Minirecenze 12

Ahoj,
po opravdu delší době se konečně ozývám. Během prázdnin blog upadl do jakéhosi odpočinkového režimu. Na psaní článku nebyla nálada a s tím jde ruku v ruce fakt, že ani po stránce knižní jsem toho zrovna moc nezvládla. Buď jsem byla v práci, nebo na čtení nebyla zkrátka nálada. Neříkám, že jsem nepřečetla vůbec nic. Pár knih jsem zvládla, ale bohužel jsem nenarazila na žádnou, která by mě extra potěšila, což bude téma i dnešních minirecenzí. 
No a jak to bude s blogem dál? Ráda bych se navrátila do blogovací nálady a věřím, že už se mi to postupně daří. Takže článků můžete postupně čekat víc. Slibuji, snad ... no uvidíme :D

1. Bratrstvo: Lovci - John Flanagan

Hal a jeho posádka se neustále snaží dopadnout Zavaka a jeho posádku, kteří je zostudili a zároveň ukradli skandijské největší bohatství - bájný andomal. Po posledním střetu si skandijští hoši počínají daleko opatrněji, paradoxně je to ale přivádí do mnohem vážnějších problémů. Povede se Halovi konečně uspět a dovede svoji posádku k andomalu nebo Zavak opět proklouzne a uteče?

Třetí díl Bratrstva začíná obdobně jako ten druhý, naštěstí do něj autor už od začátku vložil akční momenty, které tak chyběly dílu druhému. Vše hezky odsýpá už od začátku. Flanaganova tvorba je určena především mladším čtenářům. Už jen z toho důvodu náročnějšího prostě neuspokojí, ale neříkám, že jej nepotěší. Příběh je předvídatelný a v rámci nižší věkové kategorie také poučný a dbá na morální vlastnosti hlavních hrdinů. Zdůrazňuje boj dobra se zlem a klade důraz právě na mravnost. Pomocí chyb hlavních hrdinů ke čtenáři prostupuje poučení ve formě toho, jak by se v určitých situacích měli zachovat oni sami.

Děj třetího dílu je uzavřený, jestli Hal získal pro svou vlast zpět andomal, si budete muset samozřejmě přečíst sami. Bratrstvo je příjemná četba, nicméně zatím nedosáhlo na příčky Hraničářova učně. Jestli někdy z mé strany dosáhne, nevím, nicméně jistá zvědavost do pokračování tu vyvstala.


2. Caraval - Stephanie Garber

Scarlett žije pouze se svojí sestrou a velice přísným, až zlým otcem. Velice touží po Caravalu a každý rok píše jejímu zakladateli. Nakonec se jí její přání splní a Scarlett má možnost zúčastnit se společně se svojí sestrou a neznámým cizincem této netypické, slavné a do jisté míry zvláštní hry. Nic ale nezačíná tak, jak si Scarlett představovala a vše se ještě zhoršuje, když si Scarlett uvědomí, že její sestra byla unesena samotným strůjcem Caravalu...

Caraval sklízel, alespoň v zahraničí plno pozitivních ohlasů. Nicméně, ani zde není mnoho věcí takových, jakých si je čtenář představuje nebo očekává. Této knize absolutně chybí jakýkoliv rámec, který by nám řekl něco více o rodině Scarlett, něco více o Caravalu, něco více o tomto světě. Dalším problémem byla jednoduchost, která de facto nepovolovala dokreslit situace a dát některým logiku. Některé věci byly do očí bijící, nelogické a nedomyšlené. I když byla kniha psána svižným stylem psaní, hluchá místa se beze všeho také našla. Snad největším problémem byl vlastně hlavní námět a hledání vodítek k sestře. Protože právě k těmto vodítkům hlavní hrdinka přicházela jak slepý k holi. 

Nejlépe na tom nebyla ani Scarlett, jejímaž očima na příběh pohlížíme. Ze začátku vypadala velice nadějně - dívka, která bojuje za svoji budoucnost. Ale pak se změnila v ustrašenou dívenku, která byla na zhroucení téměř na každém kroku. Jistou míru odvahy jí člověk nemůže upírat, ale než si Scarlett kolikrát něco rozmyslela, bylo už na nějaké činy pozdě. 

Kolem a kolem je Caraval podprůměrnou knihou, která toho, kromě hezkého grafického zpracování, které doprovází různé dopisy a poznámky, opravdu nemá moc co nabídnout. Na zápletce by to chtělo ještě trochu pracovat, stejně tak na jednotlivých indiciích a hlavní hrdince. K dobru mohu pouze přičíst lehce překvapivý konec. 

3. The Star-Touched Queen - Roshani Chokshi

Na The Star-Touched Queen jsem poslední dobou narážela téměř na každém rohu. V jednu chvíli ji doporučoval Christopher Paolini, pak zase Sarah J. Maasová. Už z pohledu doporučení těchto dvou autorů si člověk říká, že ho možná čeká zajímavé dobrodružství na východě, opředené tamní kulturou, zvyky a mýty. Nic ale nemůže být vzdálenější pravdě, protože tuhle knihu opravdu číst nechcete!

