo. Možná to byl i záměr, napsat obdobnou knihu pro čtenářky, ale kdyby autorka alespoň trochu přidala na hloubce, položila kvalitnější základy a na nich postupně stavěla, lehce zpomalila, určitě by to dopadlo lépe.

Jediné, co se na knize opravdu povedlo, byla obálka a jednoduchý styl psaní. Bohužel, tohle mě opravdu nepřesvědčilo, ale potenciál zde byl.

2/5

23 komentářů:

  1. Já se na knížku docela těším, ani mě nenapadlo očekávat od ní něco extra hlubokého. Bylo mi jasné, že to bude jednoduché, ale já čas od času něco takového číst chci. :) Tak uvidím, jak se na to budu nakonec tvářit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hele, ono je ale rozdíl jednoduché až absurdní. Celá kniha postrádala smysl. I jednoduchá kniha může být napsána dobře.

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem vídala na instagramu, ale tvá recenze je první, kterou čtu. Kritiku umíš opravdu skvěle podat a vysvětlit. Do téhle knihy se rozhodně pouštět nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se také rozhodně do pokračování nebudu pouštět, protože je to ztráta času a peněz. Nicméně na knihu je plno pozitivních ohlasů, takže třeba by ti zase sedla :)

      Vymazat
  3. O knize jsem už slyšela, ale momentálně toho mám tolik na čtení, že nevím, co dřív číst.. :D Ale třeba se k ní taky dokopu.. Jinak, přijde mi, že text je na čtečce vždy mnohem větší než v knize, ale asi to má svůj důvod.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba jo, ale nejsem si jistá, že tě uspokojí hele :D .. No ti řeknu, že se mi na čtečce poslední dobou čte hodně dobře. Mám nového Kindla, kde si můžu hezky zvětšovat písmena, protože já jako člověk s brýlemi s tím mám problémy a jsem spokojená :)

      Vymazat
    2. No, kdyby se ti chtělo mohla by si udělat nějakou recenzi na tvoji čtečku, já teď hodně o čtečce přemýšlím, ale pořád se nemůžu rozhodnout.. ;))

      Vymazat
    3. Já jsem dříve měla PocketBook nějaký starší typ a ten mi prostě strašně nevyhovoval a kámoška mi doporučila Kindle a jsem nadmíru spokojená. Kdyby si se ale potřebovala zeptat na něco detailnějšího, tak mi můžeš kamkoliv napsat :)

      Vymazat
  4. Já si jí kupovala jen a proto, že jsem potřebovala něco jednoduchého a bezduchého, protože poslední dobou jsem nějak zabředla k propracovanějším či odborným knihám.
    A pravda, že účel to splnilo. Nic převratného spíše taková nepropracovaná vykradačka jiného. Rozhodně jsem si u toho vzpomněla na několik příběhů. Takže tak... Jinak s tvou recenzí naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle bylo opravdu bezduché, místy zbytečné a hlavně naprosté klišé, vykrádačka. Jsem ráda, že se s někým shodnu, protože všude je plno pozitivních ohlasů, a já se neustále ptám proč -_-

      Vymazat
  5. O knížce jsem ještě neslyšela, ale asi po ní ani nesáhnu. Dle recenze soudim, že bych ji ani nedočetla :D

    OdpovědětVymazat
  6. Na knihu mam velmi podobny nazor, YA ani NA uz od istej doby nevyhladavam a uprimne ho uz ani nemozem "citit", tu som sa nechala zlakat nudnym poobedim, riskla som to a ako s vacsinou YA knih, z toho mnozstva autors. klise sa mi oci zatvarali hrozou a uz len ten zaciatok ako-tak naznaci,aku vypovednu hodnotu to asi ma. Zaver - dobre pre niekoho, koho este tento zaner neomrzel, alebo pre niekoho tazko znudeho na jeden den. Preco by to cital narocnejsi citatel neviem. Iba ak ako dusevne tyranie ci automasochizmus. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hele já jsem toho názoru, že i YA a NA přece mohou být originální, mohou být napsány dobře. Ale tohle bylo špatné opravdu od úplného začátku. Nic v té knize prostě nedávalo smysl, já se neustále ptám proč někdo něco takového napíše, proč si nedá záležet, nepustí se do hloubky. Jako, samozřejmě je hloubka a hloubka, ale tady ta jednoduchost opravdu vedla k absurditě a k nulovému efektu.

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze :) vypadá to jako hodně jednoduchá (bezduchá) knížka :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je škoda, vypadalo to docela slibně... jo, člověk občas potřebuje něco jednoduchého, ale stejně, tu nepropracovanost asi neodpustím :D Jsem zvědavá, co na to nakonec řeknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já mám ráda, když si mohu odpočinout u něčeho opravdu jednoduchého, nic moc na přemýšlení, ale tohle byla i na jednoduchost hrůza.

      Vymazat
  9. Túto knihu som na zozname nemala a som rada, už anotácia ma varovala, že to bude asi klišé ya a ako vidím z tvojej recenzie, táto kniha pre mňa určite nebude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem anotaci nečetla, prostě jsem do toho skočila a tvrdě jsem narazila na dno :D

      Vymazat
  10. Skvělá recenze :) Na knihu se chystám, očekávám klidnou oddechovku. Ale docela jsem se na ni těšila a te´d k ní budu rozhodně přistupovat opatrně a bez očekávání :D Snad to nebude úplné zklamání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nečekala vlastně nic, ani jsem pořádně nevěděla do čeho jdu, lákala mě především ta obálka :D No a jak jsem nic nečekala, tak jsem vlastně ani nic nedostala :D

      Vymazat
  11. A já se na celou sérii tak těšila! :O Ale po tvé recenzi už si vůbec nejsem jistá...

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.