Vše začíná docela nadějně - dívka Maya, která je jistým způsobem prokletá, a kterou nemá téměř nikdo rád, žije s ostatními sourozenci a ženami v harému svého otce, vládce. Jeho země se připravuje na válku, a proto se Mayin otec rozhodne daný svízel vyřešit tím, že Mayu provdá za svého nepřítele. Tento logický úvod knihy končí v momentu, kdy má dojít k výběru manžela. Maya je totiž svým manželem odnesena do země, která se nachází někde na pomezí světů, někde uprostřed. Vlastně kdo ví kde. 

Od tohoto bodu kniha, zápletka, postavy, téměř všechno začíná postrádat smysl. Smysl nemá to, proč je Maya tam kde je, smysl nemá ani to, kde je a co to je. Smysl nemá ani její novomanžel a místo kde je a jak se po něm může pohybovat také ne. Vývoj mezi hlavními postavami byl hodně zvláštní, nelogický. A o postavách nemluvě.
Vlastně se i několik týdnů po dočtení ptám sama sebe, co tohle bylo? Jak tohle mohlo vyjít. Kniha se samozřejmě může třeba někomu líbit, ale to by ten člověk musel být schopný číst hodně mezi řádky nebo by do sebe musel dostat určité množství alkoholu. Ano, tak špatné to bylo. Vlastně jsem v životě ještě nečetla horší knihu. Mám doma i druhý díl, nicméně jestli budu mít kdy odvahu do něj nahlédnout, ještě nevím.


Zdroje obálek: Databáze knih

19 komentářů:

  1. Taky se pomalu probouzím z prázdninového spánku :) Caraval mě taky úplně nenadchl, pořád jsem na vážkách, zda číst druhý díl (který ještě snad ani není napsaný :D).

    OdpovědětVymazat
  2. Moje prázdniny byly úplně stejné ;) Na Caraval se chystám, ale nijak na něj nespěchám a asi dělám dobře :D Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V této oblasti není opravdu moc kam spěchat :) :D
      Ty také!

      Vymazat
  3. Presne tohle jsem o Caravalu cetla uz nekolikrat taze je jasno a nekkupuju si ho :/ trochuu zklamani po ohlasech z ciziny co :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na něj tak těšila a pak to přišlo :D ... Velké zklamání, i přesto, že ohlasy ze světa byly hodně pozitivní :)

      Vymazat
  4. Taky se právě vracím do blogovací nálady :) Vždycky mě podle obálky lákal Caraval a The Star-Touched Queen, tak se ted bojím zklamání :) Ale Caraval už mám doma, tak do něj aspoň nahlédnu a nechám se překvapit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The Star-Touched Queen mě hodně lákala dle obálky a právě výše zmíněných ohlasů, ale pak jsem se do ní pustila a ještě teď si říkám, jak tohle mohl někdo vydat :D
      Užij si čtení Caravalu, třeba tebe potěší :)

      Vymazat
  5. Pri Bratrstve som sa k trojke ešte nedostala, ale určite časom chcem :D Čo sa týka Caravalu úplne súhlasím, čítala si moju recenziu takže vieš, že aj mňa kniha sklamala a naozaj sa z nej dalo vyťažiť viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem trojku přečetla, a i když jsem čekala trošku víc, mohu říct, že se mi hodně líbila, protože se vracíme ke starým dobrým postavám :)
      No ten Caraval mě mrzí, protože přesně jak říkáš. Z tohoto šlo dostat tolik věcí, tolik nápadů :/.

      Vymazat
  6. Bratrstvo si chci hodně dlouho přečíst, ale ještě jsem se k němu nedostala. Zbylé dvě mě moc nelákají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k Bratrstvu dostaneš co nejdříve, přece jenom je to Flanagan :)

      Vymazat
  7. Koukám, že to není zrovna nejsilnější trojka, mohu soudit akorát u Caravalu, který byl fajn, ale taky mě trochu zklamal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne tahle trojka se tak nějak sešla, i když bych z toho vypustila Lovce, protože ti se mi líbili :)

      Vymazat
  8. Koukám že jsi neměla na knihy zrovna štěstí. Caraval jsem si chtěla přečíst, ale po tvé recenzi si tím už nejsem tak jistá. Uvidím časem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto knihy mě dost zklamaly, to je pravda. Snad to příště bude lepší :)

      Vymazat
  9. Teprve se chystám na první díl Bratrstva, ale popravdě bych spíš uvítala další příběhy o Hraničářích :)
    Caraval mi tu čeká na přečtení a docela dost jsem se na něj těšila. Teď to nadšení trochu opadlo, ale i tak to zkusím. Už kvůli obálce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak ty jsou jedná se prequel k HU :) No tak uvidíš hele, já jsem čekala rozhodně víc, někomu to může sednout, jinému prostě nemusí :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.